12 maaliskuuta 2016

Hihnalenkkeily astrofysiikkaa?



Meidän remmilenkit on syvältä. Olen sanonut sen aiemminkin. Ei koirissa mitään vikaa ole, en vain ole tehnyt asialle oikeastaan mitään, kun en ole aivan tiennyt, mitä pitäisi tehdä ja mistä aloittaa. Kerrotaanpas hiukan tarkemmin, isoin ongelma on molempien kanssa lenkkeily. Ja vielä suuremman ongelman siitä tekevät vastaantulijat. Oma valmiustasoni nousee, koirien valmiustaso nousee, Tuikku henkäisee syvään ja Vilkulla menee kuppi nurin. Tämän jälkeen Vilkku hössöttää tössöttää, se pyrkii moikkaamaan vastaantulevaa, hihnan vuoksi ei pääse, turhautuu ja hämmentyy, ärsyyntyy. Tässä kohtaa koiran fokus ja ajatukset ovat jo niin pitkällä aivan väärässä suunnassa, että se ei siitä epämukavasta paineesta ymmärrä palata palkkapisteelle hakemaan ohjaajan hyväksyntää. Ja kun kersa lähtee tempomaan innokkuuttaan, turhautuu, siitä alkaa lähtemään ääntä, kun vastaantulijastakin lähtee ääntä, muuttuu kersa jännittyneeksi ja alkaa pörräämään ja lumipallo on valmis. Tämän jälkeen Tuikku ei pysty enää hillitsemään itseään, vaan sen on saatava tehdä jotain, jotta sen itsehillinnän taakse kasautunut patoutuma purkaantuu. Jos se ei hyppää minua vasten se kurmuuttaa Vilkkua ja singahtaa kohdalla vastaantulijaa kohti.

Lenkkeily kahden koiran kanssa täällä taajamassa ei siis ole mitenkään nautinnollista. Vilkku ei ymmärrä, miksi sen menemistä rajoitetaan ja kontroilloidaan niin voimakkaasti kuin hihnapakotteella. Nopeasti reagoiva koira ärsyttää tuota hitaampaa ja leppoisampaa kaveria ja itse joudun olemaan koko ajan askeleen edellä, kontrolloimaan kaikkea, miettimään reittejä, väistämään sinne tänne ja tuonne. Lenkin jälkeen koen toistamiseen olevani vain huono ja laiska koiranomistaja, mutta noh, jokainen remmilenkkeilyn kanssa tapellut tyyppi tietää, että se nyt ei ole niin yksiselittäistä.

Kuonopanta on hyvä apuväline ja tilanteen rauhoittaja. Harjoiteltuani sen käyttöä ja koirien totuttua siihen, olen pystynyt jollain tapaa kontrolloimaan sen käyttöä ja pitänyt tiukkaa linjaa siinä. Vilkulla kuonopanta on kun mennään hyvin vilkkaaseen ympäristöön, vaikkapa kaupungin keskustaan tai muuhun paikkaan, missä en yksinkertaisesti voi kontrolloida koko ympäristöä. Kuitenkaan edes Itä-Suomi Roundilla ei kuonopantaa tullut kahden ensimmäisen päivän jälkeen käytettyä. Koira väsähti sen verran, että se ei jaksanut bongailla kaikkea turhaa. Toinen yhtälä missä kuonopannat astuvat kehiin, on tuo molempien ulkoilutus. Tuikku on paljon paljon rauhallisempi kuonopannan kanssa, eikä Vilkkukaan niin kohtuuttomasti tempoile. Seuraava mitä olen ajatellut, on kennelkoppa Tuikulle. En halua että se kiihtyneessä mielentilassa lohmasee iholle tulevia koiria, Vilkkua, kissaa tai ylipäänsä syö lenkillä mitään. Uskon kopan luovan ihmisille sellaisia mielikuvia, että kukaan ei tule edes häiritsemään lenkkiämme...

EDIT// Ei kuonopantaa, se painaa koiran kuonossa olevaa hermokanavaa ja voi aiheuttaa kipua, sekä vakavia vaurioita. Vaikka miten käyttäisi oikein. Kuonopanta ei myöskään poista ongelmaa.



Nyt päästään asiaan, minä nimittäin ryhdistäydyin ja maksoin itseni kipeäksi hihnakoulutus päivästä. Koirakoutsilta löytyi meille sopiva koulutuspäivä ja kouluttajana oli Mika Jalonen, jonka tyylistä tykkään hurjasti. Ensiksi oli reilun tunnin luento, siitä mulla on pitkän muistiinpanot vihkossa ja ne kirjoittelen tähän myöhemmin lisäksi.

Käytännön harjoittelussakin pidimme pitkiä puhetaukoja, sai kysyä ja puhua, kertoa omia ajatuksia ja avata niitä ongelmakohtia. Ensimmäiseksi tsekattiin ohjeet kaikille selviksi ja koirat olivat yksitellen hallissa. Me oltiin kolmansia.

Ensimmäinen harjoitus oli luopuminen, joka olikin Vilkulle jo ihan tuttu juttu. Suoriutui siitä hyvin. Luopumisen jälkeen tykitettiin kymmenen makupalaa sarjassa koiralle, tavoitteena ettei se tsekkaa ympäristöä välissä. Tämä on haastavaa. Vilkku malttaa tasan kaksi sekuntia ja tsekkaa heti ympäristön, korjaa kuitenkin itse. Tämän jälkeen harjoittelimme "hyvää talutinkävelyä", joksi Mika sitä kutsui. Kävelin loivalla ympyrällä, kun koira oli vasemmalla puolen. Jos koira lähti harhailemaan, alettiin loivasti kääntyä. Pieni epämukava, tasaisesti lisääntyvä paine oli koiralle huomautus ja koira vaihtoi suuntaa. Vilkku vaihtoi hyvin herkästi, sehän seuraa liikkeitäni tarkkaan. Pari huomautusta ja Vilkku vaihtoi homman miltei tokoseuruuksi. Vähän nurkassa pörisevä tuuletin ihmetytti, ei muuta.

Toisessa harjoituksessa halliin tuotiin isoja pehmonalleja ja pehmoponi. Talutinkävely toistettiin ja Vilkku sai palkkaa siitä että rauhallisesti tsekkasi ympäristöä. Etenin kuitenkin hiukan liian nopeasti, kun kerran kauimmainen ympyrä meni niin hyvin ja lähdin kävelemään epäilyttävien pehmojen luo. Vilkku oli hyvin keskittynyt ja hyvässä moodissa, kunnes se yks kaks huomasi kuin tyhjästä pompanneen nallen. Pari askelta taaksepäin, valmiustila, karvat ylös ja pöhähdys. Pysähdyin itse, rauhoituin, koira haisteli nallea, palkkasin ja jatkoimme. Toisessa kulmassa Vilkku vielä vilkaisi yhtä pehmoa, tämän jälkeen se ei kiinnittänyt niihin mitään huomiota. Toisen virhearvion tein kun Mika heitti pallot ja jostain syystä päätin kävellä aivan niiden vierestä. Kyllähän minä tiesin että pallot ovat Vilkulle liikaa. Aikamme sitten käveltiin ympyrää pallojen lähellä ja kyllähän se siitä. Koira suuntautui minuun ja tarjosi siistiä kävelyä.

Viimeisenä halliin tuotiin berninpaimenkoira Mötkis. Koira oli ensin näköesteen takana ja me kävelimme. Kerran Vilkku vilkaisi, että tuoksu tulee, mutta jatkoi hienosti. Otimme kävelyharjoituksia niin että Mötkis tuli näkyviin, menimme vastaan ohi ja kuinka päin vaan. Lopulta Vilkku makaili täysin levollisesti parin metrin päässä bernistä, kun keskustelimme.

 Varsinaista kiihtymistä ja häiriköintiä hallissa ei tullut ja hyvä niin. Vilkkuhan on yksin ihan johdateltavissa, mutta kahden koiran vieminen vaatii harjoittelua. Isoin eväs minkä saimme, on se oma sitoutuminen. Rauhallinen mielentila, päättäväisyys. Lenkki alkaa jo eteisestä, koiran on oltava rauhallinen ja kuuliainen. Kynnyksen yli astuessa annetaan koiralle tietoa, odotetaan huomio itseen. Kävellään sähkötolpan väli, onko hihna edelleen miellyttävän löysä ja koira kuulolla? Siispä, Vilkku lenkkeilee kesään asti yksin. Vilkku syö kesään asti nappulaa. Kesään asti Vilkku saa ruokansa kädestä, lenkillä. Ja Vilkku tulee lenkkeilemään hihnassa paljon. Olen laiminlyönyt koko hihnailun, koska tuohan menee vapaana niin hyvin. Puhuimmekin, että bortsun, joka tarkkailee ympäristöään, liikkuu mielellään laajasti ja ripeästi, on vaikea malttaa kulkea hihnassa. Irtihän Vilkku tulee pyydettäessä tuossa vierellä, mutta ohituksissa en ala vapaana oloja säätämään.

Jos ei muuta, niin tulipahan vähän oivalluksia ja potkua persuksille, kyllä se tästä!

EDIT// Lupaamani muistiinpanot täällä.

8 kommenttia:

  1. Ensinnäkin kiitos, kun kirjottelet myös näistä arkiongelmista! Mä oon työstänyt vähän toisenlaista hihnakäytöstä pitkään, nimittäin vetämisen kitkemistä pois. Tie on ollut hyvin pitkä ja ei ole vieläkään täysin mun kriteerien mukaista, mutta askel kerrallaan.. Vaikka alkuun koko homma tuntui ihan pohjattomalta suolta niin yritin vain ajatella, että kun tämän homman nyt tekee loppuun niin mulla on seuraavat kymmenen vuotta hyvin hihnassa lenkkeilevä koira. Tällä jaksaa pitkälle, kun miettii miten pitkäksi ajaksi nyt tehdään tämä työ. Elsa on kans tosi vilkas ja nopea liikkeissään, uskon että se rauhoittuminen lenkeillä on ollut aika iso avain. Siihen on pitänyt itsekin muuttaa omia käytöstapoja ihan tietoisesti. Tsemppiä paljon tähän projektiin! Ootko muuten lukenut Wirenin Hienosti hihnassa -kirjaa? Siitä oli mulle tosi paljon apua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kiva näistäkin on avautua, siis silloin kun on jotain kerrottavaa. Ongelman vatvominenhan ei sinällään auta ketään. Vilkulla saisi olla boostiakin vähän vähemmän, mutta toisaalta Tuikun jälkeen tuon sintin pieni nykiminen ei haittaa tai häiritse. Ja Vilkku on sitä rataa herkkä että kiristyessä se palautuu takaisin löysäksi. Ainoa on just noi "jee lapsi, uu koira, vau pallo, mikä toi on". Ja kun se kaiken tuon perään sinkoilee ja haluaa tutkia, Tuikku hermostuu ja minä ärsyynnyn ja Suomen kapeilla kävelyteillä ohitus on käytännössä mahdoton :D

      En ole lukenut, mutta kiitos vinkistä, haen kirjastosta :)

      Poista
  2. "Lenkki alkaa jo eteisestä."

    Kyllä vain. Varsinkin nuoren ja koirista kiihtyvän pelleapinan kanssa kannattaa lähteä ulos nimenomaan tällä ajatuksella. Sillä saa aika paljon zeniä kotiin päin lenkin edetessä. :D Been there, done that.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahha joo! :D Mä olen tähän mennessä lähtenyt vaan soitellen sotaan ja tappion kanssa takasi x)

      Poista
  3. Kiinnostava aihe, kiitos!

    Hihnalenkkeily kyllä oikeesti on vaikee saada kuntoon jos sen on huonoksi päästänyt. Töitä sais meilläkin tehdä ja ihan kunnolla :D Meillä tuppaa vaan olemaan se ongelmana, että sitä häiriötä tulee liian harvoin. Kerran tai pari kertaa kuussa kun tulee lenkillä koira vastaan niin oman koiran oppiminen ei juuri etene. Koirakoulussa kun tätä treenailtiin niin siellä tuo oppi hyvin, mutta en saanut siirrettyä sitä samaa käyttäytymistä omille lenkkipoluille. On tää hankalaa. Nythän tästä ei paljon harmia koidu, kun niitä vastaantulijoita on niin vähän, mutta mitäs sitten teen kun muutan muualle asumaan :D

    Tsemppiä teille, nyt ainakin kuulostaa, että kyllä te pian selätätte tuon ongelman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo sepä :D Tuikullehan muutos tänne oli tosi suuri, mutta se ei ottanut siitä itseensä. Sitten taas tuo lenkillä kiihtyvä pentu saa Tuikunkin sekaisin ja jos vastaantulijan koiralla ei ole kaikki puikot tallessa, niin se on menoa. Pitää vain pysyä askel edellä tuota tuuliviiriä :p

      Poista
  4. Hei,
    Huippu kiva postaus! Jään innolla odottelemaan, että lisäät ne sun muistiinpanot vielä :) Mulle tuli itselleni uusi pentu viime vuoden lopulla ja meillä on ollut kamalaa taistelua remmilenkkeilyn opettaminen. Se todellakin vaatii sitoutumista ja itselleni oli ainakin haastavaa opettaa sitä nyt uudelle pennulle, joka oli täysin erilainen kuin aikaisemmat koirani. Oli vaikea muistaa, että pentu oppii kokoajan (ts. mitä useammin anna periksi ja annan sen vetää sitä vahvempi muistijälki sille kehittyy, että vetämällä pääsi paikkoihin) ja toisinaan oli surkea koiranomistaja fiilis itselläkin kun lenkillä oli neuvoton olo.

    Paljon samoja juttuja käytin kuin mitä tekin saitte neuvoksi. Juurikin oma mielentila oikeaksi ennen lenkkiä, samoin koiran. Alkuun tosi aktiivinen palkkaustahti ja remmilenkeille lähdin ainoastaan silloin, kun oma mielentila ja jaksaminen oli oikea. Jos väsytti niin sitten vaan nopsaan jonnekkin metsän reunaan ja koirat vapaaksi. Otin jokaisen remmilenkin treeninä ja keskityin itsekkin 110%. Tuloksia alkoi onneksi tulla nopeasti ja pennun kanssa tietysti onkin helppoa kun sille ei ole vielä pinttynyt huonoja tapoja. Tulokset taas sitten motivoi jaksamaan. Nykyään on jo aika kiva lenkkeillä :) Pentu on kuulolla ja oppinut hidastamaan omaa vauhtia jos itse hidastan ja palaamaan mun luokse jos remmi kiristyy. Remmilenkkeilyssäkin on taas iloa :) Kaupungissa kun asun itse niin remmilenkkeilyä tulee harrastettua ihan päivittäin, vaikka käytäisiin siellä metsälenkilläkin niin ne koirat on kuitenkin talutettava remmissä sinne metsikköön. Tsemppiä hurjasti teille projektin etenemiseen, vaikka oma jaksaminen tulee varmasti olemaan välillä kovilla niin lopputulos kyllä palkitaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Me asustellaan kanssa taajamassa ja tästä on kilometri lähimpään maastoon, jonne ei nyt edes latujen takia voi mennä D: Siispä lähden melko paljon autolla koiria juoksuttamaan, tai sitten telmivät takapihalla. Mutta tosiaan kaikki remmilenkit ovat nyt koulutustuokioita. Tuikullehan lenkit ovat pitkälti normaaleja taakanveto treenejä, joten sille ei muuta uutta, kuin että saa lenkkeillä yksin :D

      Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)