16 toukokuuta 2020

Mikä koirarotu meille? - pohdintaaJulkaistakoon tämä pohdiskelupostaus ennen tuoreimpia arkikuulumisia. Tätä olen koostanut suunnilleen vuoden ja viimein päivitin ajantasalle. 

Olen jokusen aikaa tutkiskellut eri koirarotuja siitä näkökulmasta, mikä ehkä voisi sopia meille. Kaiken selvitystyöni jälkeen olen nyt jumissa, vähän kuin umpikujassa. Päädyin kursimaan kasaan ns. avoimen hakemuksen tapaisen postauksen, josko jollakin olisi heittää näkökulmaa ja kokemuksia mahdollisesti sopivista roduista. Pelkällä juttujen lukemisella en tämän hetken tietotaitoa pidemmälle enää pääse, vaan haluaisin päästä keskustelemaan eri rotujen harrastajien kanssa, sekä tietysti tapaamaan itse koiria. Yllätyin, miten vähän olenkaan livenä tavannut eri rotuisia koiria!

Sopivan rodun etsimisen suhteen olen melkoisen ajoissa, mutta niin pitääkin, sillä hyvää joutuu odottamaan. Ennen kuin on ajankohtaista ottaa pentu, pitää lasten hiukan kasvaa. Yksi vauva kerrallaan riittää ja tyttäremme on tätä kirjoittaessani noin 3kk ikäinen. Itseäni haastaen haluan Savulle koetuloksiakin ennen, kuin alan havitella seuraavaa pentua. Käytännön syistä meidän on hoidettava ennen seuraavaa koiraa myös muutto sopivampaan asuntoon. Aikahaarukka pennun etsimiseen on siis likipitäen vähintään kaksi vuotta, ellei enemmän.

Postauksesta tuli vähän rönsyilevä, kun yritin kirjoittaa aiheesta kaiken.


Aiemmat koirat

Olen tähän mennessä omistanut pelkkiä sekarotuisia, mikä tekee osaltaan sellaisen tunteen, kuin hankkisin koiraa nyt ensi kertaa. Seuraavan koiran kun tulisi olla puhdasrotuinen. Kriteerini niin kasvattajan kuin koiran ominaisuuksien suhteen ovat selkiytyneet siinä määrin, etten usko löytäväni sopivaa komboa enää sekarotuisista. Ellei Savun kasvattaja sitten joskus jatka projektiaan.

Ensimmäinen oma koirani oli nöffimix. Tuikun kanssa harrastin kotona vähän kaikenlaista vepestä vetojuttuihin, mutta rallytokossa uskaltauduimme myös kilpailemaan. Varsinaiseksi harrastuskoirakseni tuli myöhemmin bortsumix Vilkku. Vilkun kanssa harrastin tokoa ja frisbeetä, sekä lyhyen aikaa myös vetoa.

Nykyinen koiramme Savu on porokoiramix. Savun kanssa olemme treenanneet tavoitteellisesti etenkin tokoa, mutta kisajännitykseni vuoksi olemme kilpailleet vain rallytokossa. Aioin harrastaa Savun kanssa myös koirafrisbeetä, mutta kun tietämykseni aiheesta lisääntyi, keskeytin harrastuksen mm. korkean loukkaantumisriskin vuoksi.

Lukuisten harrastuskokeilujen jälkeen suosikeiksi ovat vakiintuneet toko ja rallytoko. Varsinaisen koiraharrastusten ulkopuolella olen innokas retkeilijä ja luonnossa liikkuja, tietysti koirat mukana.


Millainen koti me olisimme?

Perheemme koostuu minusta, aviomiehestä, taaperosta ja vauvasta. Tällä hetkellä meillä on koiramme lisäksi myös kaksi jättikania. Toistaiseksi olen lasten kanssa kotona ja tätä on tarkoitus jatkaa niin kauan kuin taloustilanne sallii. Koirissa erityinen kiinnostuksen kohteeni on niiden käyttäytymisen ymmärtäminen, sekä kouluttaminen ja yhteistyöhön panostaminen.

Arkemme on aika tapahtumarikasta ja ulkoilemme paljon. Liikumme arkena vaihtelevissa maastoissa ja lenkkeilemme ajan kanssa. Metsissä tulee vietettyä paljon aikaa ja vuosittain myös useampi yö. Retket tapahtuvat toisinaan aika haasteellisissakin maastoissa. Koen olevani kohtalaisen aktiivinen liikkuja, lenkkini koiran kanssa ovat usein 5-10km tai jos koira on irti, niin 1,5-3h - pääasiassa metsässä. Pidän myös pyöräilystä koiran kanssa, joskaan nyt vauvan kanssa en pyöräile.

Mikäli koiran muutaman vuoden sisään hankimme, tulee se koko elinkaarensa asumaan lapsiperheessä. Lapsiperhe ei kuitenkaan aina tule olemaan vauva ja taapero, kaiketi onneksi. Kun lapset kasvavat, myös arjen sisältö muuttuu. Taaperoista kasvaa koululaisia, sitten opiskelijoita ja nuoria aikuisia. Aikaa vapautuu omiin juttuihini, eli juurikin koiriin, ihan erilailla.

Mitä koiriin ja lapsiin tulee, olen parhaani mukaan panostanut sujuvaan yhteiseloon. Pidän koiran turvallisuuden tunnetta tärkeänä, jotta ongelmilta lasten kanssa vältytään. Meillä on ja tulee olemaan koiralle aina paikka, jossa saa levätä ilman, että tarvitsee varoa lapsia. Pikkulapset ovat koiran kanssa valvotusti ja koiran kohtelussa ohjeistaa aikuinen. Pelkän kieltämisen sijaan olen järjestänyt taaperollemme ja Savulle kivaa yhteistä tekemistä; kaksi vuotias osaa jo aika tarkasti piilottaa koiralle nameja ja ilahtuu suuresti kun Savu niitä etsii. Taaperollemme koiran ruokinta on niin tärkeä asia, että sitä voi käyttää lapselle palkintona. Olen aiemmin kirjoitellut koirista ja lapsista useammankin postauksen, mutta Koira ja lapsi konfliktitilanteet 2/2019 on luetuin. Mitä lapsiin ja koiriin noin yleisesti tulee, koiran ei tarvitse kestää ja sietää ihan mitä tahansa kohtelua.


Mitä toivon koiralta?

Ensisijaisesti koiran tulisi olla keskikokoinen ja normaalirakenteinen. Ei niin pieni, että haukka veisi pihasta, mutta ei myöskään niin valtava, että kuljetukseen tarvitsisi pakettiauton. Painon suhteen kokoluokka voisi olla jotakin 20kg paikkeilla, mieluummin vähän pienempi. Kompaktin kokoinen koira on käytännöllinen julkisilla liikkuessa, kuin myös retkillä. Keskikokoisen koiran jaksaa vielä kantaa, mikäli se loukkaantuu.

On erityisen tärkeää, että koira rakenteellisesti kykenee liikkumaan haastavassakin maastossa, sekä ravaamaan pyörän vierellä. Retkeilyharrastuksen suhteen turkin tulisi olla maastossa kohtalaisen helppo ja säänkestävä ainakin sulanmaan vuodenaikoina. Pakkaskelillä vaatettaminen ei ole ongelma, kuten ei myöskään harjaaminen tai tassukarvojen saksilla siistiminen.

Olen itse melko sosiaalinen ja tapaan mielelläni uusia ihmisiä. Uusilla ihmisillä on usein koiria, joten koiran tulisi pitää lajitovereitaan ennemmin ilahduttavina, kuin uhkaavina tyyppeinä. Koirapuistossa emme käy ja pääasiassa tapaamme tuttuja koiria. Koiran kannalta olisi kiva, jos se ilahtuisi myös ihmisistä. En henkilökohtaisesti ole hössökoirien suurin ihailija, mutta koiraa ajatellen on huomattavasti helpompaa, jos se pitäisi vieraista kuin että haluaisi ajaa ne pois.

En usko  (tai ainakaan uskalla luvata) että alan toisen koiran kanssa harrastamaan aktiivisesti, ainakaan niin kauan kuin Savu on harrastusikäinen ja -kuntoinen. Mahdollisista harrastuksista huolimatta koira on meillä aina ensisijaisesti perheenjäsen. Motiivini on ottaa toinen koira seuraksi niin Savulle kuin meillekin. Vaikka en tällä erää lupaile mitään näyttävää harrastusuraa, on tarkoituksenani tehdä koiralle kuitenkin varalta pohjat harrastuksille (perusteellinen tukitaitojen opettelu helpottaa myös arkea). Ja jos jotain harrastaisimme vilkkaan arkemme ohella, olisi laji todennäköisesti rallytoko. Toisaalta rodunomaisetkin harrastukset kiinnostavat, riippuen mihin rotuun lopulta päädymme.

Harrastus joka ei minua houkuttele, ovat näyttelyt. Mikäli mahdollinen valioituminen jäisi näyttelytuloksesta kiinni, niin siinä tapauksessa olen valmis kiertämään kehässä. Noin muutoin näyttelyt eivät ole minun juttuni ja sen suhteen niin kutsutut puhtaasti näyttelylinjaiset koirat koirat sulkisin pois. 


Taustaselvitykseni tähän mennessä

Olen päässyt rotumietinnöissä siihen asti että karkeasti ainakin FCI 1, 3, 4, 5, 6 ryhmät on melko tiukasti poissuljettu. Rotuja pohtiessa kyse on todennäköisyyksistä, enkä voi liiaksi antaa painoarvoa hienoille poikkeusyksilöille. Yleisesti esim. noutajat ovat kiinnostavia, mutta erittäin todennäköisesti liian isoja. Pidän myös lapinporokoirista, mutta rodun parista on vaikea löytää hiljaista yksilöä jne. En myöskään pidä hyperaktiivista ja ehkä herkästi stressaantuvaa tai voimakkaasti vahtivaa koiraa kovin potentiaalisena koirana arkeemme ja elinympäristöömme. Minulla ei ole tarjota tällä hetkellä paimentyyppiselle koiralle mitään ja tiedän että niille on tarjolla moninverroin parempia koteja, kuin mitä meillä nyt. Siispä, vaikka monista paimenkoirista pidänkin, skippaan ne ainakin tällä erää kokonaan.

Seuraavaan koiraan ehdoton toive on maltillisempi äänenkäyttö, kuin Savulla. Haukkuherkkys on tietysti koulutuskysymys, mutta kun on myös hiljaisempia rotuja, niin kyllä kiitos. Koira saa kyllä ilmoittaa tulijoista, mutta aivan kaikista havainnoista ei tarvitsisi haukkua. Yksi omaa ääntään rakastava koira kerrallaan riittää. Haukkuherkkyys karsii monia muuten kiinnostavia koiria, kuten useimmat pystykorvat.

Olen kallistunut pohtimaan ryhmän 8 koiria ja sieltä kiinnostaa mm. cockerspanieli. Käytännössä tämä ja monet muutkin rodut ovat minulle vieraita, enkä ole vielä ollut yhteydessä kasvattajiin, yhdistyksiin, harrastajiin jne. sillä en tiedä mistä aloittaa. Siiispä kirjoitin ajatukseni ylös, jos jollain olisi aiheeseen näkökulmaa. Tai että joku ilmoittaa, jos olen täydellisen hakoteillä rotupohdinnoissani. Ehkä saisin mahdollisen keskustelun myötä myös jonkin ahaa elämyksen ja pääsisin pelkän pohdiskelun sijaan tapaamaan koiria.

Toivottavasti vuoden päästä minulla olisi tiedossa meille sopivin rotu, jonka parista voin alkaa metsästämään hyvää kasvattajaa ja sopivaa pentuetta :)

Mikäli postaus herätti kiinnostuksesi, mutta et tahdo kommentoida tähän, minuun saa yhteyden myös sähköpostilla koiriamaalta [at] gmail.com

6 kommenttia:

 1. Seuraavaksi koiraksi haluaisin Shetlanninlammaskoiran. Mietin vaan miten ajoissa pitäisi olla liikkeellä ja onko mitään haaveita sellaista saada, se kun on niin kysytty rotu. Luonteeltaan ja ulkonäöltään se olisi koira jonka haluan, sen kanssa voisi myös harrastaa ja tehdä niitä juttuja joista pidän. Erotan Hipussa niin paljon Sheltin luonteenpiirteitä että haluaisin niiden jatkuvan kun neidistä aika jättää.

  Miehellä on Jämpti mutta itse en välitä niin isosta rodusta eikä mieskään halua niin isoa koiraa jatkossa. Ylikokoinen uros on hirvee vetäjä lenkillä, sotkee tosi paljon sisällä ja "vie tilaa". Luonteeltaan on ihana ja kiltti, eikä se kova haukkuvietti haittaa maalla. Irti sitä ei kuitenkaan voi pitää, on niin kova vietti metsään. Mies haluaa seuraavaksi Karjalankarhukoiraa tai Norjanharmaata.

  Molemmat rodut sopivat minulle, pidän molempien ulkonäöstä ja luonteeltaan ne sopisivat meille. Kumpikin rotu on sellainen joiden kanssa voi kumpikin meistä harrastaa metsästystä tai lenkkeilyä. Ja sopii myös kotikoiraksi. Pärjää myös pihalla mutta itse toivoisin rotua jonka voi ottaa mukaan autoon ja kyläpaikkoihin. Asiassa on siis monta puolta, meillekin kyllä riittäisi yksi koira kunhan se olisi molemmille sopiva rotu :) enkä itse halua jonottaa koiraa monta vuotta ja pettyä sitten. Saa siis nähdä mihin päädytään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää koiraa saa nykyään odotella kyllä jokusen aikaa. Toivottavasti teillä tärppää sopivaan saumaan ja löytyy mieleinen koira :)

   Poista
 2. Minun on pakko kommentoida tähän, että kuvailemasi kuulostaa walesinspringerspanielilta. 😊 Mutta vaikka cockeri on turkkirotu, sen turkin saa kyllä helpoksi muutenkin kuin kaljuks vetämällä. Coat kingillä vain reilulla kädellä hapsuihin yms niin johan ohenee ja pysyy helppona. Ohennussaksia voi myös kotikoirilla käyttää. Lisäksi kun pentuvillan nyppii kunnolla niin nypitty alue pysyy kyllä hyvänä. Enkä itse kyllä näe syytä, miksei koko koiraa voisi nyppiä hapsuineen kaikkineen. 😏 Nypitty karva kasvaa hitaaaasti takaisin ja laatu pysyy hyvänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Mulle oli tuo turkkiroduksi luokittelu uusi juttu, kun en tosiaan cockereista tai muistakaan spanieleista mitään tiedä :D Mutta turkki ei ole ongelma, kun on kuitenkin sakset saatavilla.

   Poista
 3. Näyttiscockerin turkki on perseestä ja käyttis toki ei pelkäksi perhekoiraksi sovikaan. Säännöllisellä pesulla, saksilla ja trimmikoneella siitä karvasta kuitenkin selviää :) Voltti tuo joka kerta lenkiltä puoli metsää mukanaan, flättiin ei tartu mitään (toki nuorella uroksella ei paljoa karvaa vielä olekaan, mutta silti). Värillä on väliä: pääsääntöisesti mitä vaaleampi, sitä vähemmän turkkia, ja mitä tummempi, sitä enemmän turkkia. Joku orange roan -narttu on todennäköisimmin hillityimmällä karvalla varustettu versio, musta uros taas ihan kamala xD Cockereilla ei ole pohjavillaa, eli esim. retkille pitää varata tarpeeksi lämmintä vaatetta öiksi. Voltti ainakin palelee heti, jos on märkä/kostea ja joutuu olemaan paikoillaan. Toisaalta turkki kuivuu kyllä nopsasti. Liikkuessa pitää kyllä itsensä lämpimänä, mutta kostealla kelillä pitää kyllä olla jotain suojaa tauoille.

  Cockereissa on myös yllättävän paljon äänekkäitä yksilöitä, eli siihen kannattaa kiinnittää huomiota pennun valinnassa ja kasvatuksessa. Kaikenlaista märinää ja marmatusta kuuluu haukkumisen lisäksi, mutta musta se on yleensä vaan söpöä (paitsi jos koira vinkuu hermostumistaan tai treeneissä, treeneissä täytyy pitää turpa tukossa). Voltti ei hauku ovikelloja tai toisia koiria tai ihmisiä, mutta leikkiessä ääntä lähtee, kun jahtaa toisia koiria. Kannattaa liittyä facessa Cockerspanielit -ryhmään ja selailla sitä, se on tosi aktiivinen ryhmä kuvineen ja keskusteluineen, ja siellä on kauheasti videoita kuukkeleiden arjesta ja näkee sitä kautta erilaisia koiria :) Ja jos osutaan joskus esim. kesällä samalle suunnalle, niin Volttia saa ehdottomasti treffata ja voidaan käydä lenkillä ja treenaamassa.

  Karvasta huolimatta cockeri on kyllä oikein kiva koira: iloinen ja pirteä jokapaikanhöylä, ystävällinen ja sosiaalinen, arjessa helppo kun opettaa käytöstavat, jaksaa lenkkeillä ja retkeillä varmasti enemmän kuin omistaja. Voltti on harrastuksissa ihanan innokas ja superhelppo motivoida, mutta se vinkuminen kiihtyessä on iso miinus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä! :)

   Tuo väriasia onkin mielenkiintoinen, että vaikuttaa turkkiin! Ja uusi tieto on tuo pohjavillattomuuskin. Ongelmana en kuitenkaan pidä, sillä retkille voi tosiaan ottaa vaatetta mukaan. En suinkaan ulkokoiraa ole ottamassa :)

   Kuvauksesi cockerista vastaa pitkälti omia luulojani, saapa nähdä, onko tässä the rotu meille. Ääntelyyn ja muihin seikkoihin täytyykin kiinnittää huomiota sopivaa pentuetta etsiessä.

   Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)