Kuluneena kesänä olen joutunut pohtimaan ruokapalkkioita uudelleen ja uudelleen. Lähinnä siksi, että rykäisimme järjestelmällisen suunnittelun lisäksi kapulan pito treenejä reilusti eteenpäin. Palkkiona raaka liha oli aivan avainasemassa. Sen verran olen siis oivalluksia saanut, että päätin jakaa havaintojani myös tänne blogiin. Usein palkkiot (eli siis vahviste, jonka koira saa toivotusta käytöksestä) jaotellaan kolmeen kategoriaan: ruoka, leikki ja sosiaalinen palkka. Käsittelen tässä tekstissä ainoastaan ruokapalkkaa.
Aikanaan minullekin on neuvottu että koiraa tulisi pitää nälässä ennen treenejä. Nykyään tiedän, että tämä on tarpeetonta ja vahingollista - koira ei opi uusia asioita kovin hyvässä mielentilassa, jos ruoka motivoi sitä ainoastaan huutavan nälän vuoksi. Meillä Savu saa liki kaiken ruokansa treenin yhteydessä, mutta en mitenkään erikseen pidä sitä päivää ilman ruokaa.
Vaikka Savu pitää ruuasta ihan yleisestikin, on ruokapalkan laadulla merkitystä enemmän kuin uskoisi. Tavallisella kuivanappulalla Savu tekee helpot tehtävät kohtalaisesti, mutta vauhti ja laatu nousevat heti kun palkkiona onkin possunsydämiä. Vaikeatkin tehtävät alkavat edistyä ja sujua mieleisen märkäruuan tai raa'an lihan kanssa. Jo pelkästään ohitustreeneissä huomaa eron; possunsydänten kanssa Savu tarjoaa kontaktia hanakammin ja malttaa olla haukkumatta. Sen sijaan pelkän kuivamurkinan kanssa (vaikka se olisikin Savun ainoa ruoka sinä päivänä) kontakti katkeilee ja Savu haukahtelee - tilanne on liian haastava.
Vuosien aikana olen käyttänyt ruokapalkkana jos jonkinlaista pöperöä. En voi suositella kenellekään kuivaruokaa ainoaksi palkaksi, saatika kauppojen valmiita treeninameja: nämä ovat usein todella kuivia ja siten vaikeasti nieltäviä - myöskään ainesosaluettelo ei muistuta koiran ruokaan kuuluvia ainesosia. Jos kuitenkin haluaa herkut kaupasta oman kokkailun sijaan, laadukkaat (mahdollisimman paljon lihaa) märkäruuat ja koiranmakkarat voivat olla oiva ja maistuva vaihtoehto. Treeninameja voi tehdä myös itse: DIY parhaat treeninamit 1/2017
Useimpien koirien kohdalla ei ole ihan sama, mitä ruokaa niille palkintona tarjoilee. Mitä haastavampi harjoitus tai ympäristö koiralle on, sen enemmän palkkion laatuun kannattaa panostaa.
Savun lempparit
Raaka liha ja keitetyt possun sydämet
Koiranmakkarat esim. Naturis, pate
Kivikylän lihapullat, nakit
Puolikostea nappula, esim Abaron
Kuivanappula esim Racinel
Lihavoidut ovat meillä pääasiassa päivittäisessä käytössä. Lihapullia tai koiranmakkaroita tulee ostettua koulutuspäiviin, kun tarvitsen jotakin maistuvaa, mutta vähän raakaa lihaa siistimpää herkkua. Puolikosteat nappulat toimivat palkkana kotona ja kotikentillä, mutta aivan näyttävimpiä suorituksia Savu ei niiden eteen tee. Racinelin kuivanappulaa meillä on vielä pussin pohjallinen kaapissa, sitä en käytä kouluttaessa oikeastaan ollenkaan. Kuivanappula on meillä se, mitä syödään ulkoillessa pihanurmelta tai yksinollessa pahvien seasta.
Yleensä ohjeistetaan, että treeninamit tulee vähentää päivän ruoka-annoksesta. Savu saa kuitenkin kaiken ruokansa treeneissä tai päivän touhujen ohella, eikä meillä ole enää vuosiin ollut ruokakuppia käytössä. Koska palkkanamit ovat huomattava osa Savun ruokaympyrää, olen parhaan taitoni mukaan valikoinut herkuiksi mahdollisimman terveellisiä herkkuja. Jos koira syö viikon aikana viisi ateriaansa treeneissä, ei syötävä voi olla pelkkää halpisnakkia.
Suosittelen selvittämään, mistä herkuista sinun koirasi pitää eniten. Laita vaikkapa eri purkkeihin tarjolle useampaa sapuskaa ja katso minkä koira syö ensimmäisenä tai nopeimmin. Tai havainnoi, mitä herkkua koira jaksaa tavoitella intensiivisemmin.
Vaikka palkkiona voi käyttää paljon muutakin, kuin vain ruokaa, on silti hyvä huomioida että ruokapalkkakin sisältää monipuolisesti vaihtoehtoja. "Ruokapalkka ei toimi" tai "ruokapalkka toimii" on hyvin suurpiirteinen toteamus, kun kyseisen ruokapalkkion laatu voi olla koiran silmissä kaikkea mehevästä lihasta sahanpurua muistuttavaan kuivanappulaan.
Ajatuksia treeninameista? Mikä teillä on lemppari tai mikä ei ainakaan toimi?
Hyvä aihe! Usein kuulen, ettei voimakasluontoisia, voimakkaan aggression rotuja varsinaan voi eikä ole kannattavaa treenata nameilla. On pitkä ja kivinen tie saada laajempaankin ymmärrykseen, että asioiden teeminen siksi, että siitä on hyötyä ei ole vain spanieleiden, noutajien tai paimenten juttu; se on ihan kaikkien olentojen juttu kastemadoista ihmiseen. Kyse on siitä, että teniikkaa osaa kätttää ja siitä, että palkka motivoi.
VastaaPoistaSotaperuna on sen verran ihmisohjautuva otus, että se hyväksyy nannakseen kaikenlaista. Lemppareita ovat Platinumin puolikosteat nappulat (jos teillä tykätään Abaronista, kannattaa kokeilla. Platinum on vielä pehmeämpi), MeatLoven treenimakkarat ja COREn lammasherkut. Myös kuivalihatuotteet, erityisesti WOOLFin täyslihaherkkujen kuutioitu lammas, tekevät kauppansa hyvin. Platinumia ja MeatLovea menee eniten.
Afgaaneille ihan oikeasti motivointitarkoituksessa menee vain mehevä liha tai kuivattu liha sekä vaihtelevasti joku treenimakkara MeatLovelta (maulla ON väliä). Saattavat ne silti jättää homman kesken pian, mutta se nyt on rotuominaisuus. Varsinkaan vanhempi ei ota edes vastaan suurinta osaa herkuista ja kuivanappuloista suurelle osalle se nyrpistää nenäänsä. Osan se syö, muttei kyllä tekisi sitä vastaan mitään.
Kiitos palautteesta! Me kokeiltiin Platinumia alkuvuodesta mutta se ei Savulle oikein uponnut, enää en tosin muista mitä nappulaa vai namia. Täytyy pitää mielessä kun seuraavan kerran valmisherkkuja tilaan :)
PoistaMeillä on pentukoira, jolle ruoka on heikko tai enintään keskivahva vahviste. Lelut on vahvempia ja sosiaalinenkin palkka toimii, mutta en vielä osaa arvioida, että mihin asti se riittää.
VastaaPoistaYmpäristö on tälle koiralle myös vahva vahviste, jonka rooli toki vielä aikuistuessa muuttuu, mutta varmasti minun kannattaa pohtia ympäristönkin valjastamista palkitsemiseen tietyissä tilanteissa, vielä en ole sitä tehnyt (vanhemman koiran kanssa kylläkin).
Käytän kuitenkin namejakin koulutuksessa, vaikka ne eivät palkintojen huippukategoriaa olekaan. Usein aloitan treenit lelupalkalla, ja kun on hetken aikaa puuhattu, niin alkaa namit maistua, eli palkkojen arvo muuttuu.
Namit toimii myös ulkoillessa tilanteissa kun haluan palkita esiintyvistä hyvistä käytöksistä tai rauhoitella ohituksissa (riittävä etäisyys tarvitaan myös).
Koska ne namit ei ole superpalkkaa, niin mun on mietittävä namien laatu tarkkaan ja siksi käytän treeneissä pieneksi pilkottua keitettyä maksaa ja keitettyä sydäntä.
Lenkeillä taskussa on sitten ehkä näiden treeneistä jääneitä jämiä sekä lisäksi esimerkiksi K-kaupan hyllystä niitä HHC:n tonnikalapötkylöitä, joita leikkaan pienemmäksi, tai vastaavia pehmeitä täyslihajuttuja. Yleensä koitan lenkeille varata erilaisia makuja taskuun, niin että koiralle olisi aina ylläri, mitä sieltä lentää. Treenit kestää niin lyhyen aikaa, etten tällaista makubaaria pidä vaan silloin mennään noilla sydämillä tai maksalla :).
Ruokanappulat meillä on oikeastaan vain ruuanetsintäpeleihin kotona ja pihamaalla eikä ne muuhun kelpaakaan.
Tykkäisin tuohon superkategoriaan maksan ja sydämen rinnalle löytää vielä muita tuotteita, esim makkarat olisi kivan helppo, koska tuo keittelyvaihe jäisi pois (ja usein pyöräytän ne vielä hetkellisesti uuninkin kautta), ja Naturista olen jo ehtinyt kokeillakin, mutta se ei uutuuden viehätyksen jälkeen enää kiinnostanut, joten sen heivasin. Varmaan on vain jatkettava kokeilua 😋.
Kerrot, että teillä suosikkeja on "Raaka liha ja keitetyt possun sydämet", niin mitä on tuo raaka liha, ja miten tarjoilet sen 😃?
Hei vau, selvästi olet miettinyt mitä palkkana käytät kun noin hyvä repertuaari jo tiedossa :D Meillä on käynyt kuivanappulalle ihan sama, että ei se kelpaa muuhun kuin etsintäpuuhiin. Enkä toki itse enää nykyään pitä kuivanappuloita erityisen hyvinä ravitsemuksenkaan kannalta.
PoistaMeidän raaka liha on ihan kirjaimellisesti raakaa lihaa :D Tilaan Savulle lihoja Kennelrehulta ja nyt meillä on käytössä naudan jauheliha. Sulatan puolen kilon annoksen ja jaan sen annosrasioihin pakkaseen. Nostan yhden rasian aina jääkaappiin sulamaan ja seuraavana aamuna liha on sopivan sula treeneihin. Kertakäyttöhanskalla syötän kädestä tai heitän, usein loput annan suoraan rasiasta. Onnistuneiden treenien jälkeen tiedossa on lattian moppaus.
Raakaa lihaa en toistaiseksi sen sottaisuuden vuoksi ala raahaamaan keittiöstä muualle. Keitetyt possunsydämet ovat liki yhtä hyvä palkka Savulle ja niitä käytän sitten halleilla ja kentillä. Myös possunsydämet tilaan Kennelrehun autolta :)