16 syyskuuta 2023

Kihniö RN 16.9.

© Mira Kaipainen

Ja niin koitti syyskuun sateinen lauantaiaamu, jolloin Savu alkoi huutaa louskottaa pihamaalla innoissaan. Savu on tarkka tunnistamaan autoja ja merkitykselliset autot saavat porokoiran puolikkaan laulamaan. Harmillisesti Miran ja Rudin saapuminen pihaamme ei nyt koskenut Savua (josta koiraparka olikin erityisen pettynyt), vaan Volvon perään pakattiin Loimu. Eläkeikäinen konkari Rudi lähti Loimun seuraksi mukaan ja onneksi saatiinkin ystävän mukaan, muuten oltaisiin oltu koiranäyttelyissä vielä enemmän hukassa kuin mitä nyt oltiin.

Suuntanamme oli Kihniön Ryhmänäyttely, jonne olin Loimun ilmoittanut. En ole näyttelyissä koskaan aiemmin käynyt ja kaikki käsitykseni näyttelyistä perustuivat näkemiini videoihin ja kuulopuheisiin. Tällä saralla osaavammat kaverit ovatkin ystävällisesti vastailleet kyselytulvaani pitkin kesää. Voiko sillain ja tälläin ja mitä pitää tolloilla jotta tulee hylky ja muut sata kysymystä. Mutta onneksi on kavereita, jotka jaksaa vastailla! 

Päästiin näyttelypaikalle täydellisen syyssateen aikaan. Itselle ihan uusia asioita oli vaikka se, ettei näyttelyissä ole varsinaista ilmoittautumista paikan päällä. Sinne saavutaan, suoritetaan oma vuoro ja puuhastellaan mitä lystätään. Rokotuksia ja rekisteripapereita tarkastetaan pistokokein - meiltä ei osuttu kysymään niitäkään. Jotenkin huvittavaa että pienissä epävirallisissa mätsäreissä ollaan tällaisissa asioissa paljon tarkempia 😁 En tietenkään varsinaisia syitä toistaiseksi tiedä, miksi näyttelyissä näin, mutta aiheutti kyllä ihan aidosti hämmästystä ensikertalaiselle.

© Mira Kaipainen  © Mira Kaipainen

Asemoiduttiin vaahteran alle istuskelemaan ja hetki hetkeltä ymmärsin paremmin miksi suuri osa oli raahannut mukanaan telttoja oleskelua varten. Märkää oli, mutta siihenhän me on totuttu. Loimun oleskelut meni aika kivasti, ottaen huomioon yleisen kaaostunnelman ympäristössä. Se kuitenkin asettui jopa selälleen makaamaan maharapsutuksia varten. Reaktion siinä aiheuttivat koirat jotka näyttivät minustakin välillä siltä että pääsevät tulemaan ihan syliin asti. Ei Loimu kuitenkaan kohti syöksynyt, vaan räyhäsi omalta paikaltaan ja tasaantui nopeasti.

Siirtymät näyttelyalueella sujuivat paremmin kuin odotin. Loimu tulee mielellään syliin, kun se jo itsekin tietää että menee kuppi nurin jostakin. Ja siinä se sitten pötkötti kainalossa kun pujoteltiin lenkin jälkeen koirien ohi takaisin oman kehän laidalle. Joskushan olen pitänyt koiran sylissä kantamista ihan naurettavana juttuna, mutta kyllä vain on kätevä taito harjoitella pienen koiran kanssa! Kaiken kaikkiaan Loimu oli vallan hiljainen ja kaikki sen reaktiot ympäristöä kohtaan tulivat ihan loogisista syistä - sehän on koira, eikä sohvatyyny.

Sosialisoinnit kehän laidalla jäivät vähän vähäiseksi - enhän minä tunnista ihmisiä enkä aina edes koiria. Luulin moikkaavani tuttua ja sain kyllä vastauksen, mutta taisi sittenkin olla väärä ihminen. No toisella kertaa paremmin, ensikertalaisena sitä sählää kaikkea ja rikkoo etikettejä.

Kehään meno jännitti niin että mikään ei mennyt aamulla kurkusta alas ja olin siinä vuoroakin odotellessa edelleen niin pihalla, että onneksi Mira tiesi paremmin koska me mennään. 😂 Siinä sitten mentiin kehään muiden perässä ja tultiin pois odottelemaan yksilöarvostelujen (vai miksi niitä kutsutaan) ajaksi.

Loimu meni paljon paremmin kuin odotin! Voi hyvänen aika että oon ylpeä Rakettiketusta, kun tietää mikä työmaa tämmöset karkelotaidot on sen kanssa olleet! 😍 Olisittepa paikan päällä nähneet, mitä moodin vaihto Loimussa tapahtui, kun laitoin sille kaulapannan. Meillä on kaulapanta aina treeneissä ja Loimu meni ihan eri asetuksille: se oli töissä ja ympäristöön reagoiminen loppui kuin seinään. Se alkoi tarjota oletuskäytöksiä ja yhteistyötä ja olikin sitten kaikenkaikkiaan tosi timanttinen. Oltiin kuitenkin ekaa kertaa tuollaisessa tilanteessa, kun ei tietenkään treeneihin ole saatu järjestettyä ihan näyttelyiden tasoista hälinää.

Mitä sitä enempää kehäsuorituksesta höpöttämään, alla video koko setistä. Yllätyin siitä, että Loimu ravasi hihna löysänä ja että se lopulta oli sitä mieltä että tämä oli varmaan jokin seuraamistehtävä. Se myös seisoi, eikä ehdottanut istumista kertaakaan ja vähän tyhjän päälle jäädessään se alkoi hyppiä vasten kuten kuuluukin. Erityisen tyytyväinen oon käsittelyyn; sen häntä vispasi koko ajan ja kun tuomari oli katsonut hampaat, Loimu käsitteli kokemuksensa ravistelemalla. Hampaiden katsomista on harjoiteltu koko kesä, sillä Loimu suhtautuu aikaa kärkkäästi kaikkeen kiinni pitoon ja käsittelyyn. Toki leukakosketus ei näyttelyissä toteutunut, mutta yleisesti positiivinen asenne kuonon koskemista kohtaan kantoi läpi. 💛

Videosta kiitos serkun tyttärelle! 💕

Tuomarina oli Paavo Mattila

Tulos EH

Loimun arvostelu: "Hieman lyhyeltä vaikuttava. Hyvänlainen pää. Hyvä kaula. Sopivan vahva runko, hyvä selkälinja. Hieman avoin häntä. Hyvät raajat. Hyvä karva. Kevyet liikkeet. Miellyttävä käytös."

© Mira Kaipainen
© Mira Kaipainen

Oon tyytyväinen meidän suoriutumiseen ja tulokseenkin. Tulipahan taas yksi uusi kokemus ja oma näkemys tästäkin harrastuksesta. Kiitos matkaseurasta ja kuvista Mira!
© Mira Kaipainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)