03 helmikuuta 2014

Koirieni lihashuolto

Aikoinaan pyydettiin tekstiä, kuvia ja videota koirieni lihashuollosta. Tuolloin termi särähti korvaan ja totesin "hieman" unohtaneeni koko homman. Termi kuulosti vieraalta, eikä sen sisältö ollut kovinkaan tuttua minulle, etenkään käytännössä. Isot kiitokset kuitenkin sille aiheen avaajalle, sillä aloin perehtyä asiaan enemmän ja ymmärsin sen tärkeyden. Nyt viimein sain tästä raavittua sitten postauksen aikaiseksi. Vielä paljon opittavaa meillä on, mutta alkuun on päästy, palaute ja ohjeet ovat ihan toivottuja. Voidaan kai hypätä sen historian yli, jolloin en koiriani lämmitellyt tmv...

Meidän ainoa "raskas" ja oikeasti paneutumista vaativa harrastuksemme on veto. Maisa ja Klaara harrastavat sitä lähinnä kävellen ja pieniä pyrähdyksiä ottaen. Niiden kanssa lämmittelynä toimii pieni leikkituokio ja temputtelu, sekä harjaaminen (vähän kuin hevosilla) ennen vetämistä.

Tuikkuhan sen sijaan vetää pyörää ja hiihtäjää yksin/kaksin ja kovassa vauhdissa, sekä pidempiä matkoja. Viime talvi meni vielä sählätessä, mutta nyt meillä on fleecemantteli lämpöjä pitämään ennen ja jälkeen suorituksen. Meillä kotona kävelemme soramontulle, kentälle tai jäälle 500m ja se on meidän lämmittely. Emme laahusta, kävelemme reippaasti. Usein myös harjaan Tuikun, annan juosta alkuun vapaana ja sitten aloitellaan hommat. Lämmittelyt sen kävelemisen jälkeen ovat siis 10-20min. Olen opetellut Tuikun kanssa jumpan ulkoa ja treenien päätyttyä jäähdyttelemme sillä ja kävelemme kotiin.


Hierontaan ja venyttelyyn perehdyin kesällä. Tuikku nauttii hurjasti, kun sitä hieroo. Netistä ja kirjoista lueskelin ohjeita ja jotain pientä perushierontaa osaan tehdä. Kiinnostaisi kyllä viedä koira ihan oikealle hierojalle, osaako joku suositella jotain tiettyä Pirkanmaalla? Venyttelyihinkin ohjeita on löytynyt kirjoista ja Tuikku antaa tosi hienosti itseään kosketella. Maisa ja Klaara ovat tässäkin suhteessa hankalampia, arempi luonne ja Maisa ei kosketuksesta muutenkaan välitä. Olen siis katsonut tarpeettomaksi alkaa rei'ittämään sormiani, kun koira ei kerran tykkää, niin ei tykkää.

Lämmittelyjen ja hieromisien lisäksi bongasin netistä temppuja, jotka kehittävät koiran lihaksistoa. Tuikku osaa kurre tempun jo melkein, tuen kanssa sujuu hyvin. Kierimisenkin tuo on oppinut ja iän myötä kehonhallinta on parantunut paljon. Me on mm. tasapainoiltu lankun päällä ja tehty kahdeksikkoa. Kahdiksikoissa on se juttu, että täytyy muistaa tehdä molempiin suuntiin. Alla lista tempuista, joita suosittelen harjoittelemaan

Kurre
Kengu
Kyykyt (kurre, ylös, kurre, ylös)
Kieri
Ryömi
Peruuta
Ympäri
Takajalat ilmaan

Meidän lihashuolto ei tosiaan kummoista ole, ainakaan toistaiseksi. Uskon tämän kuitenkin riittävään niihin satunnaisiin kertoihin, kun kuukaudessa 2-6 kertaa vedämme 300-1000m rengasta ja ehkä kerran pyöräilijää/hiihtäjää. Mikäli olen aivan pihalla asioista, niin saa huomauttaa, olenhan aloittelija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)