29 elokuuta 2015

Suunnittelu kaiken a ja o

Arki on ollut kiireistä, epämiellyttävää sähläämistä eikä mikään ole tuntunut sujuvan. Helpotin omaa olemistani lukujärjestyksellä, joka antaisi runkoa ja osviittaa ympäri vuoden koirien aktivointiin ja harrastuksiin. Nyt kaikki on ollut hiukan leväperäistä ja hatusta temmattua vailla tarkoitusta ja sehän ei pitkälle kanna. Tämän suunnitelman kanssa mennään ainakin syksy, varmasti talveksi teen jo uuden rungon. Päätin tähän kuitenkin kirjata suunnitelmia ja tavoitteita nyt syksyn ajaksi, eli mihin pitäisi keskittyä. Talveksi sitten oma vastaavansa, niin ehkä joskus etenen koirieni kanssa.


Toko
Harjoiteltavat liikkeet; perusasento, seuraaminen, jäävät, kaukot, kiertäminen, noudot, hyppy, tunnari
Suunnittele treenit huolellisesti etukäteen. Valitse aina kolme vähiten treenattua liikettä ja niiden lisäksi seuraaminen. Mieti, mitä osaa liikkeestä harjoittelette ja kirjaa suoritus. Jos mahdollista, videoi harjoittelu ja tarkista jälkikäteen, mitä tapahtui. Palkkaa ja kehu koiraa runsaasti. Treenaa omalla ajalla kentällä ja levittele kentälle ylimääräiset treenivälineet häiriöksi. Aloita harjoittelu rauhoittumisella, sitten leikki ja työntouhuun. Oppia haetaan Mika Jalosen valkkuryhmästä.

Frisbee
Harjoiteltavia liikkeitä; kiepit, kiertäminen, jalkojen pujottelu, selkään hyppy, roller
Suunnittele harjoitukset huolellisesti, pyri sheippaamaan ohjauskuviot ym. Jos mahdollista, ota suoritukset videolle. Käy yksin harjoittelemassa heittoja. Korkeintaan kerran viikossa rollereita pennulle, pyri heittämään oikein ja ohjaamaan koira oikeassa linjassa. Opeta sisätiloissa tarttumista liikkuvaan kiekkoon. Opettele ensin itse ja vasta sitten koiran kanssa.

 
Rallytoko
Harjoiteltavana; ALO luokan liikkeet
Videoi harjoitukset ja suunnittele ne hyvin. Panosta naksutinkoulutukseen. Palkkaa vauhtisuoritukset lelulla ja tarkkuusharjoittelut makupaloilla. Eliminoi riskit epäonnistua, käytä siis liinaa, jotta koira ei pääse karkaamaan. Ota harjoituksiin kolme eri liikettä ja mieti mitä niissä treenataan.Vaihtele liikkeitä tarpeeksi usein ja vältä kaavamaisia treenejä. Oppia haetaan Krista Karhun valkkuryhmästä syyskuun ajan.

 
Vesipelastus
Harjoiteltavia liikkeitä; hyppy, haku, vienti ja hukkuva
Käytännössä kun vedessä treenaaminen loppuu, keskitytään kunnon kasvatukseen. Kuivalla maalla on harjoiteltava erityisesti vientiä. Harjoitukset on suunniteltava tarkkaan ja mietittävä, miten liikettä saa vietyä eteenpäin. Treeneihin tarvitaan avustaja ja suoritukset on otettava videolle. Myös veneen hakua, eli käytännössä köyden noutamista treenattava. Suosi märkiä ja kosteita alustoja treeneissä, jotta vesi elementtinä pysyisi mukana. Talvella suorita liikkeet hangessa.

 
Valjakkourheilu
Harjoiteltavaa; kunnon kasvatus
Kokeile taakanvetoa jossakin heti kun mahdollista. Suunnittele matkat ja painot hyvin. Treenaa lihaskunto talveksi valmiiksi ja harjoittele erilaisissa häiriöissä. Vedä ahkiota ja kelkkaa eri alustoilla, kävellen ja ravaten. Aloita harjoitukset renkaalla ja vaihtele matkoja ja nopeuksia. Talven aikana tarkoitus olla koirakkona 2-5 talviriehassa tai muussa lasten tapahtumassa.

7 kommenttia:

 1. En muistanut tuossa kysymyspostauksessa kysyä niin kyselen vähän myöhässä mutta olisi kiva tietää Vilkun mittoja kun se näyttää jo aika isolta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkku on nyt n. 12kg olisko ehkä max 50cm säkä :)

   Poista
 2. Pakko sanoa, että tää siun blogi on vaan niin taivaallisen upea! Postaukset on niin hyvin kirjoitettu, että olen saanut pariin ongelmaan vastauksia. Siun koiratki on vaan niin ihania!

  VastaaPoista
 3. Kolme vähiten treenattua liikettä plus seuraaminen kuulostaa paljolta. Ja hassulta. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta ite keskityn kerralla yhteen liikkeeseen. Varsinkin koiran kanssa, joka ei osaa. Toki taustalla pyörii muitakin liikkeitä kuin se yksi, mutta suurimmat resurssit käytetään yhteen liikkeeseen tai osa-alueeseen kerrallaan. Ja se ei välttämättä todellakaan ole se vähiten treenattu liike - jos olisi, mä käyttäisin ihan turhaan aikaa ja voimavaroja sellaisiin asioihin, jotka koira osaa jo. "Koska kaikkea pitää treenata tasapuolisesti." Ei pidä. Treenataan sitä, mikä tarvitsee eniten treeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin tuolla siihen, että treenit eivät olisi niin kaavamaisia, eli en jynssäisi aina samaa asiaa. Kolmesta vähiten treenatusta voin vähän liikkeistä riippuen valita sen kolme tai yhden, ongelma? Mulla on tapana jämähtää yhteen liikkeeseen, siksi en tahdo keskittyä yhteen kerrallaan. Muuten koira ehtisi kuolla, ennen kuin olisin tyytyväinen.

   Vaikka pentu ei osaakaan, en voi keskittyä sen kanssa vain yhteen asiaan. Tämähän tarkoittaisi sitä että unohtaisin harrastukset ja keskittyisin arkiasioihin, luoksetuloon, yksinoloon, odottamiseen, outs, siinä olikin jo kolme asiaa. Sitten kun se osaisi nämä opettelisimme vuoden ajan täydellistä seuruuta jonka jälkeen sille uskaltaisi ehkä esitellä tokokapulan? Not good, yhdellä koiralla testattu, tämän kanssa toimin toisin.

   Meillä toistaiseksi kaikki liikkeet tarvitsevat harjoitusta, koska ne on vasta esitelty Vilkulle ja tehty sen verran alkeita, että koira on itse saanut ratkaista asian onnistumiseen. Nyt on vuorossa käytöksen tiedostaminen ja pikkuhiljaa tekniikan hiominen. Johan tuo kyllästyy, jos aina ja pääasiassa harjoittelisimme samaa asiaa. Tapoin sillä tapaa innon edelliseltä, en tee samaa virhettä tämän kanssa.

   Siksi, treeneissä käydään läpi kaikkia aloluokan liikeeitä, joskus muidenkin luokkien. Ja meillä ei ole kiire, monipuolinen treenaaminen ei tarkoita sitä. "Ei pidä" on vähän vahva ilmaus, koska onnistumiseen ei ole yhtä oikeata tapaa ;) Sinun tapasi on jynssätä yhtä asiaa kerrallaan, meillä panostetaan nyt eniten seuraamiseen ja harvemmin harjoitellaan muita alo liikkeitä :)

   Poista
  2. Mä ymmärrän heidin pointin eri tavalla. Mä itse tekisin vaan yhdellä treenillä 1-2liikettä koska sen treenin ei kuulu kestää mitään 15minuuttia. Koira autosta pari HYVÄÄ toistoa vaikka seuruusta ja autoon. Hetken päästä toisesta liikkeestä pari onnistunutta toistoa ja that's it. Ja niitä liikkeitä voi ottaa niiiin monella eri tavalla ettei kaavamaisuutta tule. Ei tarvii aina tehdä niin kuin kokeessa tehtäisiin vaan pitää käyttää mielikuvitusta.
   Mut mä ymmärrän. Sul o nuori koira ja kaikki saa tehä miten parhaaks näkee. Mä tein aika samanlailla Ekan kanssa mutta toisen kanssa en taas todellakaan tekis samanlailla. Aina oppii kun kokeilee.

   Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)