16 huhtikuuta 2019

Naku Savu alias Nakke Sakke

Takatalvi yllätti ja toppanuttu tuli käyttöön vielä huhtikuussakin

Savun turkki oli melko työläs leikata, toki turkkiakin oli reilusti. Karva oli kertakaikkisen kamalassa kunnossa ja koko totuus todella paljastui vasta kotitrimmauksen edetessä. Turkki oli paikoin hyvin pahasti huopunut, myös "ei ongelmakohdista", kuten vaikkapa kyljistä. Hilseen ja huopuman kera karva oli kuin pahaisella katukoiralla. Osasyy on toki minussakin, turkinhoito ei kuulu mielenkiinnon kohteisiini, eikä millään tasolla ole osaamisalaani. Olen siitä huolimatta harjaillut ja kampaillut Savua, joten sen suhteen runsas huopuminen pääsi vähän yllättämään. Ennen kastraatiota tällaista ongelmaa turkissa ei ollut, joten kyllä vain hormoonitoimintaan puuttuminen vaikuttaa ikävästi karvanlaatuun.

Alkuperäinen ajatukseni oli siistiä Savu lopuksi trimmauskoneella, mutta enää en koe sitä tarpeelliseksi. Toki saksilla leikattu jälki on vähän lovisempi ja epätasaisempi, mutta ei mielestäni liikaa. Melko tasaisesti sain leikattua ja päätä tai jalkoja en ihan kaljuksi haluakaan. Korvat ovat kyllä aika epäsopusuhtaiset höröttimet tällä hetkellä. Yllättävän isot olisivat ilman karvaakin. Etenkin korvat tekevät lopputuloksesta vähän hassunäköisen. Mielestäni Savu säilyi kuitenkin varsin kivan näköisenä. Ei sentään niin ruma, etteikö koiraksi tunnistaisi. Eikä tullut ihan niin ruma, kuin odotin, jos niin voi sanoa. Tottahan se on, että pitkäkarvaiseksi luotu koira, on parhaimmillaan pitkäkarvaisena. Mitä sitä suotta kieltämään.
 

Alla Savusta onkin nähtävillä ensimmäistä kertaa ihan aitoa ja rehellistä rakennekuvaa. Turkilla kun voisi halutessaan huijata ja paljon. Ilman karvaa sitä havahtuu myös siihen, että Savuhan on oikeasti aika pieni ja siro koira. Nyt painon silmämääräinen havainnointi onnistuu paremmin, eikä Savu ollutkaan päässyt pulskaksi kuten luulin. Kylkiluita vain on vaikea tunnustella turkin läpi. Aika lihakseton luikku pehkon alta paljastui, mutta ihmekös tuo. Rauhallisemman puoleisilla (vaunu)lenkeillä ja satunnaisilla riekkumisilla ei kunto kasva, saati lihakset. Onneksi tiet ovat nyt sulaneet, joten kunhan pyörän rengas saadaan korjattua, päästään taas urheilemaan - molemmat.


Nähtäväksi jää, miten nopeasti ja/tai millaisena turkki kasvaa takaisin. Turkinhoidon suhteen minun on nyt aktivoiduttava ja toimittava paremmin jatkoa ajatellen. Täytynee ottaa asioista ihan oikeasti selvää, sillä tuon tapainen turkki on minulle ihan vieras asia. Harjaaminen silloin tällöin ei selvästikään riittänyt ja ehkä iänikuisen vanhat harjat olisi hyvä vaihtaa. Etenkin sellaisiin harjoihin, jotka on tarkoitettu pitkäturkkisille pohjavillaisille koirille. Kaikki vinkit ja ohjeet turkinhoidosta otetaan enemmän kuin mielellään vastaan! Terveisin aiheen tiimoilta keltanokka.

Varmaa on että Savulla on kesäaikaan lokoisampi olla. Tietenkään vielä ei voi vertailla onko kuuma vai ei, sillä mistään hellekeleistä ei ole ollut tietoakaan. Olettaisin kuitenkin, että nakuna on huomattavasti viileämpi ja kevyempi treenailla kuumallakin kelillä. Ja ah, mikä helppous putsata kurasta, nyppiä punkit jne. 

Sen verran turkkiasiaa vielä, että pituus ja paksuus eivät yleisestä harhaluulosta huolimatta kulje käsikädessä. Kaikista trimmaamistani koirista Louna on ollut ehdottomasti paksukarvaisin. Savun turkki on kakkosena, mutta sekin oli vain hitusen Tuikun turkkia paksumpi. Muilla trimmaamillani (Vilkku, Maisa, Klaara) koirilla ei ole ollut mitenkään erityisen paksu karva trimmausta ajatellen. Paksuturkkisista Tuikulla on ollut lyhyin karva ja Lounalla ehkä hämäävin. Tämä tuli mieleeni ihan siksi, että sain aikanaan sanomista, jonka mukaan lyhytkarvaisen turkin leikkaaminen on turhaa. Ei ole, jos se turkki on paksu ja tarkoitus on viilentää koiraa. Ulkonäköasiat turkin suhteen ovat makuasiaoita, ehkä myös käytännöllisyysasioita. Mielensäpahoittajia riittää tietysti aina, mutta onneksi vain koiran mielipiteellä on väliä ♥

4 kommenttia:

 1. Meillä Veetin Turkki on saatu pysymään hyvänä ainoastaan käyttämällä kaikenlaisia öljyjä ruokinnassa, ja todellakin ei pelkästään lohiöljyllä vaan sillä mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Tosin sen karva ei ole niin pitkää että huopaantuisi, vaan on enemmönkin lyhyt ja paksu. Katsotaan nyt vedänkö sen kaljuksi taas tänä kesänä.
  En ole itsekkään kovin innokas turkin hoitaja, mutta on ollut pakko opetella kun omistaa kaksi nypittävää koiraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savu syö nyt biotiinin ja sinkin lisäksi lohiöljyä. Takkuuntumista ne tuskin estävät, mutta jospa uusi turkki ei näyttäisi niin kuolleelta. Savun turkissa ei ennen kastraatiota ollut mitään vikaa ja harjaaminen silloin tällöin riitti hyvin. Nyt turkki vaatii huomattavasti enemmän hoitoa.

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaisi kuulla enemmän turkin hoidosta. Itse harjaan ja kampaan satunnaisesti, ehkä nyt enemmän karvanlähdön aikaan. Kainaloissa ja korvien takana on takkukohtia joita joutuu joskus leikkaamaan. Häntä on myös harjattava usein ettei mene takkuun. Nyt pääosin ulkokoirana turkki on likaisempi ja pölyisempi. Tyttö näyttää paksun karvan ansiosta pullealta mutta tietyssä kulmassa näkee miten hoikka se on. Sterilisaatiosta huolimatta vaihdoin nyt Jahti Vahdin Energy nappulaan jota toinenkin koira ( jämpti ) syö. Ei ole järkeä ostaa kahta eri nappulaa kun on kaksi koiraa.
  En ole huomannut että alkaa pyöristyä koska onhan se nyt aktiivisempi ja päivät irti pihalla. Kesäksi otin Bravecton koska ei tuosta jaksa nyppiä punkkeja ja haluan olla ihan huoleton punkkien suhteen. Yhtenä kesänä oli se eikä aiheuttanut oireita eikä ollut punkkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ruoka vain sopii molemmille, ei tokikaan kannata ostaa kahta eri nappulaa :) Savulla kastraatio ei ole onneksi aiheuttanut lihomista, toki Savu ei ole koskaan ollu kovin suuriruokainen. Itse en käytä punkkikarkotteita niiden riskien ja hyötyjen ristiriistaisten suhdanteiden vuoksi. Viime kesänä Savun turkkiin jäi jumiin kimalainen. :D punkkeja toivottavasti ei tänä kesänä nähdä, mutta onpahan helpompia huomata nyt lyhyestä turkista.

   Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)