23 kesäkuuta 2014

Mistä on nirsot koirat tehty

"on me jo kokeiltu montaa merkkiä, mutta ei se syö"
"meidän koira syö vain koiranmmakkaraa ja piimää"
"tälle ei kelpaa mikään"
"se kuolee nälkään, jos ruoka ei ole koko ajan tarjolla"
"siis pakkohan sille  nyt jotain on antaa"
Tämä on niin turhauttavan tutun kuuloista. Tuli eilen illalla luettua facebookista ja muutamasta muustakin lähteestä koirien nirsoilusta. Päätin raapustaa siitä pienen oppaan ja katsauksen, mikä koirista sitten tekee nirsoja. Omastakin laumasta yksi nirsoilija löytyy, mutta nirsoilu loppui saman tien, kun koira hoksasi että meillä päin ruuan eteen tehdään töitä tai ollaan ilman.

Pari perustetta
Terve koira ei kuole kuppinsa ääreen (voiko koiralla ehkä olla jokin, mikä vie ruokahalun?)
Ruokia ei kannata turhaan vaihdella, jos koira on taipuvainen ronkeloimaan
Koirat eivät ole synnynnäisesti nirsoja, niistä tehdään nirsoja (on toki ahneempia koiria ja vähemmän syöviä, mutta ei nirsoja)
Nirsoilua edesauttaa
Vähäinen liikunta
Ruokamerkin vaihtelu, lisukkeiden lisääminen, ruokinnasta numeron tekeminen jne.
Pöydästä ruokkiminen tai ylipäänsä ylimääräisten ruokien syöttäminen
Jatkuva ruuan tarjolla olo, koira ei syö 24/7, 1-2krt päivässä riittää hyvin
Annosteluohjeiden väärä tulkinta, harva koira syö puolikiloa päivässä, huomioi siis että koiranmakkarat eivät ole ruokaa ja ne eivät ole mitään annoskokoja
Oikeiden ruoka-annosten välillä tai "ruokinnan" ulkopuolella jatkuva herkkujen syöttäminen ym.


Toiset koirat kuluttavat vähemmän, kuin toiset, eikä ravinnon tarve mene suoraan käsikädessä koiran koon mukaan. Paljon vaikuttaa myös se, mitä koirat syövät, kuinka rasvapitoista ja tuhtia ruokaa.

Tässä nyt sitten ohjeet, miten me saimme nirsoilevan Klaaran syömään normaalisti. Koira painoi meille tullessaan 4,9kg ja oli tottunut siihen, että ruoka on aina tarjolla. Klaara ei syönyt juuri mitään, vain hyvin pieniä annoksia ja ihmetteli lähinnä ruokakuppia. Lueskellessani olen huomannut, että emme todellakaan olleet ainoita nirsoilevan koiran kanssa.

1. Valitse ruoka, jolle koirasi ei ole allerginen ja jota pystyt ostamaan jatkossakin. Mikäli ei voi ruokkia raakaruualla, niin perusnappuloista Jahti&Vahti ja Hau Hau Champion ovat ihan kelpo tavaraa hinta-laatu-suhteella.
2. Päätä, ruokitko koiran kerran vai kahdesti päivässä.
3. Kun sitten tarjoat annosta, laita nappulat kuppiin ILMAN LISUKKEITA. Jos tuntuu että koira tukehtuu tai jotain, niin laita vettä, mutta älä liota napuja mössöksi.
4. Anna koiran ansaita ruokansa, syötä ruoka joko toiminnan kautta treeneissä tai anna koko kuppi jonkin pienen suorituksen jälkeen. Jätä kuppi koiralle ja lähde touhuamaan omiasi. Palaa vartin kuluttua takaisin ja mikäli koira ei ole koskenut ruokaansa, ota kuppi pois.
5. Älä anna MITÄÄN ruokaa koiralle, ei herkkuja, luita, omaa ruokaasi ja huolehdi ettei se pääse varastamaan. Huolehdi veden saannista ja riittävästä, normaalista liikunnasta. Koira saa oman annoksensa taas seuraavana päivänä.
6. Tarjoa normaali annos, kohdan 3. mukaisesti ja tarkista kuppi taas vartin kuluttua. Koira voi olla useita päiviäkin syömättä, jos on tottunut siihen, että saa aina mitä haluaa.

Ruoka alkaa noilla ohjeilla kyllä ennen pitkää maistua. Kun ruokahalu palaa normaaliksi ja kuppi syödään tyhjäksi voi osan annoksesta käyttää koulutuksen yhteydessä. Opeta koira ansaitsemaan ruokansa, älä milloinkaan pidä ruokaa koko ajan tarjolla, se on täysin tarpeetonta. Kun onnistutte ja koira syö normaalisti, älä palaa vanhaan, sillä joudut muuten aloittamaan alusta. Kaikista nirsoilijoista ei tule ahneita, osa syö edelleen vähän tai jättää annoksia syömättä. Tällöin koiralla vain ei ole nälkä. 

Klaara ei aina aamuisin syö, tai maistaa vain hiukan, illalla saa sitten toisen annoksensa. Kaksi annosta annetaan siksi, että mahalaukku meni yhdellä annoksella tyhjäksi niin nopeasti ja alkoi raju oksentelu. Kahdella annoksella toimii siis siksi paremmin.

Toivottavasti ohjeista oli apua kaikille nirsojen koirien omistajille!

2 kommenttia:

  1. Niinhän se on ettei terve koira kuole nälkään jos kupissa on ruokaa. Meidän neiti saattaa olla pari päivää syömättä ja kyllähän se inhottavalta tuntuu, mutta niin se vain (ainakin meillä) menee, ettei koira todellakaan määrää mitä ja milloin syö. Hirvittää aina kun kuulee että "meidän musti syö samaa ruokaa kuin isäntänsä, se o nii nirso ettei mitään pipanoita syö" Ja sitten ihmetellään kun musti on aivan liian lihava ja suolistossa kasvaimia. Koiran elimistö ei ole tottunut sulattamaan suolaa ja mausteita mitä meidän ihmisten ruoka sisältää. Ja ylipainosta koira kärsii monellakin tapaa (järkikin sen sanoo) Mutta oli hyvä teksti, monessa asiassa samaa mieltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että vanhakin postaus puhuttelee ja on luettavaa :) Kiitos kommentistasi.

      Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)