11 tammikuuta 2016

Koiran kylmänsietokyky


Se on mielenkiintoinen aihe. Siitä ollaan montaa mieltä ja nyt pakkasten tullen se on puhuttanut yhtä sun toista. Vähän kuin kesällä se saako koiraa trimmata kuumuuden takia. No joo. Mielipidepostausta toivottiin, tässä tulee. Mielipiteitä on monia, ei tarvitse kenenkään vetää hernettä nenään ja kukin taaplaa tavallaan, eikä se ole minulta pois. Hienoa, jos sinulla on eri mielipide ja pystyt sen ilmaisemaan asiallisesti, kunnioitan suuresti. Yritän saada oman tekstini pysymään kasassa ja käsittelemään yleisluonteisesti koiria, mainitsen erikseen jos puhun karvattomista koirista jne.

Ymmärrän, että -30 asteen pakkasessa seistessä tulee paleltumia. Niin tulee minullekin. Mutta en ymmärrä sitä, että artikkeliin haastatellaan lemmikkiliikkeen myyjää, joka suosittelee hankkimaan koiralle jotakin lämmikettä kun lämpötila menee alle +5. Ymmärrän kyllä sen karvattoman koiran, mutta en pidä sitä normaalina. Kuten sen sellaistakaan turkkia jota on "värin verran". Normaali koira ei tarvitse plussakelillä vaatetta, normaali olosuhteissa. Taas jos ollaan autossa, märkänä, rankan suorituksen ohella ja plaa plaa plaa, se voi silloin olla perusteltua. Kyllä minäkin sanoisin vaikka mitä, että saisin tuotteeni myytyä, näin btw...


Minulta on kysytty tänä vuonna jo useampaan kertaan, palelevatko koirani. Eivät oikeastaan, pompat ja haalarit ovat normaaliarjessa itseasiassa ihan turhia. Pomppaa käytetään vain lämppäreissä ja Vilkulla on haalari jos/kun se yöpyy ulkona. Mutta eipä tule lenkille puettua yhtään mitään. Eikä kumpikaan palele. Molemmilla koirillani on pohjavilla, mutta kyllä Tuikku vaan on ihan kaljuruikun näköinen nyt, kun ei ole sitä kunnollista talviturkkia. Vuosi sitten Tuikku oli näillä pakkasilla onnellisena ulkona. Ei sitä voinut sillä turkilla sisälle ottaa, se oli koiralle ihan tuskaa. Nyt kaikki karva on pudoteltu ja puuhkahäntäkin on muuttunut aika siimaksi. Myös Vilkku on tiivisturkkinen ja vatsassakaan ei turhan vahvaa turkkia ole.

Kumpainenkin hurtta tarkenee hyvin, kovimmillakin pakkasilla heitimme tunnin lenkin ja kumpikin rallatti tyytyväisinä. Pitää vain huolehtia, ettei kumpikaan kastele itseään, eikä jää seisoskelemaan. Tossuja en ole kummallekaan edes yrittänyt, tuskin pysyisivät jalassa, Vilkku ei varmaan suostuisi kävelemään. Enkä aiokaan pukea, yhtään mitään, ellei koirien tahti syystä tai toisesta muutu.


Jaksan toisinaan ihmetellä, että kun puhutaan hyvästä ja säänkestävästä kasvasta ja kun mittari menee miinukselle on niillä isoillakin ihan oikeasti turkikkailla koirilla ties minkälaista haalaria ja toppapukua päällä. Överiä? No ehkä joskus. Koiran pukeminen ja lämpimän päälle laittaminen ei ole minulta pois ja tiedän paljon koiria, jotka ihan oikeasti palelevat. Porukoiden Myy ei viime viikon pakkasilla mielellään edes tullut ulos ja jos käy pakkasella kova tuuli, ei se silloinkaan ulkona viihdy. Omat koirani sen sijaan nauttivat. Kylmänsietokykyyn tai vaatetukseen vaikuttavat myös esim. lihasjäykkyys, nivelkolotukset, koiran ikä... Talvipennut ovat olleet meillä vain muutamia minuutteja kerrallaan ulkoilemassa ja mahdollisesti vaatteet päällä. Helposti jumiutuvat toki pidetään lämpiminä, kuten nivelvaivaiset jne jne.

Antaa niiden koirien ulkoilla mielensä ja tahtinsa mukaan ja tarvittaessa sitten lämmikettä niskaan. Yksioikoisesti ei kuitenkaan voi sanoa, että vain arktiset rodut kuuluvat ulos ja kaikille muille viileällä kelillä lämmikettä niskaan. Ei se niin mene. Tuikku ei ole yhtään sen arktisempi vaikka se nelisen vuotta olikin ulkona. Eikä Vilkku ole pitkä/paksukarvainen koira ja tarkenee silti hyvin. Viimeksi sillä on haalari ja pomppa ollut päällä, kun tulimme uimalasta ulos.Olen seuraillut koirieni pakkasrajoja ja ainakin tämän talven perusteella Vilkku viihtyy ulkona -30 ihan tyytyväisenä. Tuikku käy myös ulkona, mutta tulee mieluummin jo pian sisälle. Ulkokoirana ollessaan se tuli yöksi sisälle noilla pakkasilla ja mielellään kävi päiväselläänkin välillä, ellei sitten ollut kopissa. Meidän pakkasraja lienee n. -30 astessa ja sen jälkeen voi miettiä, ulkoileeko ollenkaan, itse en nimittäin kestä. Lisään tähän myös heti sen, että koirankin kylmänsietokykyä voi kehittää. Toivottavasti muistin kirjoitella kaiken olennaisen, voi olla, että jotain jäi puuttumaan.

Millaisia pakkasrajoja olette teidän koirillanne huomanneet? Pyrkivätkö sisälle tai palelevatko? Entä paleleeko joku jo syksyllä kun on märkää ja tuulista? Vapaasti saa keskustella, kaikilla kuitenkin niin erilaisia koiria!

22 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! Meillä ei ole mitään pakkasrajaa, jos Marley palelee sen huomaa heti sen ilmeestä. Takkiha meillä on vaan reenejä varten ja tossuja käytetää ku tulee -20 astetta pakkasta, mutta harvemmin silloinkaan.

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus, olen ihan samaa mieltä kanssasi! :)

  Meillä Riemu on takki päällä lenkeillä vain, jos pakkasta on -15 tai yli. Muuten en ehkäpä pukisi, mutta Riemu nyt vaan sattuu omistamaan pohjavillattoman, karsean ohuen untuvaturkin, joka ei pakkasilta suojaa. Töppösiä ei ole, en sinällään koe tarpeelliseksi vaikka koira välillä nosteleekin tassujaan tai tassuihin jää superisot lumipaukut kiinni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä leikkelin porukoiden edelliseltä koiralta tassuista ylimääräiden karvan pois :) Tarkeni paremmin kun lumi ei jäänyt kiinni, mutta turkki kuitenkin suojasi.

   Poista
 3. Oon kyllä ihan samoilla linjoilla. Riippuu tosiaankin niin koirasta, että tarvitseeko vaatetta ja milloin sitä tarvitsee. Luin joskus jonkun uutisen, missä kerrottiin tietty pakkas-aste määrä, jolloin koira tarvitsee vaatetta. Ja samat asteet tietenkin päti millä tahansa koiralla... :D

  Tipsu on aika herkästi paleleva, eikä talvella juurikaan viihdy ulkona. Se ei kävis ollenkaan lenkillä, jos sais itse päättää. Kuitenkin jotenkin tuo energia on saatava purettua, niin käytän yleensä talvisin enemmän "juoksentelulenkeillä", kuin hihnalenkeillä. Syksyllä tuo alkaa jo +10 asteessa värisemään, jos kovin tuulee ja kävellään hitaasti. Silloin yleensä vaan pidän sen hyvin liikkeessä, niin pärjää vielä ilman vaatetta. Pikkuhiljaa sitten jotain ohutta neuletta päälle. Näillä alle -15 asteilla täytyy laittaa jo peruspomppa ja tossut. -20 ja siitä alaspäin, tuo täytyy paketoida niihin vaatteisiin, jotta se tarkenis edes jonku matkan juosta :D Ja aina menee vetäen, kun käännytään kotiin päin. Tuolla on aika vähäisesti pohjavillaa.

  Kyllä se pitäs itse kunkin nähdä omasta koirastaan, että milloin sitä täytyy pukea. Kaikki koirat ei välttämättä näytä kylmyyttä tärisemisellä, mutta silloin koirasta luultavasti muuten voi päätellä, että on kylmissään.

  VastaaPoista
 4. Meillä on manttelit koville pakkasille ostettu jos joutuu esim. treeneissä odottelemaan autossa ja sit treenien jälkeen takas päälle. Häjylle lonkkien takia pidän -15 rajana ja sen jälkeen takki päälle vaikka tarkeneekin.

  -25 oli Häjylle liikaa ja se alko nostelee tassuja, joten lenkit jäi tarpeiden tekemiseen ja takas kotiin. Rocky taas tarkenee ja viihtyy hyvin tuollakin pakkasmäärällä.

  Kyllä se on niin yksilöllistä tarkeneeko vaiko ei. Toki on hyvä muistaa, että ne koiran korvatkin voi paleltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta, samoin paljas maha paleltuu herkästi. Oon ymmärtänyt että pystyt korvat paleltuis herkemmin kuin lupat, kun on "irti päästä". Kuulostipa fiksulta :D

   Poista
 5. Jännä miten eri tavalla Vilkku kestää kylmää kuin mulla Kirppu. Jos on mittarissa -25°C niin ilman takkia se tärisee koko ajan eikä selkeästi nauti yhtään. Takki päällä sitten tarkenee ihan hyvin jos ollaan koko ajan liikkeessä. Välillä tärisee kyllä silloinkin. Korppuhan on sellanen karvaturri että vaikka olis se -30°C niin se läähättää melkein koko ajan. Vissiin noi alppilaiset rodut on tottunu vähän kovempaa tuiskeeseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo niihä se oli :D Kirppu raasu tärisi ja Vilkku mennä viiletti minkä kintuistaa pääsi. Takki vaa hidastas tahtia ;)

   Poista
 6. Täällä oli kans viime viikolla noita -30 pakkasia. Panda ei ollut moksiskaan, mutta porukat oli ilmesesti ottanut sitä aina välillä sisälle, kun se on kuitenkin jo 10 vuotias. Aika hyvin kuitenkin pärjää sillä valtavalla turkillansa ja lämmitetyllä kopilla, ei oo vielä pakkasrajaa tullut sillä vastaan. Hiisi sen sijaan linkkas kolmella jalalla pitäen vuorotellen jokasta koipeensa ilmassa, ja silti olisi vaan halunnut jatkaa lenkkejä, eikä sisälle olisi tahtonut ollenkaan. Se siis kestää noin muuten, mutta varpaat taitaa silläkin palella. Ite en kestä yhtään, niin lenkkeiltiin vaan maksimissaan abaut 20 min putkeen, jos sitäkään. Nyt kun ollaan tässä -20 tuntumassa, niin ei sano enää Hiisikään mitään, hienosti jaksaa reilun tunninkin lenkkejä ilman mitään merkkejä palelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo käpäläthän ne usein on, mitkä viileneen pääsee :D Ensilumen tultua ja maan jäädyttyä Vilkku nosteli jalkojaan ihan jäykkänä, mutta veikkaan sitä kauhuksi, en kylmäksi :D

   Poista
 7. No voit kuvitella kuinka meillä ollaan kylmän kestäviä :D Tai siis ei olla.. Kyllähän mansseissakin on eroja, mutta itse en kuitenkaan jaksa jäädä neljän seinän sisälle kun pakkasta on se -20. Tuntuu ainakin, että jotkut ei liiku mihinkään tällaisen karvattoman koiran kanssa, vaikka vaatetta olisikin hyvin päällä. Toisaalta on myös niitä, jotka ei pue ollenkaan ja se vasta puistattaakin! Vähän kadehdin karvallisia koiria, koska niitä voi kuvata myös pakkasella ja saa nättejä pakkaskuvia :D Mä ainakin tykkään liikkua pakkasella, joten pakko siis pukea tuo koirarukka! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Jedi parka :D Se oli jo syksyllä niin hauska niissä toppatamineissaan :D

   Poista
 8. Meillä nuo eivät ole hetkeen kunnon pakkasessa olleetkaan, kun Skotlannissa ei tule celsiusasteiden puolesta yleensä -5 enempää, mutta tulee ja sataa (jäävettä) senkin edestä. Jet pärjää oikeastaan säällä kuin säällä ulkona ja onkin talveksi kasvattanut todella muhkean talviturkin, kun se on tavallaan ulkokoira tällä hetkellä (huonoimmalla säällä sisälle lisärakennukseen, joka ei vielä ole ihmisille asumiskelpoinen, mutta koirille tosi hyvä eristeineen päivineen, ja öiksi myös sinne). Nessiellä on huonompi kylmänsietokyky ja sen selkä jumiutuu herkästi, joten sillä on yleensä takki aitauksessa ollessaan päällä syksyllä ja talvella, vaikkei varsinaista pakkasta olekaan, mutta eron huomaa selän puolesta heti, kun takkia on pidetty, joten sille se on kannattavaa.

  Huonommalla säällä nuo onneksi tajuavat nykyisin mennä koppiin, missä on lämpimiä pehmusteita, ja tulevat ulos vasta, kun sää on parempi. Jos sataa lunta tai tulee hieman pakkasta, ne ovat heti ulkona makoilemassa tai lunta tutkimassa, joten eivät ne ihan herkkiksiä ole. Hiukan silloin pelkäsin, että joku naapuri kokee, ettei koirat saisi olla lumessa ulkona aitauksessa, kun face tulvi kaikenmaailman huutoa, ettei koiria saa jättää ”kylmässä” (2 ja -2 celsiusasteen välillä) ulos etenkin, kun täällä koirien pitäminen ulkokoirina on koirapiireissä melko halveksittua toimintaa jostain syystä (vähän odotettavissa, kun laki määrää, että jokaisella koiralla täytyy olla oma peti :’D).

  Musta olisi paras, että kaikki tarkkailisivat itse omia koiriaan kylmässä, ja sen perusteella päättävät, miten kauas lähdetään lenkille tai että tarvitseeko koira takkia. Kyllä kuitenkin omasta koirasta ajan kanssa oppii huomaamaan, milloin sillä on kylmä, milloin kuuma ja milloin hyvä olla.

  VastaaPoista
 9. Hyvä ja ajankohtainen postaus tämä! Meillähän nuo lapikkaat vaikka ovatkin kaikki täysin sisäkoiria, niin pärjäävät lenkeillä myös -30asteen pakkasissa mukavasti. Pahin on nyt tainnut olla mittarin mukaan -32 aamulenkillä ja silloin Ruka nosti takatassuja lenkin päätteeksi odottaessaan paikallaan kun räpelsin ulko-ovenlukon kanssa, mutta muulloin ei ole edes tassut näyttäneet palelevan. Olen kyllä nyt näillä pakkasilla kuullut usean lapinkoiranomistajankin suusta, että koirat nostelee kinttujaan ulkona, eli ihan koira kohtaistahan nää kylmyydensiedotkin on ja jokainenpahan sitä ite tietää ne oman koiran rajat. Meillä onneksi koko kööri ollaan omistajaa myöten kestetty hienosti nää hurjatkin pakkaset. -20 tuntuu jo hurjan lämpimältä noiden -30 jälkeen :'D

  VastaaPoista
 10. Olipas hyvä postaus! Itsellä tuollainen pieni karvapallo, joka ei todellakaan kylmää tunne. Viime viikon kovilla pakkasilla (n. 30 astetta) meinasi pikkukaverin tassut jäätyä, mutta kun mentiin takaisin noin kahteenkymmeneen asteeseen juostiin normaalisti onnessaan kaikkialle, eikä kylmä enää vaivannut :D


  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 11. Hyvä kirjotus!

  Mulla koira alkaa selvästi palella, kun pakkanen menee -15 asteen pahemmalle puolen, mutta vasta -20 jälkeen aletaan takkia ylipäätään laittaan päälle, jos ollaan tietoisesti kauemmin ulkona. Eri asia oli, kun tuolla oli maha nakuna leikkauksen jäljiltä, jollon pidin tuolla takkia ihan varuilta lämmön karkaamisen vuoksi, nyt kuitenkin saa olla ilman takkia, jos ja kun kelit pysyy -20 paremmalla puolen. Kyllä se koira pitää olla sellanen, et tarkenee ilman takkia ja vain poikkeustapauksissa sit takkia niskaan, treenien jälkeen tms. Kunnon talviturkkiahan tuolle ei koskaan kasva, sisäkoirana kun elää pääsääntöisesti, eri asia olisi varmasti jos ois ulkokoirasta kyse.

  VastaaPoista
 12. Silloin kun Rudi tuli se paleli (tärisi ihan) jo +5 asteessa, mutta oli liian laiha, joten ymmärsihän tuon. Nykyisin menee -18 ennen kuin alkaa nostelemaan tassuja ja noin -24 alkaa näyttämään siltä, että olisi kylmä. Tossuja käytän Rudilla -15 viileämpään ja tarkoitus olisi hankkia ihan treenejäkin ajatellen takki, mutta tarkoitus olisi käyttää sitä myös yli -20 asteen pakkasilla.

  VastaaPoista
 13. Meidän Totte on aluvillaton joten puetaan pakkasilla koiralle talvitakki tai fleece haalari. Kovilla pakkasilla on kumpikin edellämainittu päällä. Pakkasraja menee siinä -15 paikkeille että sillon puetaan vaatetta. Mutta oon kyllä syylistynyt sellaiseenkin kun kesän jälkeen rupeaa tulemaan kylmä niin oon pukenut koiran haalariin (-5 astetta) kun itellä ilmasto tuntuu niin kylmältä. Vasta ulkona tajunnut että ei hitto näytetään varmaan hulluilta.. :D

  www.tottethehavanese.blogspot.fi

  VastaaPoista
 14. "Lisään tähän myös heti sen, että koirankin kylmänsietokykyä voi kehittää."
  Tästä olen ehdottomasti samaa mieltä. Itse olen joutunut koiriani pukemaan, mutta kerrostalokoirina niiden turkinlaatu on mikä on. Ilmat kylmenivät tänä talvena nopeasti, kun ensin oli pitkään ollut plussaa ja yhtäkkiä iski parinkympin pakkaset. Itsellänikin oli kieltämättä sopeutumisvaikeuksia alkuun. En kuitenkaan raaski olla pukematta kun koirat selkeästi palelevat, mutta uskon kylmänsiedon parantuvan pikkuhiljaa talven mittaan.

  VastaaPoista
 15. Eniten mua noissa lehtiartikkeleissa huvittaa se, että kuinka suurimmassa osassa noita artikkeleita puhutaan kuin kaikkien koirien kylmänsietokyky olisi samalla tasolla. Ok chihuahualle se +5 voi olla kylmä, mutta se ei kuitenkaan tarkoita etteikö kaukaasianpaimenkoiralla voisi olla ihan sopiva -20 asteen pakkasessa.

  VastaaPoista
 16. Hyvä teksti taas! :) Meillä kummallakaan koiralla ei oo takkia, Väinö on pörhistynyt vaan enemmän ja viime lauantaina se nautti pihalla juoksemisesta vaikka pakkasta oli -23 astetta :D Veeti ei tänä talvena edes kasvattanut paksua karvaa, edellistalvena sillä oli kunnon karva nyt enemmän tommonen ruikkukarva :D Mutta ei sekään valita, pakkasraja taitaa meillä olla kans semmonen -30. Väinö tosin makaili lumessa -30 pakkasilla, joten se varmaan pärjäis kovemmassakin :D

  VastaaPoista
 17. Ajankohtainen aihe! Koirat ovat tietty yksilöitä, ja paleleminen on myös tottumiskysymys. Nyt tuli paukkupakkaset niin yllättäen, että mä puin koiran lenkeille takkiin ihan suosiolla; jos mä meinaan toppavaatteissani jäätyä heti pysähtyessäni, niin mitenkäs sitten sisäkoira, joka tempaistaan lämpöisestä pedistä suoraan pakkaseen ilman mitään vaatteita... Ihan myös lihashuollollisista syistä, tuolla kun on pikkuisen kremppaa selässä.
  Aidan linkkasi kovimmilla pakkasilla tassujaan, mutta ei varsinaisesti kiirehtinyt sisälle (taitaa olla niin tyhmä ettei tajua, mistä tassujen ikävät tuntemukset johtuivat). Tossut olis varmaan olleet pro, mutta johan ne pakkaset ehti loppua niin eipä enää olisi tarvetta :P

  Pihalle hengailemaan en tuota jättäisi yli kahdenkympin pakkasilla, mutta kyllä se märkä ja viima on paljon pahempi kuin kuiva pakkasilma. Mulle kylmyys oli selvästi sietämättömämpää kuin koiralle - kunhan pysyttiin liikkeessä, bussia odotellessa Aidanilla oli selvästi kurjaa.

  VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)