09 tammikuuta 2016

Hylky kädet taskussaOlimme tänään YLÖKKin järjestämissä rallytokokilpailuissa, meidän ensimmäiset viralliset ja sen mukaisesti jännittikin! Oltiin paikan päällä jo ajoissa, Niko lenkitteli Tuikku ja minä täytin kisakirjaa. Tuikku mitattiin ja siru luettiin ja koira nautti saamastaan huomiosta. Takaisin ulkoilemaan ja sisällä ramppaamista. Oman vuoron odottelu ahtaalla käytävällä vaati vähän kikkakolmosia, Tuikkua kiinnostivat vinkupallot, vinkuvat koirat, isot ja pienet koirat, kyttäävät koirat ja kaikki sellaiset koirat joita olisi voinut vähän provosoida. Eli ei siellä kauheen moni koira sitten jäänyt Tuikulta huomaamatta...

No meidän vuoro sitten tuli, meno oli ihan huippua verrattuna tähän ja tähän (en edes tajua miksi ja miten olemme startanneet aiemmin...). Koira työskenteli mukavasti ja pinnisteli keskittyäkseen. Emme ole aikoihin treenanneet ratoja ja Tuikulla meinasi välillä usko loppua, että tämä ei pääty koskaan. Hienosti rakki kuitenkin tsemppasi. Paikalla oli myös harjottelijatuomari, joka löysi tekemisestämme aika paljon huomautettavaa. Huolimatta siitä että itse laitoin käden radan loputtua taskuun ja olisin sillä saanut hylyn, saimme pisteillämme muutenkin hylyn.


Tuomarina IIRIS HARJU

HYL 1.58s

Lähtö, -1 taluttimen kiristyminen
360 vasemmalle, -1 kontrollin puute, -1 taluttimen kiristyminen
Istu, kierrä koiran ympäri, -1 taluttimen kiristyminen
Täyskäännös oikealle, -1 ohjaajavirhe, -1 kyltin nuuskiminen
Juosten
Normaali vauhti
Koira eteen, oikealta sivulle, -1 epätarkasti suoritettu liike
270 vasemmalle, -1 kontrollin puute, -10 väärin suoritettu liike (rintamasuunta)
Käännös oikealle, -1 kontrollin puute
Koira perusasentoon, yksi askel, istu, kaksi askelta, istu, kolme askelta, istu, -1 kontrollin puute, -10 väärin suoritettu tehtävä (ylimääräinen istuminen)
360 oikealle, -1 taluttimen kiristyminen
Saksalainen täyskäännös, -1 epätarkasti suoritettu liike
Käännös oikealle
Spiraali oikealle
Liikkeestä maahan, -1 taluttimen kiristyminen
Maali, ratavirhe (käsi epämääräisesti taskussa)

Listaa katsoessa tulee fiilis että jippii, kaikkien näiden vuosien aikana olemme oppineet viisi liikettä oikein... No joo, videolta en kyllä ihan kaikkia taluttimen kiristymisiä löytänyt, vaikka moneen kertaan katsoin. Suorituspaikkani olivat parempia kuin viimeksi ja koira teki töitä paremmin kuin koskaan (kilpailuissa siis). Olen tulokseen siis ihan tyytyväinen, tästä se ura vasta urkenee.

Nyt treenataan ja jynssätään nuo huomautetut kohdat kuntoon, vähän tarkkuutta vielä käännöksiin ja kestoa ratoihin. Itse voisin vilkaista sääntökirjaa ja antaa koiralle selkeämpiä ohjeita. Ja ei muuta kuin uusiin kisoihin!

28 kommenttia:

 1. Mun mielestä Tuikku tekee tosi hienosti töitä. Rallyssä kyl lähtee niin helposti isoja pistemääriä, jos ohjaaja tekee jotain pientäki väärin. Mut nyt sul on ainakin lista mitä treenata.:) Mä pidin alokkaassa ohutta grippihihnaa aika pitkällä niin ei kiristynyt helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo nyt on lista tehtotreeneihin ja kuukauden päästä sitten uusi startti ;) Tai jo aiemmin :D

   Poista
 2. Hienolta näyttää teidän meno :) Meillä tuli Bellan kanssa myös ensimmäisissä virallisissa paljon miinuksia hinnasta, jotenkin jännityksissä sitä vain piti liian ylhäällä kun pisteen vähennykseen riittää pelkästään se hihnan lukonkin nousu eikä varsinaista kiristymistä tarvita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihaninta tässä on huomata, että ollaan menty eteenpäin, vaikka hylky tulikin :)

   Poista
 3. No huh huh. Ekana miinuksena tulisi mulle hermojen kiristyminen. :) Hukan kanssa lenkkeillessä (lausutaan tokoillessa) on parasta nuuskia jänisten ym. elukoiden jäljet ja hajut, tokoa on varmaan sitten se, että tulee sisälle kun on väsy tahi nälkä. Ja parasta rallya oli se, kun hukka lähti peuran perään juoksukisaan, toiseksi jäi. Tsemppiä teille! T. Team Hukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, no tuolla näytti olevan ihan Hukankin oloisia koiria ;) Ja vähän näytti omistajia kiristävän.

   Poista
 4. On hienoa että löytyy rohkeutta lähteä virallisiin "ei niin loppuun hiotun" koiran kanssa. Mielestäni teidän meno näytti mukavalta ja tsempit uusintakoitokseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo ajattelin että omatoimitreenimme eivät tästä parane, jos ei käydä kokeilemassa, kun periaatteessa koira osaa :D Halli- ja ratatreenejä vain pitäisi olla pohjalla vähän enemmän.

   Poista
 5. Hei hyvä te ! huonomminkin ois voinu mennä ;) ja ootte muutenkin kehittyny ihan älyttömästi :)) (kattelin yks pv meidän vanhoi videoit :DD)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! No joo mä kattelin ennen tota kilpailua mun vanhat starttivideot :DD

   Poista
 6. Meinasin jo videota kattoessa todeta, että melko mielenkiintosia tulkintoja hihnan kiristymisestä, mut kirjotit näemmä itekin aiheesta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihmettelin itsekin. Ja kontrollin puutettakin on ilmeisesti joka kohdassa, vaikka yhdenkin käännöksen Tuikku teki mun mielestä tosi maltilla ja iloisesti ja siitäkin miinusta :D

   Poista
 7. Haha nuo hihnan kiristymiset... Johan rokotti tuomari herkästi :--D Muttajoo, hyvinhän se meni ja Tuikku ainakin näytti siltä, että sillä on ihan kivaa! Keskittyikin suhun hyvin. Tsemppiä jatkoon. :)

  VastaaPoista
 8. Hyvin näyttää menevän! Tsemppiä teille jatkoon!<3

  VastaaPoista
 9. Hyvältähän tuo näytti, paremmalta kuin mitä pisteiden perusteella luulin! Noita kontrollivirheitä näytti tulleen aika pienestä ja nuo talutinvirheet ovat raivostuttavia. En tiedä, kuinka paljon juttelet koiralle radalla (sehän on sallittua), mutta meillä koiran uskonpuutteeseen on ainakin auttanut se, että kehun koiraa radalla ja tsemppaan loppua kohden vähän enemmän. Meillä suurempi ongelma tosin on ääni, josta on mennyt huimasti pisteitä molemmissa kisoissa, toisissa saimme hylyn. Tsemppiä jatkoon, Tuikku keskittyi suhun tosi hyvin :)

  VastaaPoista
 10. Hyvinhän se meni vaikkei tulosta tullutkaan. Tuikku on niin iloisen näköinen :D Hihnan kiristymiset tosin on aiheellisia, rallyssa hihna on kiristynyt siinä vaiheessa kun lukko nousee normaalista roikkuma-asennosta vähääkään ylöspäin. Hihnan ei siis periaatteessa tarvitse olla kiristynyt, mutta jos lukko nousee, on se jo -1, ja kaikissa noissa kohdissa lukko on noussut. Mut siihen auttaa ihan se et annat sille enemmän hihnaa, hihna on tuossa ihan tosi lyhyellä, oli tuolla monta muutakin kohtaa jossa tuomari ois voinut rokottaa hihnasta. Tossa koiran kiertämisen jälkeen jätit hihna löysemmälle ja sen jälkeen tulikin vaan 1 kiristyminen :)

  Mut ens kisassa tiiät sen sillon tulee se tuloskin! Äkkiä vaan alosta pois nii pääsee hihnasta eroon (terveisin ekoissa kisoissa varmaan -20 pistettä hihnasta XD)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin mäkin muistelin, en vaan tajunnut että se lukko pääsi heilumaan tosissaan niin paljon :D Ensi kerralla täytyy antaa enemmän hihnaa, vaikka nytkin yritin, oli hihna sitten kuitenkin aivan liian lyhyellä.

   Valitettavasti emme taida ALOsta eteenpäin mennä koskaan, sillä Tuikkua en voi pitää irti :/

   Poista
  2. Kestäskö se hallissa irti? Jos siis riistan haju on se mikä sen saa karkaamaan?

   Poista
  3. Vaatii kyllä ihan rutosti reeniä :D Sen verran utelias ja itsevarma tapaus että kukaan ei saisi avata ovia, koirat eivät saisi äännellä ja mielellään pitäisi olla ihan puuaita eikä mitään naamioverkkoa esteenä. Ajatellen kokonaisuutta ja sitä pohjaa mikä Tuikulla on (ulkokoirana tehnyt kaikki ratkaisut itse) niin juuri nyt kuulostaa ihan utopiselta päästää se kilpailutilanteessa irti :D suhtaudun tähän vähän skeptisesti, mutta toisaalta, voisihan se olla mahdollista. Toisaalta, onko se taas liian iso riski, sillä vahingot voivat olla mittavia, jos halli on dumpattu täyteen kiihtyneitä koiria ja karkaava tapaus aiheuttaa totaali epäjärjestyksen... Mutta saa nyt nähdä, onhan me edetty jo näinkin pitkälle :)

   Poista
  4. Niin ja sitten kun te ootte siinä pisteessä, että se koira on kehässä niin sun kanssa hommissa, niin ei se sieltä silloin minnekkään karkaa. Mutta sen eteen voi tosiaan joutua tekemään paljon treeniä, tiedän sen, koska mulla itellänikin on tosi häiriöherkkä koira, mutta me ollaan edistytty sen suhteen aika paljon. Kun koiralle saa vaan sen ajatuksen että kehässä hoidetaan rata ja se on ihan parasta, niin ei se sitten karkaa, kun se on niin keskittynyt suhun eikä huomaa ympäristöä. Sun ja Tuikun kehitys alkuajoista on ollut huikeata ja mä jaksan uskoa, että kovalla treenillä se kyllä onnistuu! Mutta se on tietysti ittestä kiinni haluaako nähdä siihen paljon vaivaa vai riittääkö se alo-luokan korkkaus. Ja vapaanapitoa voi alkaa harjottelemaan niin, että koira on liinassa, niin jos se yrittää jonnekin häippästä, niin ottaa vaan sitten liinasta kiinni ja kutsuu takasin hommiin. Ennenpitkää koiralle tulee käsitys, että treeneissä tehään yhessä kivaa eikä sieltä niin vaan häippästä. Sitten kun koira ei enää karkaile liinassa, niin voi sitten miettiä, pysyykö koira myös vapaana, koska jos et pidä liinasta kiinni koira on melkein kuin vapaana. Mutta isot stempit Tuikun asenteelle, se on niin ihanan iloinen:)

   Poista
  5. Totta tuokin :) Alon korkkaus riittää, mutta toisaalta kiva olisi edetä. Minusta Tuikku ei kuitenkaan ole siihen sopiva koira vaikka sen saisinkin nipin napin opetettua varmaksi. Uskallan kuitenkin väittää että ihmisen luona pysyminen ei tule koskaan olemaan Tuikulle se ykkösjuttu. Lienee melkeinpä tyhmää yrittää saada siihen sellainen luotto, kuin että ehkäisee riskit. Voisinkin pitkästä aikaa kirjoitella Tuikun luoksari/karkailu hommista :) Treeneissä se on irti, jos ollaan sisätiloissa, mutta ulkona en pilaa treenejä sillä että koira häipyy :D

   Poista
 11. Kivannäköinen iloinen suoritus. :) Rally-toko on tosi armoton laji siinä suhteessa, että jos koiralla tai ohjaajalla vähänkään pääsee keskittyminen herpaantumaan niin se melkein heti on -1 piste.

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoisen näköistä tämä rallytoko, itselläni ei ole vielä harrasteluun sopivaa koiraa, joten en ole päässyt juurikaan perille mihinkään lajiin, kuitenkin mukava päästä näitä blogisi kautta seurailemaan, tsemppiä teille! :) Tuossa jo otsikon lukiessa heräsi kysymys, että miksi käden taskuun laittaminen on kiellettyä, etenkin jos olitte jo radan suorittaneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rally onneksi sopii ihan kaikenlaisille koirille :) Ja tosiaan mun olisi pitänyt olla kentältä pois, ennen kuin käden laittaa taskuun :D Meidän pisteillä hylky olisi tullut kuitenkin, joten sinänsä kädellä ei enää ollut ratkaisevaa merkitystä.

   Poista
 13. Voi hitsit! Onnea uskalluksesta mennä skabaamaan :) Katselin kans nuo vanhat videot läpi, ja huomasin myös että ootte kamalasti kehittyneet - kuin myös että laji on kehittynyt!

  Ja mitä noihin talutinvirheisiin tulee, niin Tuuli K:ta komppaan tässä. Taluttimen lukon tulee osoittaa/roikkua suoraan alaspäin, siitä liikkuminen on aina -1. Jos on tarpeeksi noita -1 virheitä, voi heleposti ottaa yleisvaikutelmasta pisteitä ja pahimmassa tapauksessa ihan hyllynkin.

  Että alokasluokka alta vaan pois! Mä en itse ikinä treenaile hihnan kanssa, enkä edes ole halunnut koiraa opettaa toimimaan niin että tottuu mun kummalliseen elekieleen hihnan takia. Näppärästi päästy alosta läpi, siitä eteenpäin onkin kaikki iisimpää!

  Tuikun asenteelle niin iso hali, ihana intopinkeys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah joo, en muistanut yhtään että taluttimen kanssa oli noin tarkkaa :D Sillä ihmettelin noita merkintöjä, kun tietoisesti nyppäsin koiraa vain kerran pari :)

   Ehdottomasti startataan uudelleen kun kerran edetty on! Skeptisesti suhtaudun kuitenkin AVOimen starttiin, sillä en voisi pitää Tuikkua vapaana :I

   Poista
 14. Toi sopis meille paaaljon paremmin jos alo mentäis ilman remmii. :D Oon miettiny jos Rockyn kanssa siirtyis vallan Rallyyn, mutta tosi vähän ollaan hihnan kanssa treenailtu. Mä sotkeudun ite varmaa sen remmin kanssa. :D

  VastaaPoista
 15. Mukavaltahan tuo meno näyttää! Pisteet antaa ihan eri käsityksen mitä video taas antoi :) Pikkuvirheitä, mitkä saa onneksi aika helposti korjattua. Tuikku on niin rento ja letkeä menijä.

  Tsemppiä! :)

  VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)