07 tammikuuta 2016

Retkeilyn ABC: Talviretkeilystä ja varusteasioistaRetkeilyn ABC: Perusteita ja retken suunnittelua 7/2015

Talviretkeily

Ei sovi kaikille koirille. Erityishuomioina voisi pitää vaatekerraston lisäämistä, reissuun tujumpaa ruokaa ja enemmän, lämmintä juomaa ja runsaasti vara-pattereita otsalamppuun, kun tulee pimeä. Olen itse menossa viikon kuluttua ensimmäiselle talviretkelleni. Toivon, että olisi hiukan leudompaa keliä, sillä tämä -27 asettaa hiukan uudenlaisia haasteita. Ostin täydennykseksi varusteita itselleni ja varustelistani reissulle (1 yö) tulee olemaan seuraavanlainen

- rinkka
- 2xmakuupussi
- istuinalusta
- retkipatja
- termosmuki
- retkiastiat
- energiapitoista ruokaa ja juomaa
- monikerroksinen vaatetus

Koirille hankin hiljattain reput ja Vilkku pääseekin ensimmäisenä omaansa kokeilemaan. Reput ovat Ruffwearin ja istuvat täydellisesti, eikä ole kyllä moitittavaa. Reput ovat myös melko tilavat ja pidemmänkin ajan sapuskat mahtuvat mukaan. Ruffwearin varusteisiin voit tutustua täällä. Hyvässä maastossa on toki myös mahdollisuus, että koira voi vetää varusteita, mutta Suomen eteläisissä metsissä tämä harvemmin onnistuu. Niin kuin itsekin rinkan kantamista, kannattaa koirienkin treenata repun kantamista pari kolme viikkoa jo ennen kuin varsinaiseen reissuun lähdetään. Mitä pitemmin ehtii harjoitella, sen parempi.Talvimajoitus onkin toinen juttu, teltta, kota, laavu, lumeen kaivettu peti. Meidän on tarkoitus nukkua ensi viikon minivaelluksella avolaavussa. Sen verran kuitenkin olen aloittelija, että jos pakkanen paukkuu näissä lukemissa, en lähde retkeilemään. Onnistuinhan jo eilen palelluttaa pikkusormeni. Paleltumien hoidosta voi lukea täältä. Tarkoitus on kuitenkin nukkua kahdessa makuupussissa ja selvitä yö ihan lämpimissä tunnelmissa. Koska Vilkku ei ole ulkokoira, olemme ulkoilleet nyt viimeisen kuukauden ajan mahdollisimman paljon. Ja se on tuottanut tulosta, sillä se on alkanut kasvattaa vahvempaa talviturkkia. Siitä huolimatta Vilkku yöpyy talviretkellä fleecehaalarin ja pompan turvin ja ompa sillä mahdollisuus tulla makuupussiinkin, jos haluaa. Mikäli Tuikku tulisi mukaan, nukkuisi se viltin ja avaruuslakanan päällä pomppa päällään. Vanha kunnon ulkokoira.

Koirien kylmänkestosta onkin ollut nyt näillä pakkasilla puhetta ja mielipidettä ääripäästä toiseen. Kukin tuntee varmasti oman koiransa ja missä toinen tarkenee niin yksi palelee ja kolmas läähättää. Ulkokoirasta voi tehdä sisäkoiran, mutta sama ei menekään toisinpäin ihan niin sukkelasti. Muistan, kuinka Tuikku oli aivan tuskastunut, kun talven kovilla pakkasilla otimme sitä sisälle, kun se vielä ulkokoirana oli. Tuolloin se viihtyi paljon paremmin ulkona ja kävi koppiinsa suojaan, jos halusi. Se kasvatti tuuhean ja tiiviin talvikarvan, kun vertasi vaikka Tuikun siskoon joka on sisällä, niin eihän niitä ollut uskoa sisaruksiksi. Nyt sisäkoirana Tuikku on ihan nakupelle. Siis aiempaan verrattuna, ei se palele, mutta ei sitä tuolla karvalla voisi ympärivuorokautisesti ulkona pitää.Koska en vielä kokemattomana voi tämän enempää talviretkeilystä teitä informoida, niin päätin listata meiltä löytyviä retkeilyvarusteita, jotka olen kokenut hyödyllisiksi. Uusimpina toki nuo reput ja taakanvetovaljaat, mutta tässä muutamia huomioita.

Flexi
Huomattavasti mukavampi kuin mukana raahattava liina. Ottaen huomioon että koira ei kisko.

Valjaat
Meillä on Rukan comfort valjaat, lähinnä oleskelussa päällä ja/tai varmistuskytkennässä.

Ketju
Kun koira ei pysy köydenpätkässä kiinni...

Retkipanta
Talutuspannan lisäksi nylonsolkipanta, jossa nimilaatta ja vilkkuvalo. Retkipanta on koko ajan koiran kaulassa ja niin kireällä, että ei jää mihinkään kiinni.

Palomieshaat
Näitä tarvitaan aina, joka välissä, kaikkeen ja nämä kestävät.

Vielä pitäisi hakea avaruuslakanaa ja onhan meillä toki retkikippo ja ensiapulaukku. Koirien ruokapuolta pohdin myös ja päädyin ottamaan mukaan nappuloiden lisäksi ihraa. Yhdetkään nappulat tuskin ovat riittävän energiapitoisia talviretkelle (enkä yhden retken vuoksi aio maksaa niistä hunajaa), joten lampaanrasva antaa ruualle mukavasti potkua ja lisäenergiaa. Kannattaa huomioida, että koirillekin täytyy kylmässä kelissä juottaa kädenlämpöistä vettä.

Talviretkeilystä tulee jatkoa, kun saan retken toteutettua.

12 kommenttia:

 1. Minkälainen makuupussi(t) sulla on käytössä ? Myös makuualusta vaikuttaa tosi paljon nukkumimukavuuteen ja lämpötilaan, maasta kun heijastuu kylmää ilmaa yllättävän paljon.

  Toivottavasti pakkaset nyt laskisivat ja pääsisitte matkaan ! Innolla odotan kuulumisia sitten reissun jälkeen (":

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on makuupussit -9 ja -15 asteeseen, eli ei noilla ihan lappikeleihin lähdetä :D Ja halpisretkipatjan ainoastaan ostin, kun maassa ei ole tarkoitus nukkua. Kuitenkin jos laavuun pääsee niin se on jo ylempänä maasta, lankkua välissä ja jos siihen tekee pedin, niin aika bueno :)

   Poista
 2. Näin eränaisena lisäisin itse listaan pukeutumisen merkityksen. Aluskerrasto on tärkein, jotta hiki pääsee iholta pois ja pysyy kuivana, vaikka vähän lämmin vaelluksen lomassa tulisikin. Siihen kannattaa aina satsata. Aluskerraston päälle lämmin kerrasto (fleece yms.), jonka päälle pikkupakkasilla riittää kevyempikin takki. Mitä enemmän hengittäviä kerroksia, joiden väliin jää lämmintä ilmaa, sitä parempi. Kun pysähtyy tauolle, heti lisää vaatetta päälle. Eli rinkassa olisi hyvä olla esimerkiksi yksi kevytuntuvatakki, joka menee pikkuiseen tilaan.
  Jos pakkasta on luvassa, niin kävisin vielä ostamassa sellaiset pienet lämmityspussit, jotka menee myös pieneen tilaan ja kun pakkauksen "rikkoo" ja laittaa kengän tai hanskan sisään, niin lämmittää mukavasti.

  Tsemppiä reissuun! Ja isot yläfemmat! Ei siitä jokanaisesta ihan olekaan lähtemään metsään talvella yöpymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo jätin tästä vaateasiat kun pidän niitä ehkä vähän itsestäänselvyytenä :D ajattelin paneutua niihin paremmin kun tullaan retkeltä ja jakaa ne sitten tänne :) tosiaan noita lämpöpussukoita ostinkin käsiin ja jalkoihin, samaten alusvaatteita joita voi laittaa useammat päällekkäin. Vielä pitäisi hankkia villahaalari :D

   Poista
  2. Kerrospukeutuminen on tosiaan pop. Ja villasukat! Mä vedän onnellisena ympäri vuoden samassa kuoritakissa, sen pitää vaan olla sen verran iso, että mahtuu talvella tarpeeksi paljon vaatetta alle.

   Nukkumisesta sen verran, että makuupussien päällekkäin latominen ei oikeastaan auta. Yksi kunnon pakkaspussi, niin se on siinä :) Kannattaa myös nukkua mahdollisimman vähissä vaatteissa, eli esim. jossain villakerrastossa. Tällöin oma ruumiinlämpösi lämmittää pussia, ja se pääsee toimimaan oikein. Been there. Makuupussilakana on ihan 5/5, se paitsi antaa lisälämpöä, myös pidentää pussin käyttöikää, kun pussi pysyy puhtaampana.

   Hauskaa reissua, toivottavasti pakkaset vähän laantuvat! Me oltiin kerran partioretkellä melkein kolmenkympin pakkasissa, ja vaikka oli puolijoukkueteltta kamiinoineen, niin aika hiton kylmä oli. Kasvatti 13-vuotiaiden nulikoiden luonnetta kyllä se viikonloppu, etekin kun kamiina pölläytti kerran yössä savut sisään :D Toisena talvena taas nukuttiin 7 ihmistä ja yksi labradori avolaavussa niin, että yhdistettiin 5 makuupussia yhdeksi jättipussiksi ja sullouduttiin kaikki sinne. Näistä retkeilypostauksista tulee kyllä ikävä partioharrastusta ja luontoa, harmi, että on kaikki viikonloput valmiiksi jo täynnä..

   Poista
  3. Kiitos kommentista! :) Joo mun on tarkoitus ottaa ensi talveksi yksi kunnon pakkaspussi, toistaiseksi menen noilla olemassa olevilla. Ja yyh, koen mukavammaksi nukkua toppavaatteet päällä kun saa oikein hautua siellä pussissa niiden kanssa xD

   Näiltä pakkasilta me nyt lykättiin reissua ja tarkoitus on mennä tammikuun lopulla :) Ei viitsi lähteä kokeilemaan taivasalla yöpymistä ensikertaa superarktisiin oloihin :D Eikä se tuolle junnullekaan hyvästä ole, kun se ei ole koskaan vielä yöpynyt ulkona...

   Poista
 3. Vitsit, toi ois niin kivaa, mutta yksin en lähde! Pelkään pimeetä metsää ihan hulluna ja siihen ei koirat auta, varsinkaan kun ne aistii mun jännityksen ja sekoaa pientäkin narahdusta. :D Mut ois kyllä hienoo yöpyä taivas alla ( teltassa). Joskus sitä tehtiin paljon, kun käytiin veneellä saaressa. Oli kivaa.

  Ainakin tänne on nyt loppu viikosta luvattu, että kelit lämpeää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei tarvitsisi käydä töissä olisin varmasti erakoitunut tuonne metsään :D Niin paljon sitä rakastan <3

   Poista
 4. Vaadin uutta rakennekuvaa Tuikusta, näyttää olevan aika timmissä kunnossa tällä hetkellä!
  Ja tsemppiä reissuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on menettänyt loputkin ulkokoiran karvansa niin näyttää kamalan luihulta :D rakennekuva on kyllä jo otettu, pitää jakaa tänne :)

   Poista
 5. Kuulostaapa suunnitelmasi jännältä. Yöpyminen koiran kanssa vaelluksella metsässä on omakin unelmani, mutta ei vielä toteutunut. Yöpyminen koiran kanssa metsässä paukkupakkasilla on sellainen juttu, että täytyypä muistaa tulla tälle sivulle myöhemminkin katsomaan, että miten sujui :)

  VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)