28 toukokuuta 2016

Kuonokoppa - vaarallinen koira vai vastuullinen omistaja?Päivitetty 7.12.2019
Lisätty huomiot alkuun, instagram upotus loppuun ja poistettu räikeimmät asiavirheet, sekä kommentoitu joitain kappaleita suluissa.


EDIT/ Vuosia takaperin kirjoitin kuonokopan käytöstä, kun olin sellaisen koiralleni hankkinut. Koin tarvetta puolustella valintaani ja perustella kuonokopan käyttöä. Meillä ei tuolloin ollut mitenkään radikaalisti myrkkyjä lenkkimaastoissa, tosiasiassa en vain osannut lukea koirani merkkejä kivusta tmv. jolloin päädyin kuonokoppaan. En myöskään enää veisi koiriani koirapuistoon, enkä todellakaan ratkaisisi rähinätilanteita niin että suurin koira saa kuonokopan. Tavoite on huolehtia koirista niin hyvin, ettei niillä ole tarvetta tai niin epämukavaa oloa, että ne joutuisivat puolustautumaan.

Kuonokoppa ei ole ratkaisu sille jos koirat leikeissä kiihtyvät niin, että repivät toisensa palasiksi. Kuonokoppa ei ole ratkaisu siihenkään, että "sosiaalistetaan" tai "koulutetaan" aikuista koiraa, eväämällä siltä mahdollisuus puolustautua ja viemällä se liian haasteellisiin tilanteisiin. On omistajan vastuulla selvittää, miksi koiran käytös vaikkapa muiden koirien kanssa on muuttunut, ei paikata pelkkää oiretta. On omistajan tehtävä huolehtia, että koira ei joudu liian haasteellisiin tilanteisiin, kuten ahtaisiin tiloihin, joissa se kokisi olonsa liian uhkaavaksi. On myös ehdottomasti ihmisten vastuulla arvioida tilanne koirapuiston ulkopuolelta, kannattaako sinne mennä - useimmiten ei. Kehoittaisin kiinnittämään myös erityistä huomiota siihen, kannattaako isolla kokoerolla ja erilaisilla leikkityyleillä varustettuja koiria päästää leikkimään keskenään.

Hyväksyn kuonokopan käytön siinä määrin, kuin se on pakollista, vaikkapa eläinlääkärissä. Kuonokopastakaan ei tarvitse tehdä koiralle mitään pakkomörköä vaan sen käyttö ja pukeminen kannattaa opettaa. Mitä tulee tuhoamiseen (Kuuluuko koiran tuhota? 11/2018), maasta kaiken syömiseen jne. ongelmat ja syyt ovat paljon syvemmällä, kuin vain "ei toivotun toiminnan" ilmenemisessä. Kuonokoppa ei ole kumpaankaan ratkaisu.

Mikäli kaikki on jo kokeiltu ja kuonokoppa alkaa tuntua houkuttelevalta hätäratkaisulta, suosittelen ehdottomasti ammattiapua. Pääsee paljon helpommalla ja vähemmällä vaivalla, kun saa ongelmaansa näkökulmaa eri vinkkelistä ja osaavaa apua ratkaista asia. Ammatillisista eläinkouluttajista löytyy lista esim. täältä.
//EDIT

Ajatuksia kuonokopasta ja sellaisten käytöstä, herättäähän se ihmisissä hämmennystä ja kysymyksiä. Olen saanut kysymyksiä siitä onko Tuikku aggressiivinen tai onko täällä myrkkyjä, kun sille "yhtäkkiä" ilmestyi koppa. Itseasiassa olen miettinyt, miksi en keksinyt koppaa aiemmin.

Tuikulla on greyhound kennelkoppa, täältä tilattu. Halusin mahdollisimman kevyen kopan näin alkajaisiksi, kun tämä tuli vähän kuin "harjoitteluksi" nyt ensin. Olin miettinyt kuonokoppaa jonkin aikaa, viime syksystä oikeastaan. Tuikku on kuitenkin hurjasti Vilkkua isompi, tai silloin oli ja narttujen kähinät olivat välillä aikamoisia. On ihan eri asia näykkästä itsensä kokoista kaveria, kuin puolet pienempää. Ja vielä pienemmille lenkkikavereillemme se Tuikun hillittykin huomautus voi tarkoittaa lävistettyä kylkeä. Olisi aika ikävä päätös lenkille... (Tässä kohtaa voi jokainen itse miettiä, miksi iso koira viedään lenkille reilusti pienempien kanssa ja miksi tilanteet ajautuvat siihen, että koira joutuu huomauttamaan?)

Vilkullekin on tulossa kuonokoppa myöhemmin, itseasiassa, sovittelen sille tuota Tuikun koppaa, sillä haluaisin Tuikulle metallisen. Oikeastaan nykyinen koppa on poskien kohdalta himpun verran tiukka, mutta sen verran harvoin tätä käytetään, että menee siihen asti, kunnes hankin isomman. Koska kyseessä on iso koira, kuonokoppa on ollut ihan mainio kapistus. Tuikku voi edelleen olla muiden koirien seurassa ja minun ei tarvitse koko ajan jännittää sydän pamppaillen, milloin tulee vahingossa vahinkoa. Tuikku on aika suora ilmoittelemaan itsestään, se rähähtelee ja kolistelee hampailla. Ikävää ohutnahkaisille. Kuonokoppa ei tokikaan ole aina käytössä, mutta pienten kavereiden kanssa kyllä, sekä pääsääntöisesti kaikkien narttujen. Nartuilla tulee keskinäistä kränää niin herkästi, varsinkin Tuikun tapauksessa, eikä minulla ole mitään mielenkiintoa kustantaa kavereiden eläinlääkärireissuja. Miksi olisikaan, kun voin ne minimoida täysin? (Miksi viedä koiraa tapaamaan narttuja tai pieniä koiria, jos tiedetään, että se ei ole a) sujuvaa ja b) ongelmalle ei olla tekemässä mitään?)

Koiran ei tarvitse olla aggressiivinen tarvitakseen kuonokopan. Ei Tuikkukaan ole. Tuikku vain ei arvosta muita koiria iholla ollessaan hihnassa. Tuikku ei myöskään pidä päsmäröinnistä. Se ei ymmärrä, jos toinen osa puoli räksyttää tai näykkii. Koirana Tuikku ei luokittele lajitovereitaan koon mukaan. Huomautus on yhtä voimakas Vilkulle, manssille, kuin sakemanneillekin. Ja senhän tietää, että mikä on sakemannille kärpäsenpurema on pienelle koiralle ihan oikea kipu ja purema. Tuikku leikkii vallan sujuvasti ja tyytyväisenä esimerkiksi manssi Jedin kanssa. Mutta ilman koppaa olen koko ajan hieman stressissä. Entä jos koirilla tuleekin jokin väärinkäsitys (joista kaikki rähinät yleensä johtuvatkin)? On ihan päivänselvää, että niin paljon pienempi jää tappiolle, mikäli siitä saadaan ote. (Otollisissa olosuhteissa jokainen koira on aggressiivinen.  Kaikilla koirilla ei myöskään ole erityisen hyvä elekieli, mikä voi aiheuttaa nk. väärinkäsityksiä. Eniten tilanteista pihalla on kuitenkin ohjaaja, kuten minäkin, kun keskityin juoksulenkeillä kaikkeen muuhun kuin koiraani.)


Käytätkö tai oletko ajatellut käyttää koirallasi kuonokoppaa? Mikä on kokemuksesi/käsityksesi kuonokopasta? Onko käsityksesi kuonokopasta tai niiden käytöstä muuttunut vuosien myötä?
A muzzle is like a seat belt. It reduces injury but doesn’t prevent accidents. I have noticed a recent trend of the misuse of muzzles and the misunderstanding of their function in a behavior modification plan. No one puts on a seat belt and then suddenly drives carelessly. Yet, often times people put muzzles on their dogs and knowingly put them into situations they can’t cope without working on their behavioral issues systematically using a training plan. The problem The problem with just putting a muzzle on a dog and then putting him into situations where he is uncomfortable without training is that the dog will still be feeling and acting fearful, agitated or aggressive. He has not been given the skills to cope through training. If the dog were to bite, even though the dog can do less damage, it will still most likely be reinforcing to the dog. If a behavior is rehearsed, even if the dog has a muzzle on, the behavior will be more likely to happen in the future. Not only is putting a dog unnecessarily into a situation that is too much for him unfair for that dog, but it is also unfair for the dogs that are exposed to that dog. A dog acting fearful, over-aroused or aggressive in a muzzle is still as worrisome to other dogs. Being attacked or threatened by a dog in a muzzle can be just as traumatic for some dogs as sustaining injuries from being bitten. The solution DO continue to use muzzles! But create a behavior modification plan that sets the dog up so that he can cope every step of the way. Sure there will be times that your dog might get stressed, but the idea is to create a plan to prevent or reduce undue stress. - Continue reading this article on my website by following the link in my bio. Or see comments below for rest of article.
Henkilön Kikopup (@kikopup) jakama julkaisu

24 kommenttia:

 1. Mä oon kans tosissani harkinnut kuonokoppaa, myrkkyjen ja ylimääräisten juttujen syönnin "hidastamiseksi", että ite ehtii väliin ottamaan mahdolliset syötävät pois ja juurikin siksi, että koska koirista nyt ei ikinä tiedä ja toikaan ei muista tykkää ollessaan hihnassa kiinni. Louskuttaa leukojaan, yhtäkään koiraa se ei ole puremalla purrut, mutta vahinkoja voi sattua.

  Kyllä mä miellän kuonokopan just ennaltaehkäiseväksi kuin pelkästään agren tai kouluttamattomuuden piikkiin. En ymmärrä miksi olisi väärin suojata se oma lemmikki ennalta ja odottaa, että vahinko pääsee käymään ennen kopan hankintaa, silloin se saattaa olla jo myöhästä, jos koira myrkyille pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa ihmeessä, voihan sen sitten myydä pois jos ei tarvitse :)

   Poista
 2. Ite oon joskus harkinnut koppaa ihan vain noiden myrkytysten takia. Muutoin en koe Marleylle tarpeelliseksi semmosta hankkia. Tulen todennäköisesti siihen "sortumaan" ku onha ne omalla tavalla jotenkin kivan näkösiäkin.. :D heh. Noh anyway.
  Suojelua ajatellen seuraavan koiran kanssa, niin todellakin tulee olemaan meidän taloudessa koppa, se tarvitaan taklausten harjoittelemiseen jnejne.

  Kopasta itellä ei ole oikeastaan mielipidettäkään, aika neutraali sanoisinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eihän se kaikille koirille tarpeen olekaan :) Eikä se suojelussakaan ole ykköshankinta, kun ensimmäisenä varmaan tehdään tottis kuntoon, ennen sitähän ei edes pääse puruihin :D

   Poista
  2. siis tottakai, mutta jos pidemmänpäälle miettii.. :D

   Poista
 3. Mä olen itseasiassa Veetille harkinnut kopan ostoa, syystä että se ei myöskään tykkää että kaikki koirat tulee iholle ja varsinkin siskoni friseetä se viime kesänä kyykytti mökillä niin etten ole uskaltanut enää ottaa Veetiä mukaan kun siskoni koira on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämäkin. Porukoiden Myy on kans pieni ja varomaton sintti, että sen seurassa käytän Tuikulla melkein aina. Tuikku ei ole ikinä Myylle edes murahtanut, mutta en myöskään tahdo joutua viemään Myytä päivystykseen jonkun pikku möyhäyksen takia.

   Poista
 4. Mä näen kopassa myöskin pelkkiä hyviä puolia, ainakin näin nopeasti ajateltuna. Omalla ei ole mutta voin sanoa, että välillä noiden myrkkysyöttien takia koppa on houkutellut. Muuten mun koira ei sitä tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihan käypä hankinta ja halpa vakuutus myrkkyjäkin ajatellen :)

   Poista
 5. Oon harkinnut, myrkkyjen takia. Ja mahdollisesti Tildalle tiettyjen narttujen kanssa lenkille kun sekin vähän saattaa hammastella, eipähän tarviis karsia lenkkiseuraa. Ja ruohonsyönnin takia myöskin, noi vois olla vapaana ulkona mutta ihme lehmiä ja sit oksennetaan..

  VastaaPoista
 6. Käytän koppaa melko paljon työssäni asiakaskoirilla, ja joskus trimmatessa saatan käyttää myös yhdellä omista koiristani. Joskus koen hankalaksi selvittää ihmisille, että vaikka koiralle laitettaisiin koppa päähän se ei tarkoita sitä, että koira olisi jotenkin huono tai vihainen - se on ennen kaikkea turvallisuusväline, joka takaa sen, että mulla on vielä työpäivän päätyttyäkin sormet tallella ja kädet toimintakykyiset. Moni koira, joka pöydällä muuten saattaa käyttää todella paljon hampaitaan rauhoittuu jo siitä, kun sille laittaa kopan päähän ja näin siltä poistetaan mahdollisuus purra. Toki on sitten se toinen ääripää, joka vaan riemastuu entisestään ja yrittää repiä kapineen pois.... :'D

  Me kun asutaan sen verran perähikiällä ja täällä sekopäisten myrkyttäjien uhka on pienempi kuin kaupungissa en ole omille kokenut kopan laittoa lenkeillä muuten tarpeelliseksi. Mäyräkoiralle saatan tosiaan joskus trimmatessa laittaa kopan, se kun ei trimmaamista juuri rakasta ja sillä on ärsyttävä tapa nipistellä, kun homma ei sitä miellytä - toki se on myös sen verran terävä, että saattaa ihan tikatakin, mikäli karvaa nypitään herkemmältä alueelta ja joku karva ei ole vielä riittävän kypsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytän kans trimmatessa, koska sormiin tulee pienestäkin nirhasusta yllättävän pahaa jälkee! Eikä sen koiran tosiaan tarvitse muuten olla mikään nakkisormiensyöjä. Itsekin oon huomannut just Tuikun kanssa, että se oikeastaan provoilee ja rähisee vähemmän, kun koppa vie mahdollisuuden sitten kuitenkaan tehdä mitään :)

   Poista
 7. Joudun työssäni kyseenalaistamaan paljon kuonokopan käyttöä, sillä paljon tulee vastaan ihmisiä jotka käyttävät koppaa väärin (eläinkaupan myyjänä työskentelen, kieltäydyn myymästä jos koen että koppaa käytetään väärin). Oikein käytettynä, oikeissa tilanteissa ja väliaikaisratkaisuna pätevä väline, siinä missä muutkin hallintavälineet :)

  Omalla koirallani ei ole käytössä, eikä toivon mukaan tarvitse jatkossakaan. Toki koskaan ei voi sanoa ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaiseen väärinkäyttöön olet törmännyt? :) Itselläni tulee äkkiseltään mieleen vain että jos koira tuhoaa, sille laitetaan työpäivän ajaksi kuonokoppa päähän?

   Poista
  2. Tuhoamiseen, haukkumiseen (siihen etsitään erityisesti nylonista kuonokoppaa, toki se eri asia kuin tässä), remmirähjäykseen (en oikein tiennyt miten asiakas toivoi kopan auttavan!?)... Nämä nyt näitä mitä yleensä tulee vastaan, toki aina tulee mitä ihmeellisempiä selityksiä.

   Poista
  3. Voisin tähän kertoa yhden surullisen esimerkin, kun koppaa tultiin kysymään yksinollessaan ulvovalle koiralle.... Tarkoitus olisi siis ollut saada koiran kuono pysymään kiinni omistajan ollessa koulussa. Harvemmin tulee asiakkaille saarnattua, mutta tällä kertaa tuli kyllä sanottua kovemmin, että ei missään nimessä koppaan tähän tarkoitukseen! Tuhoamisen estämiseksi ymmärrän, jos koira pystyy kopassa kuitenkin avaamaan kuonon ja juomaan vettä, mutta ulvomisen estävät kopat kun estäisivät myös mahdollisuuden juoda...

   Poista
  4. Näitä kennelkoppiahan voi käyttää sisälläkin, eivät estä haukkumista tai juomista, mutta tuhoamisen kyllä. Ihan ymmärrettävä jos koira tuhoamalla vahingoittaa itseään (syömällä jotain). Mutta nuo nyloniset on kyllä valvomatta vaarallisia, juomisen lisäksihän ne estävät esim. oksentamisen ja sitten ollaankin pinteessä :/

   Poista
 8. Mä joskus harkitsin Rillalle koppaa. Se on niin raju leikkijä ja napsii välillä tosi lujastikin kaveria kyljestä/hännästä, että joskus isompikin kaveri heittää kuperkeikkan. Pienten koirien kanssa ei tän takia leikitä kuin aniharvoin. Mutta sitten keksin iskeä Rillalle narun pätkän pantaan kiinni kun leikkiseurana on pieniä koiria. Se ottaa narun suuhun kun alkaa kierrokset nousta, ei tartte kaverista napata kiinni. Ja tää on ollut ihan superjuttu ja tuli ihan luonnostaan Rillalta, ei tarvinu opettaa erikseen. Toki edelleen joskus se naru unohtuu ja se pääsee höykyttämään kaveria, mutta koska koppa sulkee taas esim. keppien kantamisen pois niin siksi tää on meille paljon sopivampi :)

  Kopat ymmärrän juuri ennaltaehkäisevästi puremis-, kivensyönti- tai tuhoamistapauksissa yms. Myrkkysyöttejä varten ymmärrän myös jos oikeasti asuu sellaisella alueella missä niitä tiedetään olevan, mutta tavallisella alueella.. En tiedä, jotenkin tuntuu että onko tästäkin tulossa taas yksi sellainen asia, että vau onpa magee - mäki haluun koska kaikki muutkin. Vähän siis ristiriitaiset ajatukset, mutta tuskinpa tulee itse hommattua ellei oikeasti kovaa tarvetta ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon itse huomannut semmosen minimaalisesti räjähtävän ilmiön "koppa piskille koska myrkyt" ja ihan oikeasti en tunne yhtäkään koiraa, joka olisi myrkkyjä syönyt... Toki, se että minä en tunne ei sano etteikö joku olisi syönyt myrkkyjä. Ehkä tämä myrkkytouhotus on vähän hysteriaa, kun makkararuudun jämistäkin päivitetään kauhuissaan facebookiin.

   Koirat syövät toki kaikenlaista ja se on vähän koirasta kiinni, jos kerran viiteen vuoteen sattuu syötävästä tulemaan ripuli tai ummetus, niin sitä varten en ehkä hankkisi koppaa :D Ennemmin just näihin "revin kaverin palasiksi ihan vaan koska nyt tuntuu siltä" tapauksiin, koska puruista ja riepotteluista koituvat kulut ovat äkkiä isoja.

   Poista
 9. Monesti ihmiset ei aattele että se koppa on koiralla ihan turvallisuusyistä, mun mielestä kertoo ihan omistajan fiksuudesta ennakoida ikäviä tilanteita jos koiralleen tuosta syystä koppaa laittaa :) Sitä en kyllä tajua että jätetään koiralle koppa koko päiväksi kun lähdetään töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, työpäivän aikainen kopan käyttö vaatii kyllä harkintaa ja sen pitäisi olla viimeinen vaihtoehto. Jos kyse on kuitenkin aidosti koiran edusta eikä ihmisen pelosta menettää sohvatyynyt, niin ymmärrän :)

   Poista
 10. Todella ihana postaus 💗 Laittoi mun päässä seuraamaan monia ajatuksia, tosi ihana mielipide! Allekirjoitan täysin 💗

  VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)