05 joulukuuta 2023

Loimun junareissu

© Erja Valli

"Rogerille yökylään". Niin luki kalenterissa, kunnes alkoi vähän naurattaa ja raapustin ruutuun lisätiedon että Roger on collie. Minulla on tapana kirjata koiramenot koirien nimillä (menee aina vähän kauemmin oppia ihmisten nimet 😂) ja silloin tällöin pieni lisätieto on paikallaan että minne ja miksi käytännössä olen menossa.

Nyt meillä oli kuitenkin ohjelmassa junaretki Loimun kanssa Hattulaan (jota ensin Hämeenlinnaksikin kutsuin) ja teemana niin työ-, hupi- kuin koulutehtäväkuvaukset. Oli intensiivistä ja rentoa. 💛

Kuten arvelinkin, ei Tampereen rautatieasemalla hengailu ollut ihan meidän vahvuutemme. Sisätiloissa Loimu teputti reippain askelin mukanani ja haukahti ainoastaan toiselle koiralle. Ulkona hälinää oli kuitenkin vielä enemmän joka suunnassa, joten tunnin istuskelu naminheittopelien kanssa oli ihan paikallaan. "Ettäs kehtasivat soittaa pilliä" ulvoi Loimu kun huoltoauto ilmoitti tulostaan väenpaljoudessa. Koiran mielestä auto oli väärässä paikassa.

Junassa Loimu jatkoi levotonta oloaan. Se olisi halunnut sännätä joka paikkaan ja tyytyi sitten turhautuneena olemaan sylissäni. Ihan hiljaakaan Loimu ei kyennyt olemaan, mutta vähemmällä mölyämisellä selvittiin kuin mihin olin varautunut. Kyllähän sitä aina julkisiin mahtuu yhtä ja toista matkustajasorttia, jos haluaa taittaa matkaa omassa rauhassa, valinta on silloin yksityisautoilu.

Alle tunnin matka oli ensireissuksi just sopiva, ei ehtinyt ihan palaa käpy minulla, Loimulla tai kanssamatkustajilla - tai sitten viimeisimmät näyttelivät roolinsa erinomaisesti. Junasta noustiin pois kohtuullisen rauhallisin fiiliksi. Loimu katseli vähän ihmeissään ympärilleen, mutta tasaista vauhtia paineli eteenpäin. Kun se huomasi Rogerin, alkoi kaksjalkaloikka ja ääntely ja sinne se paineli Rakettikettu collieherransa syliin. On kyllä oikeesti niin liikkistä, miten keväällä Loimu säikähti ja alkuun vähän pelkäsikin Rogeria. Nyt muutamien tapaamisten jälkeen Loimu tykkää Rogerista ja ihmisistään ihan hirmuisesti 😍

Toista tuntia metsälenkkiä koirat taittoivat juosten, me muut kävellen. Asunnon tarkastuksen jälkeen Loimu oli paukkunsa käyttänyt ja ilta menikin mukavan rauhallisesti. Tosin nukkumaanmennessä Loimu sitten kotoisasti kävi kierimässä isäntäväen sängyssä ja meinasi että nukkuukin näiden välissä. Roger oli kuitenkin katsonut sen verran pahasti, että Loimu suljettiin lopulta portin taa ja se nukkuikin vieressäni sohvalla. Loimu ei mitenkään ymmärrä että muilla ihmisillä ja koirilla voi olla jonkinlainen oman tilan tarve, vaan Loimu haluaisi olla koko ajan liimaantuneena johonkin.

Yö meni rauhallisesti ja aamusella koirat jo kirmasivat ulkona. Taajamalenkki Loimun kanssa meni vallan hyvin, kun se tietysti keskittyi vain Rogeriin.

Ensimmäisiä kuvia suunnattiin ottamaan Aulankoon. Erja olikin minua nopeampi editoija, joten suurin osa kuvista on hänen ottamiaan. Oli kyllä superkiva kuvailla kimpassa ja aina yhtä mielenkiintoista nähdä toisen teokset ja ediittinäkemykset 💛

Villi visio oli saada Loimu halaamaan Rogeria. Tehtävänkuva oli molemmille koirille ennestään tuttu ja varsin vähällä harjoittelulla siitä tuli sujuva keskinäinen temppu. Halitemppu sinällään ei ole erityisen koiraystävällinen (toisen niskaan hyppy viestii herkästi konfliktin hakua), mutta koiralähtöisesti ja koirien tunnetilaa tarkkailemalla toteutettuna tämä temppu on yksi omia lemppareitani. Pohjataidot pitää olla hyvin hanskassa ennen kuvauksia ja "jos ei helposti onnistu" niin sitten ei onnistu. Mitään temppua, mutta etenkään usean koiran temppua ei pidä jäädä vääntämään väkisin.

Halikuvauksiimme osui tietysti kunnon lumipyry ja tarkentaminen oli vähintäänkin mielenkiintoista.

© Erja Valli © Erja Valli © Erja Valli 

Korukuviakin yritettiin ottaa Loimun kanssa. Jokusia onnistuikin (olisi pitänyt vähän harjotella kontaktitemppuja) ja spämmäilen niitä myöhemmin. Suosittelen kuitenkin heti kurkkaamaan Helykoru.com koruvalikoiman, vaikka joululahjaksi!

© Erja Valli

Aulangolla ulkoilun jälkeen suuntasimme syömään ja sitten hallille treenailemaan. Loimu nuuski hallissa intensiivisesti ja kun se oli 10 min nuuskinut, oli se valmis yhteistyöhön. Vain kerran se säntäsi kesken Rogerin luo, mutta sen jälkeen sitoutuminen oli mallikasta eikä kaverinkaan kehut houkuttaneet.

Loppuun otettiin paikkisrivi. Loimun targetiksi lainattiin lasinalusta ja olikin ensimmäinen toisen koiran vieressä istuminen, kun Loimun mielentila oli aika täydellinen. Toki se oli varmaan sopivan väsynyt myös, mutta paikkistreeni tuntui nyt vaihteluksi tosi helpolta. Siinä se istui, oli hiljaa eikä haikaillut perääni. Paikkistreeneissä toki turvallisuuden tunteella on valtava vaikutus ja koen tuttujen koirien kanssa harjoittelun erityisen tärkeänä - toki harjoitella täytyy vieraidenkin koirien kanssa, mutta ympäristön luotettavuudella on iso vaikutus omaankin mielentilaan.

Hyvät treenit oli ja siitä kelpasi siirtyä työteliäämpiin kuvauksiin, joista materiaalia julkaistaan vasta myöhemmin. Lenkkijatkot lumisessa metsässä oli hyvä idea ja koirillekin pieni tuuletun kuvauksiin keskittymisen jälkeen teki oikein hyvää. Loimu ja Roger on kyllä ihan tosi saumaton match ja näiden kahden leikkejä on ilo seurailla. Huvittavan näköistä kilpajuoksusta tekee sekin, että Roger on ainakin kolme kertaa Loimua isompi 😄

 

Illalla asemalla hengailut menivät kelvollisesti, olkoonkin että juna oli aika reilusti myöhässä. Oli kuitenkin kiva nähdä että Loimun taidot riittävät jo ihan mukavasti vähän citympäänkin retkeilyyn ja kotimatkan se nukkui junassa. Uusia kuvausvisioita ja -reissuja suunnittelemaan! Kiitos vielä Erja ja Eero majoituksesta ja yhteistyöstä! 💛

© Erja Valli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)