14 heinäkuuta 2012

Jumppa

Netti ei toiminut pariin päivään, joten mitään en ole saanut aikaiseksi. Nyt toimii väliaikaisesti, joten kirjustan ajan kulukseni teille ohjeet kivaan pikku koirajumppaan :) Itse teen tämän Tuikun kanssa aina mätsäreissä, juuri ennen kehään menoa. Koiraan saa hyvän vireen ja kontaktin ja piristyy itsekin. Ja tämä kasvattaa pidemmän päälle myös lihaskuntoa ;) Mulla on tapana rustata aina vähän muistiinpanoja. Nämä jumppaohjeet kirjustin muistiin sovellettuina Canis tai jostain sen tyyppisestä koiralehdestä :) Tässä nyt jumppa, kuvia tulee myöhemmin, mikäli tahdotte :)


Muista! Lämmittele koira ennen jumppaa. Harjaaminen vilkastuttaa verenkiertoa, reipas kävely ja pikku touhuaminen kymmenisen minuuttia auttavat. Kunhan koira on lämmin, kylmiltään ei saa lähteä jumppailemaan.


Vahvat vatsalihakset

Koira kannattaa opettaa seuraamaan tiiviisti, jotta tämä liike onnistuu. Ota koira sivulle ja jotta se ei käänny, toisella puolen voi olla seinä/aita. Ota makupaloja tai koko kuppi käteesi ja lähde hitaasti peruuttamaan. Heti, kun koira seuraa takaperin, palkitse. Koiran voi saada peruuttamaan myös kävelemällä sitä kohti. Tämä voi tosin saada herkemmän koiran hämmentymään, ellei tätä opetella temppuna. Peruuttaminen kehittää koiran motoriikkaa asetella tassunsa ja vahvistaa vatsalihaksia.


Vetreyttävät venytykset

Huolehdi, että koira ei ala pyörimään tätä liikettä tehdessä. Vie makupala koiran lavan kohdalle ja odota, että se alkaa päällään seurata namia. Vie se pikkuhiljaa kohti takapuolta ja hännän päätä. Tarkoitus on saada koira venyttämään kylkiään pikkuhiljaa. Toista muutaman kerran, muista kummatkin kyljet.


Ketterät kyljet

Tämä on yksinkertainen, jopa turhalta vaikuttava liike. Jalkojen pujottelu kahdeksikkona paikallaan on tehokas tapa lisätä koiran taipuisuutta. Hyvin pienelle koiralle kannattaa asettaa kaksi tolppaa; jalat ovat kovin paksut. Isolle koiralle myös kaksi tolppaa, sillä se voi olla liian suuri menemään jalkojen välistä. Muista mennä myös kahdeksikkoa kumpaankin suuntaan.


Rautaiset reidet

Kaikkien tuntema kurre -temppu sopii tähän hyvin. Koiran tulee siis istua etujalat ilmassa. Mikäli koira on hyväkuntoinen ja hallitsee tasapainoilun, se voi tehdä ns. kyykkyjä. Eli nousta kengu -temppu asentoon, eli takasilleen seisomaan ja laskeutua kurreen. Tämä on todella raskasta, joten äkkiseltään ei kannata aloittaa. Suurehko, raskasrakenteisempi koira voi ottaa takasillaan seistessä tukea omistajasta. Hyvää tasapainoilua on kävellä pikkuhiljaa edes takaisin, tällöin koira saa ottaa tukea. Nämä liikkeet ovat tehokkaita reisilihaksille.


Koko vartalo

Koko vartalo ja olo saadaan pirteäksi kierimällä kumpaankin suuntaan reippaasti (nurmikolla tai vielä mieluummin kurakossa♥). Tämän jälkeen koira luultavasti ravistelee ja on pirteä ja innokas touhuilija. 


Toivon mukaan joku kokeilee tätä jumppaa koiransa kanssa :) Kertokaahan toki mielipiteitänne :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)