22 maaliskuuta 2014

Mitä sitten, kun vastaan astelee hukka tai kontio?

Kuvat © Hanna WorneKarhutesti

Saavuimme Niihaman koirakentälle puolitoista tuntia ennen omaa vuoroamme. Jätettiin Tuikku autoon odottelemaan ja katseltiin muiden vuoroja, jokaisella koiralla omanlainen reaktionsa. Kuunnellessa ja katsellessa oppi yllättävän paljon, mielenkiintoistakin se oli. Tuikku odotteli levottomana autossa ja ennen vuoroamme vein sen kävelemään. Ihan lunkisti otti lenkkeilyn, ei kiinnostanut muut koirat tai ihmiset. Omalla vuorolla sitten käveltiin lähtöpisteeseen saamaan ohjeistusta. Tuuli leijutti karhun hajun Tuikun nenään ja koira oli heti valppaana, rintamasuunta testikentälle. 

Luvan saatuamme suunnattiin kepille, jossa oli lähtöhaju. Reippaasti Tuikku lähti seuraamaan jälkeä. Kun karhu tuli näkyviin ja pysähdyin, hidasti Tuikkukin. Kova haukku alkoi heti ja karvat nousivat pystyyn. Suu vaahdossa ja kuola lentäen louskotettiin ja vähän siirryttiin takavasempaan. Muutama askel karhun perään kun se kääntyi pois päin ja taas vähän pakoon. Muutaman minuutin tarmokas haukkuminen ja sitten Tuikulle riitti, yritti ottaa hatkat ja juoksi liinan päähän muutaman kerran täysiä. Oli siinä jäisellä maastolla vähän hommaa pitää tuo. Palasi karkuyrityksen jälkeen taakseni haukkumaan ja murisemaan. Testi lopetettiin sen jälkeen. Hyvällä tahdilla Tuikku veti mua pois päin kentältä ja vasta kauempaa alkoi taas murista ja haukkua, sekä hyppiä. Eli vähän jäi kuitenkin kiinnostamaan.

Suunnilleen tuollaista reaktiota toivoinkin, että koira ilmottaisi selkeästi, mutta ymmärtäisi paeta. Alla vielä arvostelu mikä saatiin

Koiran reaktio hajujälkeen, voimakas, lähtee jäljelle
Reaktio nähdessään pedon, siirtyy omistajan taakse, aloittaa haukun heti
Koiran toimintakyky pedon liikkuessa, pieni
Rohkeus, pieni (katsoo pedon ohi)
Taistelutahto, pieni
Väistöliikkeet/ketteryys, keskitasoa

 
Susitesti

Tänään sama paikka ja suunnilleen sama aika, kuin eilen. Meidän vuoro oli melkein saman tien, vain yksi koira ennen meitä. Tuikku käväisi taas pienellä lenkillä ja sitten toimintaan. Vuorossa oli susi ja vähän taas jännitti, meitä kumpaakin.

Kun saatiin lupa, vein Tuikun haistamaan kiveä, jossa haju oli. Reippaasti taas jäljelle ja rintamasuunta sutta kohti. Kun susi sitten tuli piilosta esiin, koira pysähtyi ja rähinä alkoi. Suu vaahdossa rähjäämistä ja paikan vaihtoa. Vähän takavasempaan ja edes takaisin vierelläni, suden perään ei Tuikkua saatu lähtemään, tasainen pelkohaukku vei vallan. Positiivista palautetta saatiin, koira ilmoittaa, mutta pakenee. Ei jää suurpetojen ruuaksi. Minun tapauksessani toimii ihanteellisesti, kun ei ole kuitenkaan mikään metsästyskoira.

Koiran reaktio hajujälkeen, voimakas, lähtee jäljelle
Reaktio nähdessään pedon, siirtyy omistajan taakse, aloittaa haukun heti
Koiran toimintakyky pedon liikkuessa, pieni
Rohkeus, pieni (katsoo pedon ohi)
Taistelutahto, pieni
Väistöliikkeet/ketteryys, keskitasoa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)