13 huhtikuuta 2014

Rescuet & kodinvaihtajat

Päivitys 17.01.2015

Viime syksynä kysyttiin mielipidettäni kodinvaihtajista ja rescueista. Tässä nyt pitemmittä selittelyittä kerron omakohtaisen mielipiteeni rescueista ja kodinvaihtajista, kun niitä on mulle enempi vähempi toisinaan suositeltu.

Totuushan on, että ulkomailta (Viro, Espanja jne.) tuodut koirat eivät minua hirveästi houkuttele tai henkilökohtaisesti kiehdo. Ajatus varmasti hieno, mutta en tajua sitä, miksi ulkomailta pitää rahjata Suomeen rescue, kun yhtälailla täällä on kodinvaihtajia ja rescueita. Itse kammoan ulkomailta tulevia tauteja, oli rokotukset kunnossa tai ei, rajan ylittävä koira voi silti olla kantaja. Koiria tuntuu mielestäni olevan Suomessa kuitenkin ihan riittävästi, joten miksi tarvitsee ulkomailta hakea rescue? Tuontikoiran vielä tajuan jonkin asteisen jalostuksen vuoksi. 

Tietysti etelänmaista tuotavat koirat ovat rakenteeltaan usein eri luokkaa ja ulkonäöllisesti "kauniimpia", kuin Suomen kookkaat ja vankat metsästyskoiraristeytykset. Niinpä, moni vetoaa usein siihen että Apula ja eläinkodit Suomessa ovat täynnä ongelmakoiria, metsästyskoiria tai muuten vaan juuri itselle epäsopivia koiria. Juuri sen vuoksi se koira on pakko hakea ulkomailta, sillä "juuri sieltä löytyy juuri minulle sopiva koira". Anteeksi sanakäyttö... Ensinnäkin meidän mummon koira kumoaa tuon metsästyskoiraväitteen aika hyvin. Kodinvaihtaja sekin, ei mikään ongelmakoira (mitä nyt haukkui herkästi) ja pieni kuin mikä.

Toista koiraa unohtamatta, pieni, puhtaasti seurakoira ja pitää ihmisistä. Miksi vastaava rääpäle pitäisi "pelastaa" jostain maailman kolkasta? Mitä nyt katsellut, niin yllättävän paljon etsitään nuorille tai aikuisille cihuille tai chihumixeille koteja. En usko, että kaikille edes riittää kotia.

Itse tuskin koskaan tulen ulkomailta koiraa ottamaan, mutta kodinvaihtajille haluaisin myöhemmin tarjota koteja. Ihan jo siksi, että se on mielenkiintoista. Luoda suhde valmiiksi aikuiseen koiraan ja alkaa opettamaan sitä ja ikään kuin kuntouttaa, jos siihen on tarvetta. Mieluiten ottaisin kodinvaihtajan perheeltä, koiran kotiympäristöstä, en yhdistyksiltä. Ennen koiran otto päätöstä koiraa on tietysti hyvä käydä katsomassa, jotta tietää, mitä on ottamassa. Me kävimme katsomassa mummon koiraa kertaalleen ja se kävi meillä vierailulla ennen päätöstä ottaa se mummolle.

P.S. Itse en myöskään yleisesti ottaen suosittelisi rescueta tai kodinvaihtajaa ensikoiraksi, mitään sen kummemmin perustelematta. Koirathan ovat yksilöitä, em. voisi melkeinpä tehdä oman postauksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)