07 heinäkuuta 2016

Sun koiras ei ilmottautunut tähän kisaanLähdimme Tuikun kanssa keskiviikko iltana Janika kyydissämme kohti Ikaalista. Luvassa oli mölli rallyt, voi miten hauskaa, kun kerrankin lähellä ja pitkästä aikaa pääsisi taas touhuamaan. Alo luokan rata näkyi seinällä, ei paha. Bongasin sieltä heti pari liikettä, joissa Tuikku saattaa istua tai maata virheellisesti, mutta muuten radan pitäisi olla simppeli. Rataantutusmisessa kävin radan pariin otteeseen läpi ja se vaikutti kerrankin oikein mukavalta radalta. Oli pujottelua ja spiraalia, pysäytyksiä, juuri niitä liikkeitä joista Tuikku tykkäsi. Tuomari sanoi alkupuheissaan hyvin, koira ei ole ilmoittautunut tähän kilpailuun. Kilpailutilanteesta pitää tehdä koiralle sen arvoinen, että sen kannatti lähteä mukaan.

Heitimme Tuikun kanssa perinteisen rennon lenkin, höntsäsimme ja leikimme vähän. Jäin etäämmälle istumaan ja katsomaan muiden suorituksia ja Tuikku makasi vieressäni. Näin teemme aina, koko kisat ovat olleet meille mukavaa yhdessä touhua ilman suorituspaineita, eikä mitään ongelmia ole koskaan ollut.

Olimme Tuikun kanssa kahdestoista koirakko. Vuoromme tuli ja lähdimme reippaasti kävelemään kentälle. Tuikku alkoi ennen kenttää pälyillä ympärilleen. Se alkoi luimistella ja mulkoilla, eikä tullutkaan. Se vain nuuskutteli ilmaa ja sen koko olemus muuttui. Oma fiilis oli vähän hölmistynyt ja nolotti. Kaikki tietävät sen tunteen kun pitää mennä tekemään jotain ja koiraan on sataprosenttinen luotto, sitten se alkaakin vain nuuskutella ja on kuuro ja kaikki tuijottavat. Sitä tuntee itsensä vähän idiootiksi. Ensin ajattelin, että viereisestä metsästä tuli jokin haju, mutta Tuikku ihan järjestäen pyrki tilanteesta vähän pois ja pälyili vain ympärilleen. Tuomari ehdotti että jos se pelkää kehänauhaa. Tuikkua epäilytti vanteen päällä oleva kivi, joka piti kehänauhaa paikallaan. Itsevarmin tuntemani koira pöhisi ja mulkoili epäillen kiveä, eikä meinannut päästä tilanteesta yli. Kävin sitten itse istumassa kivellä, potkiskelin sitä ja juttelin sille. Kehuin Tuikkua ja laitoin kivelle nameja. Koira tuhahteli, mutta tuli kentälle. Itseltä pääsi pieni hermostunut naurahduskin, taisin vielä kysyä että mistä nämä kivet on tuotkin. Olin niin hämmentynyt ja ihmeissäni, mikä koiraa vaivaa. Yritimme lähtöön, mutta ei. Tuikku ei koonnut itseään perusasentoon, se istui taakseni tuijottaen tiukasti tuota kiveä. Katsoin koiraa ja kysyvästi tuomaria. Sain kävellä lenkin kentän ja radan ympäri ja antaa koiran nuuskutella ja ihmetellä. Kiven myötä kaikki kartiot ja kyltitkin olivat muodostuneet möröiksi ja Tuikku pälyili ja mulkoili kaikkea. Kentällä hölkyttelyn jälkeen se kuitenkin rauhoittui, kävimme vielä katsomassa kiveä ja sitten olimme valmiit aloittamaan. Omat fiilikset olivat vähän laskeneet ja harmitti. Tsemppailin ja kannustin kuitenkin koiraa ja radalla en niuhottanut sille mistään, tarkoitus oli todellakin vain pitää hauskaa ja mennä rata läpi, ilman mitään pelkotiloja.

Tuomarina PÄIVI NUMMI

68p HYL 2min 25s

Lähtö
Spiraali vasemmalle -1p taluttimen kiristyminen
Liikkeestä maahan -1p vino, 10p ylimääräinen istuminen
Saksalainen täyskäännös
Liikkeestä istu
Istumisesta maahan, kierrä koiran ympäri
360 oikealle
270 oikealle
Istu, askel, istu, kaksi askelta, istu, kolme askelta, istu -10 yksi ylimääräinen istuminen (Tuikku myös pälyili kehänauhaa ja irtosi)
Käännös vasempaan
Pujottelu edestakaisin
Koira eteen, takaa sivulle, istu
Istumisesta juosten -10p väärä asento (Tuikku meni maahan)
Maali

Meno ei näydä listalta katsoen pahalta, eikä kyllä videoltakaan. Videota katsoessa ei oikeastaan uskoisi, että hetkeä aiemmin Tuikku oli täysin yhteistyökyvytön ja haluton tulemaan kentälle. Kokonaisuutena rata meni tosi kivasti, nuo ylimääräiset istumiset pitää kyllä saada korjattua. Jos alkuhäppeninkiä ei olisi ollut, olisi tulos varmasti ollut jotain ihan muuta.

Saimme kuitenkin tuomarinpalkinnon, koska hoidin kuulemma esimerkillisesti tilannetta ja tuin koiraa. Tämä oli kyllä kiva kuulla ja saada vähän tsemppausta, koska tuntui että olen ihan pihalla tilanteesta. Tuikkukin sai puruluita ja minua muistettiin sitten suklaalevyllä. Kävimme vielä kilpailun jälkeen katselemassa rataa ja Tuikku tosiaan oli siellä jo ihan rennosti.

Jatkoa ajatellen kisarutiinit. Pitää kiertää kenttää, käydä ehdottomasti katselemassa kaikki härpäkkeet ja enemmän viritellä koiraa. Itselle varasuunnitelma tuollaisiin tilanteisiin. Nyt on taas enemmän kokemusta, kesälle olisi parit virallisetkin kiikaroituna. Ja kiitoksia tsemppareille Janika ja Teo!

14 kommenttia:

 1. Oho! Ei Tuikusta uskois! Mutta hyvältä tuo videolta näyttää ja tosi ihana tuomari teillä. Häiriötä vaan treeneihin, kenttää harvemmin pääsee kisoissa kiertämään ympäri, jos pääsee niin varmasti kannattaa

  Tuuli, en jaksa kirjautua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ilman muuta menen aina kiertämään jos se on mahdollista, mutta ei oo minusta ennen ollut :D Nyt tietty oli poikkeustilanne, kun koira meni ihan jumiin. Tommonen pelleily on epävarmojen sähköjänisten juttu eikä tommosten rautahermoisten ja rauhallisten koirien. En sit tiiä että mikä oli :D

   Poista
 2. Voi Tuikku :D! No ensi kerralla viisaampina kisaamaan :)!

  VastaaPoista
 3. Päivi on onneksi ihana tuomari! Koulutti mua ja eetuakin joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli kyllä tosi kiva että saatii Tuikun kanssa rauhassa tutustua ympäristöön vaikka aikaa siinä menikin :)

   Poista
 4. koiratkin on vain eläimiä, tällaisissa tilanteissa se tulee taas hyvin esille. :D Mitä tahansa päähänpistoja voi tulla ja koira sit vaan toimii vaistojensa varassa ja niiden mukaisesti, vaikka miten ois ollu ennen luotettava kisakumppani.

  Mukavaa, että onnistuit saamaan pakan kasaan ja tehtyä ratasuorituksen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli kyllä todella hämmentävää käytöstä Tuikulta, koska ympäristössä ei ollut mitään sille uutta ja kyseessä ei ole edes erityisen nuori koira. Mutta taas sitä oppii itse :D

   Poista
 5. Oho. Harmillisia tilanteita, mutta pääasia, että ei hermostu koiralle ja tukee sitä. Varmasti mieltä lämmittävä kommentti tuomarilta ja vei ehkä pahinta harmitusta pois. :) Parempi onni ensi kerralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli kyllä ihan ensi kerta Tuikun kanssa kun se muuttui tuollaiseksi, niin olin ihan tosi hämilläni. Radalla ei harmittanut enää ja koirakin työskenteli sitten tosi hyvin :)

   Poista
 6. Harmi kun alku meni vähän huonolla ensivaikutteella. Tsemppiä ja onnea seuraaviin, nää ei saa häiritä teidän mukavaa menoanne :) Täällä Kankaanpäässä olis 14.7 iltakoe ALO- ja EVL-luokille klo 17, mukavaa olisi jos teitä saataisiin tännekin päin mukavaan ilmapiiriin kisaamaan, ellei vain Tuikulle ala käymään nämä liikkeet liian helpoiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missäs noista olisi ilmo ja onko siis rally vai toko möllit? Tuikkuahan ei voi pitää irti, niin siksi kilpailemme vain rallytokon alokkaassa. Ja neljästä kokeestamme on tullut kaksi hylkyä, joten liian helpoksi ei voi kutsua :D

   Poista
  2. Ilmo ja muut tiedot http://www.kankaanpaanseudunkennelyhdistys.fi/pk_kokeetjatulokset.html. Ihan on toko kyseessä :)

   Poista
 7. Pointsit sulle siitä että pystyit pitämään oman pään kasassa, ja tuettua koiraa !

  VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)