15 heinäkuuta 2018

Kirjavinkki: Rauhoittavat signaalit - Turid Rugaas


Turid Rugaas; Rauhoittavat signaalit

Kiinnostaako koiran elekieli? Haluaisitko ymmärtää koiraasi paremmin? Reagoiko koirasi joskus oudosti tai odottamattomasti? Vaikuttaako koirasi epäjohdonmukaiselta? Hidasteleeko koirasi, kun pyydät sitä tekemään jotain?

Tässä olisi kirja, joka jokaisen koiranomistajan tai koiraa harkitsevan tulisi lukea. Etenkin, jos halajaa ammattia koirien parista, harrastaa koiran kanssa tai kasvattaa koiria.

Lämpimät kiitokset sille anonyymille, joka reilu vuosi takaperin suositteli kirjaa minulle. Ihan hirvittävän hyödyllinen ja tarpeellinen jokaiselle koiranomistajalle! Elekieltä pidetään helppona ja simppelinä aiheena, vaikka valtaosalla on paljon opittavaa. Elekielestä opitaan ja tiedetään myös koko ajan enemmän, eikä opiskelematta opi. Ainakin itselleni kirja oli näkemystäni avartava.

"Miksi koira haukottelee?"

Kirjassa käydään kattavasti läpi koirien elekieltä. Kirjan nimen mukaisesti keskitytään rauhoittaviin signaaleihin, joista monet olivat itselleni uusia. En myöskään ole osannut tulkita joitain eleitä rauhoitteleviksi. Miksi koira vitkastelee luoksetulossa? Miksi koira haukottelee tai pälyilee? Tulkitsemme paljon väärin ja paljon jää meiltä myös huomaamatta. Ennen murinaa koira on viestinyt meille jo paljon olostaan.

Kirja avartaa näkemystä huomattavasti ja koirien eleitä oppii seuraamaan ihan uusin silmin. Tarkkailemme herkästi vain koiraa, mutta unohdamme kiinnittää huomiota omaan viestintäämme. Itselleni oli aivan uutta, että minäkin voin eleilläni rauhoittaa koiraa. Kyse ei ole rauhallisesta juttelusta tai silittämisestä. On mahdollista ns. puhua koiraa äänettömin elein.

Erityisesti Lounan vuoksi koin kirjan tarpeelliseksi. Yhtäkkiä Louna ei tuntunut enää tyhmältä ja epäjohdonmukaiselta. Se oli yrittänyt pitkään viestiä tarvettaan aikalisästä ja seesteisemmästä ympäristöstä. Pystyin vaikuttamaan Lounan oloon omilla eleilläni paremmin, kuin aiemmin. En ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, että omaa koiraa suoraan kohti kävely, voisi olla koirasta epämukavaa. Myös Savun suhteen olen huomannut kaikenlaista, arjessa ja harrastuksissa.

Jos et vielä ole lukenut, niin äkkiä lähimpään kirjastoon lainaamaan tämä opus!

2 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen kirja, lähti heti varaukseen kirjastosta! Luen kyllä ihan ajatuksella, voisi vaikka omaankin blogiin kirjoitella mikäli opin kirjasta jotain tai huomaan tehneeni virheitä koiran kanssa :)

    VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)