08 heinäkuuta 2018

Takaisin tokon pariin

Kyllä teki treenit terää ja taas sai motivaatiota! Reilu kolmen kuukauden treenitauko jäi taakse, kun lähdimme Savun kanssa extempore treenailemaan. Saimme myös sattuman kautta koirakkopaikan perustaitokurssilta. Tässä vaiheessa kertaus tekee hyvää, ihan molemmille. Kurssi kestää heinäkuun loppuun ja sen lisäksi yritän päästä vähintään kerran viikossa kentälle. Kotitreeni on aina kotitreeni, huomaa että niin koira kuin minäkin ollaan vähän latteita kotipihassa.

Kurssilla

Käsikosketus jäi silloin aikanaan kesken ja on vuoden aikana pelkästään surkastunut. Nyt itseä niskasta kiinni ja edes näin yksinkertainen harjoitus loppuun asti! Käsikosketus on kuitenkin oiva tapa nollata koiran mieli ja mittailla toimintakykyä eri ympäristöissä. Nopeasti Savu muistikin mistä on kyse, kosketukseen vain napakkuutta  ja sitä myötä kestoa.

Pysäytykset olivat itselleni uusi juttu. En ole kertaakaan harjoitellut niitä (en oikeasti), sillä en ole tiennyt miten tekisin ne ns. oikein. Tällä erää koiralle heitettiin nami/lelu ja koira sai juosta hakemaan sen. Tämän jälkeen nami heitettiin toiseen suuntaan ja taas toiseen, jolloin koira sai juosta edes takaisin. Kun koira oli juoksemassa kohti heitettiin nami sitä kohti samalla pysäyttäen koira käskyllä. Seuraavat namit taas heiteltiin edes takaisin, kunnes koira juoksi täysiä kohti ja pysäytettiin. Vähän kömpelöä vielä itseltä, mutta Savu alkoi oitis pysähtyä napakasti käsimerkistä! Itse ei tietenkään kokonaisuutta oikein näe, joten omissa treeneissä tämä täytyy videoida.

Kosketusalusta onkin vanha tuttu ja muutaman metrin etäisyydeltä Savu osaa moiselle hakeutua. Teimme lähinnä kestoa, jotta Savu oppisi ottamaan etäisyyttä määrätyn verran ja pysymään kauempana. Nyt kun "kaiken aktiivisuuden vahvistamisesta" on ollut vähän taukoa, oivallinen pönötys Savu astui heti esiin. Voisi vaikka unohtua pönöttämään, jos ei vapauttaisi.

Kurssista jäi oikein hyvä fiilis ja toivon todella pääseväni joka kerralle (riippuu innokkaista vauvanvalvojista). Tekee niin hyvää meille molemmille, vähän laatuaikaa, motivaatiota ja valvovaa silmää. Kertaushan on opintojen äiti ja parasta itsetunnon nostatusta.


Omatoimittreeneissä

Paikkamakuu oli Savulle vähän epäreilu. Huomioni harhaili jonnekin ja aloin keskustella kaverin kanssa. Huge facepalm itselle, miksi koiran silloin tarvitsisi keskittyä. Savu nousi siis pystyyn ja katseli minua ihmeissään. Toinen paikkis oli mallikas, eniten treeniä tarvitsisi maahanmeno, joka on tällä hetkellä ärsyttävän löysä. Savu valuu maahan vähän pohdiskellen. Samoin perusasentoon nousu on vähän kakkoslaatua. Nämä on toki treenattava erikseen, ovathan ne eri asioita, kuin matka ohjaajaan ja makaamisen kesto. Paikkamakuussa olemme ottaneet hiljattain takapalkan käyttöön ja se on toiminut hyvin. Savu on treenaillut paikkista arkenakin eri ympäristöissä, kymmenisen metriä ja vajaa minuutti ovat sujuvia jo monissa ympäristöissä. Kimppatreeneistä ilo irti, jos on mahdollisuus makuuttaa muita koiria vieressä.

Kehätreeni oli viimeisin treeni (video) ennen treenitaukoa  ja siitä jatkoimme. Skippasimme kehään menemisen, sillä sitä pystyn teenaamaan itsenäisestikin. Hyödynsin kaveria liikkurina ja pystyimme ensimmäistä kertaa tekemään oikeasti liikkeitäkin. Savu on tauon aikana keksinyt perusasennon arvon ja tarjosi sitä hienosti - vieläpä suoria! Tavoite on ladata paljon arvoa perusasennolle ja kontaktille, vaikka liikkuri höpöttääkin. Siistä palkkasin vuolaasti liike alkaa tmv käskyjen jälkeen. Hiottiin samalla sosiaalista palkkaa. Ja tietysti koulutettiin ohjaajaa, että ei karkkia ihan joka ikisestä liikkeestä ja yrityksestä. Siirtymätilanteissa Savu hieman harhaili, mutta palasi perusasentoon aina ajallaan.

Hyppy on edennyt hienosti niin mukavaksi tehtäväksi, että sitä on mahdollista käyttää palkkiona. Vähän ennen treenitaukoa Savu vielä kiersi hypyn hyvin mielellään. Nyt tehtiin ensi kertaa kokeenomainen hyppy. Luotto koiraan kannatti ja hyvästä syystä saatiin rallattaa lelun kanssa oikein kunnolla. Sen verran pitää hioa, että hypylle ei suinkaan karkailla, sen edessä voidaan tehdä perusasentoa myös ns. turhaan.

Luoksetulo meni vähän ohi suunnitelmien. Aloitettiin sekin kokeenomaisesti ja kaksi metriä Savu juoksikin, kunnes liimaantui haistelemaan jotain lehteä. En keksinyt muuta kuin pinkaista itse karkuun, koira tuli kyllä perässä. Savu haisteli lehteä vielä palatessaankin. Otettiin luoksari eri suuntaan ja hyvin toimi, perusasentoon ei tosin tullut. Palkattomuus alkoi näkeä ja Savu harhautui haistelemaan. Otettiin luoksetulo vielä lyhemmältä matkaa, jolloin Savu tuli perusasentoonkin. Pääsin palkkaamaan ja taas syttyi toivonkipinä koiran silmiin.

Tuntuu kuin tauonkin aikana oltaisiin edetty. Ainakin olen Savulle pykälää arvokkaampi, sillä ovathan kahdenkeskiset treenit nykyään aika harvinaista herkkua. Tietysti treenaaminen on kivaa, eikä siitä ilman syytä kannata taukoa pitää. Omatkin ajatukset opitusta ovat taas selkeämmät, jolloin koiran kouluttaminen on helpompaa. Kaukojen ja kapulan pidon suhteen ollaan kyllä nollissa. Hätäilin etujalkakaukojeni kanssa, eikä Savu fyysisestikään ole vielä siinä kunnossa, että kaukot olisivat mitä haluan. Siispä aloitellaan alusta ja tehdään kaukot eri tekniikalla. Kapulan pito on ollut pitkään jäissä, nyt ihan muutamia satunnaisia kertoja on treenattu lenkillä. Savu ei siis mielellään pidä mitään suussaan, sillä olen onnistunut luomaan pitotreeniin kireätunnelmaisen painostuksen. Nyt on kuitenkin uusia eväitä parempaan pitoonkin.

Kennelliitolta saimme postia kuukausien odotuksen jälkeen. Siellä ei kuitenkaan ollut Savun rekisterinumero, vaan kirje, jonka mukaan jokin liite puuttui omistajatodistuksesta. Ihan oikeasti asian käsittelyyn ja puuttuvan kappaleen toteamiseen meni neljä kuukautta, jonka jälkeen minulle lähetetään postissa kirje. Papereissa oli kuitenkin puhelinnumero, sekä sähköpostiosoitekin... No nyt on liitteet kopioitu ja laitettu postiin. Kummasti muuttuu parissa vuodessa, sillä aiemmille koirille riitti pelkkä sirunumero lomakkeeseen.

Treenintäyteinen loppuvuosi tulossa, toivottavasti videoineen!

P.S. Muistuttaisin linkkaamaan blogeja tänne :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)