24 heinäkuuta 2018

Tokon kisatreenit 20.7 (video)

Kävimme Savun kanssa Ylökkin järjestämässä kisatreenissä. Vähän kannustettiin (tai melkein painostettiin) kavereiden toimesta osallistumaan, kun itse niin epäröin. Hyvä on kuitenkin kisatilannetta harjoitella, jotta itsekin vähän hahmottaisi, missä mennään. En ole vuosikausiin käynyt edes katsomassa tokokisoja, joten koetilanne on itselleni hyvin vieras. Ilmoittauduin epäröinnistäni huolimatta ja päädyin tekemään vain kolme liikettä, seuraamisen, luoksetulon ja hypyn. Seuraamistakin jahkailin pitkään, sillä se on kesken ja vauhdin muutoksia aloin tehdä vasta hiljan. Ajattelin kuitenkin, että menee miten menee, niin parhaamme tehdään ja näkeepähän todellisen tilanteen.

Treeni-illalle osui kunnon ukkosmyrskyt ja ennen kentälle saapumista tuli vielä kaatamalla vettäkin. Heti alkuun tajusin, että jotkin varsinaiset kisarutiinit olisi syytä keksiä ja harjoitella. Savu oli melkoisen kiihtynyt ja intoa piukassa, mikä näkyi ääntelynä ja häntä pystyssä ympäristöä tarkkaillen. Treenit osuivatkin vielä kiireisimmälle viikolleni, enkä ollut ehtinyt tehdä Savun kanssa lenkkeilyä kummempaa. Nykyisellään Savu arvostaa kahdenkeskistä aikaa huomattavasti enemmän kuin aiemmin, joten sekin kiihdyttää.

Ehdimme lämmitellä kehään menoja muutaman kerran ja leikitin Savua yrittäen purkaa omaakin jännitystä. Otimme myös muutaman perusasennon ja pyrin (muistamaan) laittamaan Savun tauolle, jos en keskity siihen. Savu saattaa kuitenkin alkaa haukkumaan minulle, jolloin automaattisesti ohjeistan sitä uudelleen. Koira on oppinut tästä nokkelan leikin, jolla minut saa käynnistettyä (hienoa Jenny!).  Ei auta kuin kiinnittää huomiota tarkemmin omaan toimintaan ja ympäristöön, ehkä vähän koiraankin.

Luoksepäästävyys oli Savusta ihan huippua, kerrankin joku on hänestä kiinnostunut ja oikein rapsutti. Kehään mennessä Savu kävi moikkaamassa liikkurin ja tuomarin vielä uudelleen. Sain aluksi huomautuksen hihnasta, sillä en tiennyt mihin se tulisi jättää. Ohjeen mukaan kehänauhan ulkopuolelle tai taskuun, vaikka olin sen kuitenkin viskannut jo kehässä maahan. Hups.

Aloitimme seuraamisella. Liikkeen toteutuminen oli sen näköistä, kuin oletinkin. Jopa parempaa, sillä Savu ei lähtenyt haahuilemaan kuten odotin. Syystäkin hämmentyi ja ihmetteli jääden minusta jälkeen. Palasi kuitenkin hienosti tekemään töitä, vaikka itse jatkoin vain matkaani. Epäröin seuraamisen kanssa kun keskityin liikkuriin, pohdin vielä kehässäkin koska palkkaan (se piti miettiä etukäteen) ja lopulta koko seuruukaavio oli ohi. Tulipa tehtyä ja on siinä hyvääkin. Epäkohdat joita tuli näkyviin, olivat tiedossani, epäröintini toki lisäsi koiran hämmentymistä. Savun seuratessa kuten pitää, se seuraa hienosti. Seuraamisesta pisteitä

Luoksetuloon olen tyytyväinen. Vaihdoin vasta hiljan käskyn sivuksi, joten Savu tuli perusasentoon hieman vinoon. Kokeessa moista on turha korjata, joten palkkasin silti. Treeneihin yksi tehtävä lisää. Luoksetulosta saimme .

Hyppy on Savun lemppari, kuten videoltakin huomaa. Koska liikkuroinnissa kestää ja kaikkea, Savu kävi hyppyä katsomassa jo aiemmin. Koska hommassa kesti Savun mielestä liian kauan, enkä selkeästi ymmärtänyt sitä käskyttää, kävi se hyppäämässä jo etukäteen. No kun sitten viimein päästiin hypyssä alkuun, sujui liike itsessään hyvin. Paitsi perusasentoon tulo, Savu nauliintui katsomaan, haukkuvaa koiraa. Ärsytti oma toimintani, jälleen. Olisin voinut a) odottaa että Savu palaa ajatuksissaan luokseni tai b) keskeyttää liikkeen siihen. Mutta ei, päädyin siinä jännitys sumussani käskyttämään Savun kolmesti sivulle ja lopulta käsiavulla . Jännitys ja epäröinti saa kyllä kummia aikaan... Estehyppy pyöreä 0.

Paikkamakuusta ei ole videota, mutta siitä 0. Savu bongasi jotakin ja meni vasta kolmannella maahan. Voisin tietysti käyttää järkeäni ja vähän säästellä käskyjä hokemisen sijaan. Hienosti pönötti paikallaan, kerran vähän nuuhkaisi ilmaa. Pysyi paikallaan palatessani viereen, mutta koska epäselvästi jotain äännähdin, ponkaisi Savu istumaan. En korjannut, koska mitäpä se olisi auttanut. 

Kokonaisvaikutus oli 9. Tuomari tosin huomautti Savun kuuluvasta äänestä (Savu räksytti, kun keskustelin tuomarin kanssa), tämä voisi oikeissa kilpailuissa laskea pisteitä huomattavasti. Nytpä tiedetään mitä treenataan ja kaikella tapaa hauskaahan meillä oli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)