16 joulukuuta 2020

Rajoitusten tuoma aikalisä, ulkoilupäiviä ja onnistunut kisatreeni


Meillä piti olla tokokoe 5.12 ja rallytokokoe 12.12, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi kokeet peruttiin. Aluksi harmitti, vaikkakin järjellä ajateltuna kisatauko on meille ihan paikallaan. Vapaaharkkanikin loppui, joten joulukuun tokot on treenattu kotona tai ulkokentillä. Treeniä me tarvitsemmekin, sillä tällä hetkellä ei olla koevalmiita siinä määrin, kuin haluaisin.

Kävin tänä vuonna kokeissa enemmän kuin koskaan aiemmin - toista olin vauvavuodelta odottanut. Tosin, pääsi käymään niin, että lopulta määrä alkoi syödä laatua. En ehtinyt treenata riittävästi kokeita ajatellen ja kohtasimme Savun kanssa myös uusia haasteita, joihin olisi pitänyt pureutua paremmin ennen kisaamista. Opettavainen syksy silti ja jokaisesta kokeesta saatiin arvokasta kokemusta. 

Nyt tavoitteena on ennen seuraavia kokeita saada kisatunnelmamme kuntoon. Koesuoritus näyttäytyy vähemmän pelottavana, kun minun ei tarvitse kalastella Savua tai stressata siitä, karkaako se. Sen lisäksi että Savun kanssa treenaillaan häiriöt varmemmiksi, on suurempi työ minun korvieni välissä. Minun on vaikea olla ajattelematta "karkaakohan Savu" ja epäröintini vaikuttaa koiraan ei toivotusti. Siihen päälle vielä tavanomainen kisajännitys, niin ei mikään ihme, ettei suoritus ole priimaa. "Toista se on treeneissä", mutta treeneissä minullakin on rennompi olo.

Vaikka itse olisin valmis pitämään pientä taukoa ja aikalisää koko treenailusta, Savu ei ole lainkaan samaa mieltä. Kävimme koko syksyn ajan hallilla noin 1-3 kertaa viikossa, joten yhtäkkinen hallittomuus on ollut koirasta kovasti kummallista. Vaikka treenaamme usein yksin, kotitreeni ei ole meille kummallekaan sama asia, kuin hallilla/kentällä treenaaminen muiden kanssa. Helposti käy niin, että yksikseni teen Savun kanssa vain helppoja temppuja, joista molemmat suoriudumme. Silloin tällöin ja aluksi se on kivaa, mutta pidemmän päälle tylsää ilman haasteita.

Se haikailusta ja pohdinnoista.

Sunnuntaina kävimme tokon kisatreenissä (harmillisesti ei videota), pääsimme peruutuspaikalle. Savulla oli motivaatio aikas katossa ja vuoron odottelu oli ulvomista ja äänekästä pihinää. 

Paikkis vähän jännitti itseäni, sillä Savu oli enemmän vauhtiliikefiiliksellä. Paikkis meni kuitenkin hyvin, paristi kävin palkkaamassa kesken. Maahanmenon ja perusasentoon nousut Savu ennakoi, varsinkin maahanmeno käskyä odotellessa koira ehti hetken hisseillä. Pientä ennakointia meillä esiintyi kaikessa, mutta se kertoo hyvästä motivaatiosta. Täytyy treenailla ennakointia häiriökäskyillä ja liikekaavan rikkomisella, joskos Savu malttaisi olla paremmin kuulolla.

Seuraaminen lähti sujumaan erinomaisesti, mutta täyskäännöksen jälkeen piti juosta "tuomaria kohti" ja se oli Savulle liikaa. Savu alkoi haukkua seuratessa, mutta ei karannut - kuten teki edellisissä rallykisoissa. Mainittakoon, että etenkin liikkeiden välit olivat tosi onnistuneet ja kivat! Savu ei karannut tai äännellyt ja toki palkkailinkin kun syytä oli.

Liikkeestä maahanmeno oli aivan priimaa ja käsiavustakin olen vihdoin päässyt eroon. Myöskään luoksetulossa ei ollut moitittavaa.

Kaukot sen sijaan eivät olleet parhaimmillaan, Savu makasi heti aluksi ennakkoon. Kaukot tehtiin kentän kulmassa ja aidan toisella puolen - Savun selän takana - oli ihmisiä keskustelemassa. Liike ja äänet vähän häiritsivät koiraa, minkä johdosta en käskyttänyt Savua heti liikkurin antaman käskyn jälkeen. Tästä saimmekin hyvää palautetta, että koiralle voi kokeessakin antaa muutaman sekunnin pelivaraa kuulolla olemiseen, jotta liike onnistuisi yhdellä käskyllä. Tuplakäskyjä emme siis tarvinneet, mutta tekniikaltaan vaihdot olivat aika tahmeat.

Hypyn saimme uusia, kun Savu jäi vähän omiin maailmoihinsa ja juoksi luokseni hypyn ohi. Toinen hyppy oli erinomainen, kun koira oli jälleen kuulolla.

Hyvä fiilis jäi kisatreenistä, etenkin siirtymistä. Mitään odottamattomia uusia mokia ei tullut ja ennakointi ym. ovatkin jo työn alla. Kunhan kokeita saa taas järjestää, lähdemme kokeilemaan onneamme tokossa uudelleen. Ja toki rallysta tavoittelemme myös koularia.

Treenien ohella olemme lenkkeilleet paljon ja ulkoilleet tosi paljon. Kävimme tapaamassa vanhaa kaveriani Muuramessa. Savu on tavannut Kirpun (edesmenneen Vilkku koirani veli) kerran aiemmin, mutta cockerspanieli pentu Kerkko oli uusi tuttavuus. Vaan hyvinpä meni nekin treffit ja oikein sujuvaa lenkkeilyä hienoissa maisemissa.

Itsenäisyyspäivän vietimme naapuriperheen kanssa laavulla. Kyllä on onnea tuollainen koira, joka menee (ja vielä tykkääkin) mukana missä vaan. Savusta onkin tullut hyvä kaveri kultaisennoutaja Lyytin kanssa. Perhekoiria kun ovat, niin vähän kuin vertaistukena toisilleen. Ainakin juoksevat toisiaan aina yhtä innoissaan vastaan ja koko makkaranpaistoreissunkin rallittivat. Siis sen, mitä makkaran kerjäämiseltään ehtivät.

Postauksen kuvat marras-joulukuulta. Oletan etten ennätä ennen pyhiä kirjoitella uudestaan, joten rattoisaa Joulun aikaa lukijoille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)