13 maaliskuuta 2022

Viiden päivän aikabudjetti

Kuluneella viikolla kirjasin havaintoni koirista ylös siinä toivossa, että voin verrata päivien sisältöä vuoden takaisiin havaintoihini. No ihan suoriltaan tätä viikkoa ei voi verrata mihinkään, sillä ihmisväki oli vuoronperään kipeänä ja toipilaana niin vatsataudista kuin maailman kuuluisimman viruksenkin johdosta. Kaikki sovitut menot siis peruuntuivat, jonka johdosta koirille ei tullut sitä tavallistakaan vähää yksinoloa tai hallitreenejä, eikä siten myöskään autoilua.

Kirjasin havainnot ylös siitä huolimatta, ettei viikko ollut ihan sellainen kuin halusin. Elämään kuitenkin kuuluu sekin tosiasia ettei aina jaksa tai saattaa joskus vaikka sairastuakin, eikä silloin ole järkevää tai mahdollistakaan aktivoida koiria jatkuvasti. Olen itse taipuvainen suorittamiseen niin minuuttien kuin kilometrienkin kanssa, joten kirjoitan tähän varmuuden vuoksi että: tämä ei ole kilpailu. Todennäköisesti jokaisen koira-arki näyttää hiukan erilaiselta kuin toisen ja jokainen elää omaa arkeaan koiriensa kanssa niillä resursseilla mitä sattuu olemaan. Kuljettujen kilometrien tai kellotettujen minuuttien sijaan tärkein havainnoimisen kohde ovat koirat. Jos ne ovat tyytyväisiä, on ihan sama kävimmekö pitkän lenkin vai hengasimmeko tunnin kotipihassa.

Tätä hiukan iisimpää, lähinnä omaan pihaan sijoittunutta viikkoa koirat eivät laittaneet pahakseen. Ehkä pieni tauko akiivisesta menemisestä oli ihan paikallaan. 

Vuoden takaa: Savun viikko - aikabudjetti 2/2021

Olosuhteet kirjaamisviikolta: Savu on iältään 5v 9kk ja Loimu 4kk 2vk, allekirjoittanut on kotona 4v ja 2v pikkulasten kanssa - koko perheen kävi läpi kuuluisuutta niittänyt virus joten viikon aktiivisuustaso oli normaalista poikkeava.

Päädyin piirtämään kaaviot vain kahdelta päivältä, vaikka kirjasin viideltä päivältä. Kaavioina ovat minun näkökulmastani aktiivisin ja epäaktiivisin päivä, vertailuksi erikseen Loimun ja Savun. Loimulle tulee esim. ulkoilua enemmän sillä se käy vielä monta kertaa päivässä pissalla. Alla katerogorioiden päivitetyt selitykset, kaavioiden jälkeen kirjasin vielä yleisiä havaintoja.

Nukkuminen: Koirien yöunet kestivät 11-13h, tätä en piirtänyt kaavioihin. Päiväaikaan koirat nukkuivat pikkuväen päikkäriajat. On mahdollista, että koirat nukkuvat päivällä enemmänkin, mutta olen saattanut merkata sen oleskeluksi.

Sosiaalinen: Koirien keskinäinen leikki, kontaktin ottaminen ihmisiin, isäntäväen ruokailujen seuraaminen ja paijattavana oleminen.

Ruokailu: Syömiseen käytetty aika, myös tyhjien astioiden nuoleminen vaikka sillä ei olekaan ravitsemuksellista merkitystä.

Oleskelu: Koirat ovat rauhallisia, mutta en ole aina ollut varma nukkuivatko vai eivät. Ison osan oleskeluajasta Loimu härväsi jotakin pientä, kun taas Savu vaikutti melkein nukkuvalta.

Ulkoilu: Ajan viettämistä omassa pihassa, koirien keskinäisiä leikkejä ja ympäristön tarkkailua, isossa osassa liikkuminen.

Liikunta: Hihna- ja metsälenkkejä.

Treeni: Keittiössä tapahtunut jumppahetki, olisi voinut merkata osin myös liikunnaksi.


Päivä 1.

11min treeniä

2h 20min Loimun sosiaalista olemista, aktiivista kontaktin ottamista kaikkiin ja leikkimistä. 2h Savulle, joka leikki päivän aikana Loimun kanssa useamman kerran.

40min Loimun oleskelua tai jonkin paikallaan pureskelua. 1h oleskelua Savun tyyliin, eli olemalla paikallaan.

1h 40min Loimun pihassa ulkoilua villisti juosten ja joka välissä pissalla pistäytyen. 1h 20min Savun ulkoilua omassa pihassa isäntäväen kanssa.

30min liikuntaa Savulle pienen hihnakävelyn merkeissä.

30min yksinolo Loimulle.

30min Loimun ruokailuaikaa nappuloiden etsimisen parissa. 41min Savun ruokailua, hartaan astioiden nuolemisen lisäksi Pipa tarjoili nappulat Savulle ihan extrahitaasti.


Päivä 2.

12min treeniä Loimulle, 25min treeniä Savulle (treeniä myös Loimun treeniajan taukoilu)

1h 20min Loimun sosiaalista touhuamista, 50min Savun sosiaalista olemista; Loimun leikittämistä ja lasten paijattavana olemista.

2h Loimun oleskelua ja viis vaille nukkumista. 3h oleskelua Savun tyyliin, miltei nukkumista.

20min Loimun pissatuksia ja 13min Savun pissatuksia.

1h 45min liikkumista Loimulle, pieni hihnakävely postin haun merkeissä ja metsälenkki Savun ja Myyn kanssa. 1h 30min liikuntaa Savulle metsälenkin merkeissä.

2,5h yksinolo molemmille koirille. Keittiön lattiasta päätellen Loimu oli tehnyt sukellusharjoituksia vesikuppiin ja silpunnut polttopuita. En usko että Savu on nukkunut yksinollessaan lainkaan.

30min Loimun ruokailuaikaa, Savun treeniajan Loimu söi rustoa. 25min Savun ruokailuja treenissä syönnin ulkopuolelta.


 Viikon "aktiivisin" päivä kaavioina
Päivä 3.

10min treeniä Loimulle kahdessa osassa, 20min treeniä Savulle.

2h  Loimun sosiaalista touhuamista, erittäin monta leikkihetkeä Savun kanssa. 1h 40min Savun sosialisointia, askareiden seuraamista ja Loimun kanssa leikkimistä.

4h oleskelua molemmille, kun en ehtinyt aktiivisesti seurata mitä koirat tarkalleen tekivät.

1h 20min Loimun pissatukset ja kotipihassa juoksentelua. 1h 10min Savun ulkoilut juoksemisen merkeissä omassa pihassa.

1h 20min liikuntaa molemmille koirille, metsälenkki säkkipimeässä.

13min Loimun ruokailuaikaa ja astioiden nuolemista. 29min Savun ruokailuja, erittäin huolellista astioiden putsaamista.


Päivä 4.

1h 50min Loimun sosiaalista touhuamista. 50min Savun sosialisointeja, Savu vaikutti hiukan väsyneeltä eikä hirveästi leikkinyt.

3h 20min Loimun oleskelua, enemmän lepäämistä kuin yksin touhuamista. 3h Savun oleskelua, miltei nukkumista.

1h 55min Loimulle ulkoilua, miltei tunnin se käytti aikaa ruston kaluamiseen. 2h 20min Savun ulkoilua omassa pihassa, osan ajasta tarhassa koska Savu halusi jäädä ulos muiden mennessä sisälle. Ruston syömiseen Savu käytti hiukan reilun tunnin ulkoiluajastaan.

4h 50min Loimun nukkumista ja lepäämistä, 3h 40min Savun nukkumista.


Päivä 5.

1h 35min Loimun sosiaalista touhuamista. 1h 20min Savun sosialisointeja, Savu vaikutti hiukan väsyneeltä eikä hirveästi leikkinyt.

3h 20min Loimun oleskelua, enemmän lepäämistä kuin yksin touhuamista. 3h Savun oleskelua, miltei nukkumista.

1h 20min Loimulle ulkoilua omassa pihassa. 2h 40min Savun ulkoilua omassa pihassa, osan ajasta tarhassa. Koirat leikkivät ja söivät edellisen päivän ruston loppuja.

3h 25min Loimun nukkumista ja lepäämistä, 4h 20min Savun nukkumista.

35min ruokailuaikaa Loimulle ja 45min Savulle. Koirat nuolivat astioita hartaasti ja illalla neiti Pipa tarjoili nappuloita Savulle.


Näkulmastani epäaktiivisin päiväKoska kirjaaminen ja havainnointi perustuvat siihen mitä ehdin huomata ja kirjata, on näissä aika iso mahdollisuus minuuttivirheille. Kuitenkin sosiaalisen kanssa käymisen suhde oleskeluun ja nukkumiseen on varmasti paikkansa pitävä. Myöskään ulkoilu ei poissulje liikuntaa tai ruokintaa samalle ajalle, kategorioita voisi varioida vaikka kuinka. Toisaalta myös nopeaa ohi menevää rapsutteluhetkeä on vaikea kellottaa yksistään, kuten muitakaan tekemisiä jotka kestävät ohikuluessaa minuutin pari. 

Koirien päivän sisällön havainnointi on kuitenkin mielenkiintoista, sekä ilman muuta käytännöllisempi työkalu kuin "musta tuntuu" kokemus. Vaikka tällä viikolla etenkin tuntui, ettei tehty mitään, on koirien päivät kuluneet vahvasti tekemisen meiningissä. Ihmisen näkökulmasta tekemiset ovat helposti "kävimme lenkillä tuolla ja treenasimme tätä tuossa hallissa" tapaisia, olenhan silloin ollut tietoisesti aktiivinen koirien suuntaan. Toisaalta merkitystä on paljon myös sillä, miten koirien aika kuluu silloin kun minä olen passiivinen niiden suhteen. Hyvin vaikuttaisi aika kuluvan ja vielä paremmin kuluu ihan pienellä panostuksella.

Havaintojani

Vuoden takaiseen verrattuna Savun liikkuminen on lisääntynyt. Ainoana koirana ollessaan Savu saattoi ihan oikeasti vain istuskella pihassa tuntitolkulla. Nyt se juoksee Loimun suurimman osan ulkoilusta. Ja Loimu juoksee ja touhuaa ulkona kaiken aikaa. Se on vielä sen verran pienikin, ettei sitä ole välttämätöntä viedä lenkille erikseen, sillä se saa liikunnan tarpeensa tyydytettyä takapihan metsässä. Ainakin väliaikaisesti.

Vuosi sitten en kirjannut Savulle erikseen ruokailuaikaa, vaan sisällytin astioiden nuolemisen sosiaalisuuskategoriaan. Nyt Savu (ja toki myös Loimu) syö viikottain rustoja, jolloin ruokailuun kuluu aikaa ihan erilailla. Noin muuten koirat syövät suurimman osan ateriastaan treenatessa tai lenkillä. Kupista pikkuannoksen ja lisien syömiseen kuluu noin minuutti, joten sillä ei ole ajan käytön suhteen kovinkaan suurta arvoa.

Vuoden takaiseen verrattuna Savun tarve kerjätä rapsutuksia minulta tai lapsilta on hieman vähentynyt. Savu viettää päivisin paljon aikaa Loimun kanssa leikkien ja se selvästi täyttää Savun sosiaalisista tarpeista suuren osan. Edelleen Savu kuitenkin viihtyy myös lasten leikeissä tai leikkejä seuraten. Päiväaikaan myös huomattava osa Savun nukkumisista tapahtuu jossain pikkuautojen ja junaradan välimaastossa. Yöt Savu viettää mieluiten lasten sängyssä Papun vieressä nukkuen.

Loimu on ripauksen rauhallisempi niinä päivinä, kun aamulla treenaamme keittiössä. Käytännössä aina ulkoilun jälkeen Loimu menee nukkumaan. Vilkkaimmillaan se on aamulla herättyään ja silloin se hakee Savua leikkimään kerta toisensa jälkeen, riippumatta siitä lähteekö Savu vai ei. Lasten kanssa parhaimmillaan Loimu on hieman väsyneenä, silloin se ei riehu aivan hullusti. Loimu tervehtii kaikkia tasapuolisesti ja tykkää olla myös lasten rapsuteltavana. Lapset tosin eivät kauaa viihdy Loimun kanssa sillä Loimu villiintyy vielä aika helposti näykkimään ja toisaalta se haluaisi myös niellä kaikki lelut. Niinpä lastenhuoneessa hengailu on toistaiseksi vain Savun etuoikeus.

Koska tämä viikko ja kirjaamiset olivat nyt tällaisia kuin ovat, kirjaan kokonaisen viikon kun kaikilla on normaali olotila. Aion havainnoida viikkomme myös kesäaikaan, sillä vuodenaika vaikuttaa tekemisiimme aika paljon. Toisaalta vuoden kuluttua kirjaaminen voisi olla myös kiinnostavaa, sillä vuoden kuluttua Loimukin jo osaa arkitaitoja paremmin tai on ainakin sisäsiisti 😂

Mikäli jokin jäi askarruttamaan, kiinnostamaan tai oli epäselvästi kerrottu, niin kysy ihmeessä kommentilla tai sähköpostilla koiriamaalta [at] gmail.com vastaan mielelläni 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)