20 syyskuuta 2015

Oivalluksen hienousNäin jälkijunassa treenit pureskelleena, palaan keskiviikko illan tokovalmennus tunnillemme. En muista puoliakaan mitä ohjeita sain tai mitä teimme, mutta raapustan kaiken olennaisen, mitä nyt mieleen muistuu.

Aivan ensimmäiseksi teimme perusasentorinkiä. Hieno idea, en ole vielä löytänyt mielikuvitustani tokoon sovellettavaksi, sillä homma vaan on niin vierasta minulle ja haen vasta tuntumaa lajiin ja pentuun. Vilkku tarjosi kivasti kontaktia ja pysyi perusasennossa siihen nähden hyvin, että olimme pienessä piirissä. Otettiin kaksi minuutin erää, toisella kertaa kolme ja toisella neljä virhettä meillä, eli koira tiputti kontaktin, haisteli maata, vilkuili toista koiraa tmv. Muilla esiintyi myös asennonvaihtoa ja piippausta. Tämän jälkeen keskustelimme aiheesta, miksi perusasennostakin tulisi opettaa niin vahva, että koira kykenee intensiivisesti siinä olemaan pidempiäkin aikoja. Tokoileva koira on tehnyt perusasennosta usein liikesidonnaisen, näin ollen minuutin perusasento voi yllättäen olla turhauttavaa tuskaa, kun ei annetakaan ohjetta seuraavaan tehtävään. Turhautuminen tulisikin kanavoida keskittymiseen ja sen hetkisen tehtävän suorittamiseen.

Jos minuutin aikana tulee kymmenen virhettä, tulee yhtä monta korjausta ja se on hyvin pian ainakin 20sekuntia roskakäytöstä, eli 1/3 minuutista. Oppiiko koira enää? Ei. Tämä oli minusta hyvä pointti, en ole tullut ajatelleeksi. Vilkun kanssa minuuttiin ei pyritä ihan hetkeen. Pyrimme virheettömään kymmensekunttiseen, sinä aikana saa tulla korkeintaan yksi virhe, mikä sekin on saatava nopeasti jokaisessa ympäristössä pois. Sain myös ohjeeksi, että varsinaisesti seuruuta kannattaa harjoitella vasta, kun koira pysyy herkeämättä ainakin 15-20 sekuntia perusasennossa. Eli emme kiirehdi seuruun kanssa nyt hetkeen, vaan hoidamme perusasennon kuntoon mitä pikimmin. Liike ei ole lupa pudottaa kontaktia, päinvastoin ja tämä sama ajatus pitää nyt saada koirallekin.Kohteen kiertäminen meillä alkaa mielestäni sujua, ei tietenkään millään matkalla vielä, mutta kuitenkin. Nyt voisi alkaa ajatella käskysanan vaatimista hommaan ja vähentää käsiapuja. Vilkku oli hallissa kytkettynä, mutta annoin hihnan laahata kuitenkin maassa. Palkkailin kiertämisestä patukalla ja sain sytyteltyä Vilkun oikein kunnolle. Leikki ei ole ikinä sujunut niin hyvin, ajoitin kerrankin hommat oikein ja kun lelu meni piiloon ja käsi osoitti ämpäriä, syöksyi koira jo kiertämään sitä. Hallin muihin koiriin ei kiinnitetty huomiota kuin pari kertaa ja se oma touhuaminen oli hauskaa.

Otimme myös jääviä, tai tällä kertaa pelkkää liikkeestä seisomista. Yritän liikaa, lauon koiralle tietoa liian nopeasti ja aiheutan näin ollen useita tarjousvaihtoehtoja. Se oli koutsin palaute ja tunnistin sen kyllä itsekin. Kolmesta yrityksestä yksi oli bueno. Toisessa Vilkku menikin istumaan juuri kun naksautin ja kolmannessa se pysähtyi mutta antoi seisaallaan tassua. Siispä, minun on odotettava muutama sekunnin sadasosa, jotta olen varma että koira jää vain seisomaan. On tässä hyväkin puoli, koiralla on mennyt jakeluun että asioita tarjotaan.Kokeilimme ensimmäistä kertaa myös ruutua. Häiriönä oli kaikenmaailman leluja, tunnarikapuloita ja muuta jännää. Naksuttelin Vilkulle kun se meni sille osoitetulle matolle ruutuun. Pystyin seisomaan ruudun ulkopuolella ja silti koira osasi osoittamalla hakeutua ruutuun. Hoin totta kai ruutua siinä samalla... Täytynee itsellekin ostaa välineet ruutuun, jotta voimme alkaa harjoittelemaan sitä.

Lopuksi harjoittelimme vielä perusasentoa, mutta ilmeisesti kärpänen pilasi koko homman. Olimme toki kumpikin väsyneitä, mutta Vilkun reaktio oli yllättävä ja voimakas. Se napsi ilmaa, tarkkaili takamustaan ja lopulta korvat luimussa kyräili pörriäisen perään. Vaihdoimme kohtaa, mutta Vilkku vain kyttäili kärpästä ja lopulta otin sen syliin rauhoittumaan. Hetihän se rauhoittui ja lopeteltiin hommat rentoon leikkiin, eikä enää kärpäsen jälkeen tunnin loppuun alettu vääntää mitään liikettä.

Postausta "piristävät" hämärät, märässä ja pimeässä metsässä juuri ennen myrskyä otetut kuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)