23 syyskuuta 2018

Ruskaretki Salamajärven kansallispuistoon +Pyhä-HäkkiViimein koitti lähtöaamu, jota olin kolmisen viikkoa odotellut. Nimittäin lähtö Kiiran kanssa Keski-Pohjanmaalle Salamajärven kansallispuistoon. Emme lähteneet ihan niin superaikaisin aamulla, kuin ensin ajattelimme. Puoli yhdeksän auto oli pakattu ja lähdimme ajamaan. Koda ja Savu matkasivat jaetussa takatilassa. Melko pitkän ajomatkan vuoksi tuntui järkevältä laittaa koirat verkon eri puolille. Saisivat ainakin näennäistä yksityisyyttä. Pieni Kelmi termiitti matkusti repsikan jalkatilassa. Ihana pentu, olen tosin aika varma että perimässä on vähän muutakin kuin collieta. Tai sitten olen yllättynyt iloisesti, kun tuollaisia puuhacollieitakin löytyy. Ei tarvitse kenenkään ottaa nokkiinsa, koiria on erilaisia.

Ajomatka taittui loppuviimein aika joutuisasti. Matkalla pysähdyttiin muutaman kerran vessaan, pikkuihmisen ja pikkupennun asioille, sekä kävimme syömässä. Viimein alkoi näkyä kansallispuiston kylttejä ja saavuimme perille Koirasalmen luontotuvalle. Ajelimme ensin vähän edestakaisin parkkipaikkaa metsästäen. Yllätykseksemme paikalla oli aika paljon muitakin! Ihmisiä ei siis juurikaan näkynyt, mutta parkkis ei suinkaan ollut tyhjä.

Kun koirat olivat käyneet tarpeillaan ja päiväkamat pakkailtu, alettiin tehdä lähtöä. Pahapuron kierros oli merkitty infotaulut karttaan ruskealla ja nimikkeellä "muu polku". Nettisivuilla tämä oli kuvailtu kuitenkin ihan merkityksi reitiksi, ei vain tahtonut lähtöpistettä löytyä. Sitä paitsi maastoon reitti oli merkattu vihreillä täplillä. Talsimme aikamme parkkipaikan viereistä metsää ja kas vain, jokin polku sieltä löytyi. Saimme kuitenkin kävellä sitä aika matkan, ennen kuin ensimminen Pahapuron opaskyltti tuli vastaa.
Maisemat olivat kivan erilaisia kuin kotopuolessa, pirunpeltoa, kiviröykkiöitä ja kiveä siellä täällä. Koda ja Savu meinasivatkin tarjoilla kiviposetuksia vähän kilpaa. Sopivasti reitille osui myös puroja, lätäköitä ja lampia, jotka kiinnostivat Savua ihan valtavasti. Maltillinen hihnassa kulkeminen vesikirppualtaiden ohi ei ollut ihan tyylikkäintä Savua. Vaan ehkäpä tuo "toistaiseksi kotikoira" oli ansainnut pienet pelleilyt.

Lintuja ei kuulunut eikä näkynyt liiaksi, joten niiden osalta Savu ei saanut veriinsä virtaamaan valtavaa adrenaliiniryöppyä metsästyskokemuksen toivossa. Sen sijaan metsäpeuran tuoksu taisi kantautua poikien nenään tämän tästä - Koda ja Savu haistelivat ilmaa ylväinä, kuin mitkäkin ajokoirat. Metsäpeuran papanoita ja joitain kulkujälkiä näkyikin siellä täällä.

Aika pian meille selvisi, että Pahapuron lenkillä ei ole taukopaikkaa tulisijalla. Pysähdyimme juomaan ja syömään välipalaa kaatuneelle puun rungolle. Savulle paikallaan odottelu oli ihan ylitsepääsemätöntä - niin paljon olisi voinut liehitellä Kodaa tai kerjätä rapsutuksia. Kastraatio tekee näköjään kaikenlaista, Koda ja Savu olivat kuin pariskunta kosiskellessaan toisiaan. Reilu vuosi takaperin urokset olivat hormoonihöyryissään hiukan kireinä yhden retken ajan. Kivempi vaihtoehto siis tuo rakastuminen, mutta näyttihän se pöljältä.Kivikkoinen polku alkoi ottaa kunnon päälle 5km kohdalla. Kivenmurikat polulla alkoivat ärsyttää, kun jalannousu kävi raskaammaksi. Lisämausteensa toi pieni reppukyytiläinen, jolle metsämaisemat ja paikallaan oleminen alkoivat riittää. Kelmikin tuli osan matkaa kantamalla. Urheasti pikku pentu kuitenkin tallusti mukana, vaikka loppumatkasta meno alkoi näyttää vähän humalaisen touhulta. Kivikko teki sopivan mittaisesta reitistä melko raskaan, sillä piti vähän ylimääräisesti keskittyä, mihin astuu.

Loppumatkasta vastaan tuli pariskunta koiran kanssa. Päästivät meidät kiireinemme kohteliaasti ohi. Pariskunta käveli kuitenkin perässä, joten loppumatkan kuvat jäivät ottamatta. Saavuimme Koirasalmelle takaisin, tarkoituksena paistaa kodassa/laavussa makkarat. Nuotiopaikan vieressä oli kuitenkin teltta ja kaksi isohkoa kovaäänistä koiraa kytkettynä. Katsottiin parhaaksi viedä Savu ja Koda autoon, jotta eivät turhaan ärsyyntyisi. Makkaranpaiston jälkeen lähdimme ajamaan tuvalle.

Sysilammella oli autiotupakin, mutta me olimme varanneet samasta rakennuksesta vuokratuvan. Kolmen koiran ja vauvan kanssa olisi vähän epäkohteliastakin änkeytyä ulkopuolisen kanssa samaan tupaan. Päädyimme varmuuden vuoksi siis varaamaan hiukan omaa tilaa. Onneksemme Sysilammella ei ollut ketään, joten saimme saunoa ja syödä rauhassa.

Pieni ihminen oli illalla sitä mieltä, että kun päivän on ollut vain kyydissä, saa illalla vähän kukkua. Kelmi ja Papu* tulivat mainiosti juttuun. Kelmi olisi pussaillut pienen naaman täyteen ja Papusta pennun kaikki touhut olivat tarkan seuraamisen arvoisia. Taitaa poika pyytää omaa Lassieta, kunhan kasvaa. Niin oli ihastunut soopelinvärisiin pehmeäturkkisiin koiruuksiin. Koda toki oli tällä erää reality Lassie vähän erilaisella karvalla. Puolustukseksi sanon, että minusta hienoa rakennetta ei tule peittää niin runsaalla turkilla. Loppuviimein koira näytti mielestäni oikeasti hienolta.Yö meni kaikkien osalta odotettua paremmin ja aamulla oltiinkin valmiina uusiin seikkailuihin. Muutamat potrettikuvat tuvalla. Paikalle saapunut toinen retkeilijä kysyi lupaa ottaa koirien poseeraamisesta kuvan. Tietysti se sopi ja päätyi kuulemma instagramiin. Kuvailut ja pakkailut tulivat valmiiksi ja sitten rinkat selkään ja menoksi. Kannoimme rinkat vajaan kilometrin päähän autolle, jonka jälkeen Pakosuon reitille lähdettiin päivärepun ja reppumatkustajan kanssa. 

Pakosuon kierroksella oli melko paljon ympäristöstä kertovia kylttejä. Suoniityillä koirat nuuskivat tarkasti. Kova puuskittainen tuuli taisi tuoda nenään herkullisi peurantuoksuja. Pitkoksilla kuvatessa takaamme kuului huuto "hei, onko tämä teidän". Vesipulloni oli pudonnut Kiiran repusta polulle. Koda sai hyvää treeniä, hakiessaan pulloni vieraalta mieheltä. Hienosti toi perille asti, eikä pullokaan vaurioitunut. Hyvä Koda!

Pakosuon kierros oli maastoltaan huomattavasti helpompaa ja sen kävelimme nopeammin. Koiratkin olivat kuvissa hiukan virkeämpiä, kuin edellispäivänä. Savukin kulki mukana mukavammin ja maltillisemmin. Rengasreitti päättyi takaisin tuvan pihaan, jossa pidimme evästauon. Sen jälkeen porukka autoon ja taas mentäisiin.Paluumatkalla kiersimme hiukan, sillä olimmehan jo kaukana kotoa. Pistäydyimme Pyhä-Häkin kansallispuistossa. Tarkoituksena oli käydä ihan lenkilläkin puistossa, mutta kylmä tuuli ja tihkuva vesisade latistivat tunnelmaa. Lopulta päädyimme kuvailemaan koiria luontokeskuksen piha-alueella. Kuvailujen jälkeen olimmekin riittävän jäässä ja vettä alkoi sataa kaatamalla juuri, kun lähdimme ajamaan.

Pyhä-Häkin Vanha Iso Puu olisi kiinnostanut paljonkin, mutta harmiksemme taivat vetäytyi hyvin synkäksi. Rasti ruuttuun, että kohteessa on käyty, mutta toistamiseen on kyllä palattava. Vanhat metsät ovat kuvausolosuhteiltaan miellyttäviä ja Savukin pääsisi temppuilemaan.

Kotimatka sujui hyvin ja menikin nopeammin, kuin tulomatka. Koirat nukkuivat aikalailla koko matkan. Perille päästesssä oli jo pimeää. Koirat eivät enää jaksaneet leikkiä pihassa, sen verran olivat valmiita reissusta. Pyhä-Häkin parkkipaikalla Savu hyppäsi autoon heti, kun luukku aukesi. Väsy alkoi painaa meitä kaikkia. Hieno reissu taas, kaunis paikka, hyvä seura ja kiva uusi kokemus tuvasta!

Kiitos seuralaisille ja kiikaroidaanhan taas uusia reissuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)