19 huhtikuuta 2021

Kimppatreenejä kaupungilla ja paluu taukoilun perusteisiin

© Mira Kaipainen
© Mira Kaipainen
© Mira Kaipainen
© Mira Kaipainen
Nyt seuraa mättöpostaus viimeisen puolentoista viikon treeneistä ja niitä seuranneista havainnoista. Rallytokokuvista suurkiitos Miralle. Toissa viikonloppuna ajelimme Haaviston kentälle, jonne saimme treeniseuraksi Rudi-sheltin ja Miran. Kasasimme kentälle avoimen radan ja Savun kanssa tein ratatreenia reilulla palkkaamisella. On ollut melkoinen työmaa rakentaa ratasuoritusta takaisin varmaksi, kun koiran mielenkiinnon kylttejä kohtaan on kerran lässäyttänyt. Ratatreenejä tarvittaisiin useamminkin ja niitä toivottavasti nyt löytyineillä omatoimiporukoilla järjestyy.

Savun ratatreenit menivät kaikkinensa ihan kivasti. Ensimmäisellä kierroksella vähän haukuskelua ja pientä lennokkuutta, kun itse sähläsin kyltillä. Toinen kierros meni oikein kivasti. Pidin ensimmäisellä radalla hihnaa varmuuden vuoksi, kun en olla pitkään aikaan treenattu niin vilkkaalla kentällä. Ilman hihnaa treenit sujuivat heti paremmin, joten täytyy vain rohkaistua luottamaan koiraan. Savu ei ole karannut treeneistä kenenkään luo, mutta uusissa ympyröissä pelaan varmuuden vuoksi varman päälle.

Kuten aiemminkin, rallytokon tueksi hillumistreeniä eli vilkkaammissa ympäristöissä kulkemista. Ja ratatreeneissä jo muutaman kyltin jälkeen superpalkkaa eli useimmiten leikkimistä. Näin yritän purkaa Savulle muodostuneen ympäristövihjeen: paljon kylttejä=liian pitkään puurtamista. Tarkoitus on korjata Savun käsitys radasta ja toki harjoitella yksittäisiä liikkeitä myös häiriöissä suoritusvarmaksi. Hyvä tavoite olisi myös olla itse radalla hiljaa. Epähuomioissa käskyttelin Savua sivulle melko monta kertaa (täysin tarpeettomasti) ja lopulta Savu alkoi haukkua minulle. 

Rallytokotreeneistä jäi kaikkinensa hyvä fiilis. Kävimme treenin jälkeen pienellä kävelyllä ja oli iloinen yllätys miten Savu tykkäsi Rudista. Pojat lähtivät lenkille vähän kuin olisivat tunteneet aina. Blogista olen toki Rudia monta vuotta seurannut, mutta emme olleet Miran kanssa aiemmin tavanneet. Mielellään lähdetään kimppatreenaamaan uudestaankin.


Treenejä kertyi aikeistani huolimatta vähän liikaa saman viikon sisään. Rallyn ratatreenien jälkeen kävimme vielä kahdesti Haaviston kentällä kimppatreeneissä, kerran omatoimitreenattiin kotikentällä ja viime lauantaina suunnattiin Hakametsään omatoimiseen tokon kisatreeniin. Olen kirjannut kalenteriin Savulle vapaapäiviä treeneistä, mutta minun on kovin vaikea pitää niistä kiinni. Tällä viikolla mennään treenaamaan aikaisintaan keskiviikkona ja noin muutenkin kimppatreenejä saisi olla max kahdet viikossa. Liika määrä treenejä laskee laatua ja se näkyi jo parissa viimeisissä treeneissä.

Viime viikolla tokoilimme kerran bordercollie Vidan ja ohjaajansa kanssa, sekä toisella kerralla labradorinnoutaja Emman ja ohjaajansa kanssa. Molemmat treenikerrat uusien ihmisten kanssa jännittivät minua, mikä tietysti lisää Savun haukkumista. Treenatessa Savu oli kuitenkin hiljaa ja liikkuroinneissa se keskittyi visusti kontaktiin. Ensi kerralla uskaltanen palkata koiraani rohkeammin ja tehdä kunnollisen suunnitelman siitä, mitä aion harjoitella.

Paikalla makaamiset menivät molemmissa treeneissä kelvollisesti. Olen käynyt palkkaamassa Savua kesken paikkiksen, eikä paikkistreenit ole kisamaista nähnytkään: joudun välillä juoksemaan myös Pipa neidin luo tarjoilemaan jotakin viihdykettä yleisönä olevalle taaperolle. Yhdessä paikkamakuutreenissä Savu alkoi haukahdella, sillä aivan koirien takaa menikin lenkkeilijä oman koiransa kanssa. Savu ei kuitenkaan noussut, vaan pysyi paikallaan, mutta moinen häiriö oli selvästi liian jännittävä. Useimmissa paikkistreeneissä Savu menee lopulta makaamaan lonkalle. Pidän tätä hyvänä asiana, sillä lonkalle mennessään Savulla on varmasti hyvä fiilis olla rivissä. Paikallaan makaamisen lisäksi harjoittelimme "käsky" vihjeeseen reagoimista ja ennakoinnin välttämistä. Savu menee toisinaan jo liikkurin ohjeesta makaamaan tai saattaa reagoida viereiden ohjaajan käskyyn. Nytkin perusasentoon nousemiseen tarvittiin kahdesti käsky, mutta pientä harjoittelua niin tämäkin taas sujuu.


Tähän väliin on kerrottava Savun taukoilusta. Kirjoitin aiheesta jo lyhyesti instagraminkin puolelle, mutta koen tarpeelliseksi kirjoittaa asian itselleni hiukan kattavammin muistiin. Viime viikolla menin toisiin treeneihin epähuomiossa kävellen, eikä Savulle ollut häkkiä mukana. Savu siis odotteli taukoalustallaan kytkettynä. Alustalla pysyminen ei sinänsä ole ongelma; toki kentällä juokseva koira sai Savun nousemaan pystyyn. Nousemista enemmän Savu kuitenkin haukkuu havainnoilleen, eikä hiljaakaan ollessaan varsinaisesti lepää. Kotopuolessa en ole taukokäytökseen tässä parin vuoden aikana juuri kiinnittänyt huomiota. Savu odottelee arjessa varsin näppärästi siellä minne sen sattuu jättämään ja haukahtaa silloin tällöin jos joku kävelee aivan sen läheltä silloin kun olen itse kaukana.

Vilkas kenttä ja uusi ympäristö tuovat kuitenkin omat haasteensa, eikä Savu pysty täysin rentoutumaan alustalleen. Oman lisänsä tuo toki useimmiten mukana oleva lapseni Pipa, joka on Savun silmäterä. Vaikka Pipa istuukin rattaissa treenien ajan eikä säntäile ympäri kenttää, vahtii Savu ettei kukaan vain lähesty rattaita. Enää Savu ei sentään kesken treenin vahdi lasta, mutta rattaiden vieressä odotellessa kyllä.

Viikonloppuna ajoimme Hakametsään tekemään omatoimista tokon kisatreeniä. Aurinko paahtoi niin, ettei toivoakaan jättää Savua autoon odottelemaan. Niinpä se odotteli varjossa alustallaan, kun en ollut tajunnut ottaa häkkiä mukaan - tämä harmitti paikan päällä. Savu odotteli meidän treenin alkua likipitäen tunnin, välillä hiljaa maaten, välillä seisten, välillä haukkuen. Vaikka olin mielestäni asettanut koirani "ei kenenkään tielle", mm. eräs juoksija halusi välttämättä juosta aivan Savun vierestä. Jos itse juoksentelisin ja näkisin koiran joka haukkuu minua karvat pystyssä, ei tulisi mieleenkään juosta sitä kohti ja puolen metrin päästä ohi. Kartioita kentälle asetellessa ja muiden kanssa jutellessa kävin palkkailemassa ja kehumassa Savua sen minkä ehdin. Aika nopeasti se oli ympäristön kanssa kohtuullisen sujut, mutta uuden haukkukonsertin saivat aikaan kentälle myöhemmin saapuvat koirakot.

Hiukan epäonnisen odottelun jälkeen Savu oli paitsi väsynyt olemattomasta levosta, myös kuumuudesta. Savun kuumansietokyky on melko alhainen ja sen turkki on erinomainen ainoastaan talvella. Treenisuorituksemme jälkeen Savun odottelu sujui paremmin ja se oli hiukan levollisempi, vaikka välillä haukkuikin. Oli kurja fiilis viedä koira tilanteeseen, joka oli sille aivan liikaa ja jonka olisin voinut itse hoitaa toisin.

Jatkossa otan Savulle häkin mukaan tuomaan turvallisempaa oloa ja taukoajalle jotakin pureskeltavaa, luita tai kongi. Näin Savulla olisi hyvä fiilis silloinkin, kun itse en pysty olemaan aivan sen vieressä. Se taukojutuista, onneksi virheistä voi oppia ja kaikkea voi harjoitella.

© Hanna Vorne

Kisamainen tokotreeni oli todellakin kisamainen: kenttä oli täynnä kaikenlaista, kaveri liikkuroi ja paikalle saapui koiraharrastajia joita en edes tuntenut. Minulle on jännittävää treenata Savun kanssa yhtään mitään jos joku katselee, saati joku tuntematon. Voin siis kertoa, että jännitykseni oli melkoisen huipussaan, etenkin kun se epäonninen odottelu myös harmitti. Alkulämpän jälkeen kuitenkin kentälle ja alla pieni läpikäynti liikkeistä.

Seuraaminen meni vähän heikosti meidän tavalliseen osaamiseen nähden. Savu kuitenkin tsemppasi loppua kohden, vaikka olikin kuumissaan. Erityisen iloinen olen perusasennoista pysähdyksissä.

Liikkeestä maahan meno meni tällä erää vähän puihin. Itse maahan meneminen oli kelvollinen, mutta tuuli toi jonkun mielenkiintoisen äänen ja Savun huomio herpaantui. Toisella kertaa liike keskeytyi oman säätämiseni vuoksi, eikä sitten niissä olosuhteissa alettu enempää yrittämään. Itse liike me osataan ja se on ollut meidän varmimpia liikkeitä. Vähän häiriövarmuutta tosin tarvitaan.

Luoksetulo oli teknisesti kiva, Savu tuli suoraan luo ja oikein tarkasti perusasentoon. Juoksuvauhtina oli tosin laiskanpuoleinen ravi, mikä ei lämpimässä säässä yllättänyt. Erityismainintana on kerrottava, että liikkeen aloituspaikan vieressä seisoi joukko meille vieraita ihmisiä. Savulle ihmiset ja varsinkin joukot ovat olleet houkuttelevia, mutta me selvisimme! 

Kaukoliikkeet olivat erinomaiset vaikka ne ovatkin treeneissä takkuilleet. Savu teki kuitenkin kaikki jutut ensimmäisellä käskyllä ja kohtuullisen napakasti.

Estehyppy ei ollut meidän juttu. Savu oli liian väsynyt ja esteenä oli rimaviritys joka muistutti vain kaukaisesti meille tuttuja esteitä. Niinpä Savu vain kiersi esteen ja tuli perusasentoon, kuten pitikin. Perusasento olikin kyllä hyvä, eikä Savu ennakoinut. Täytyy muistaa treeneissä hypyttää erilaisilta esteiltä. Toisella kerralla Savu hyppäsi esteen onnistuneesti.

Paikalla makuu ei tuottanut ongelmia.

Vaikka liikkeet eivät olleet aivan priimaa, jäi hyvä mieli. Ylitimme itsemme monessa asiassa: Savu ei haukkunut kentällä lainkaan, eli sen tunnetila oli siltä osin hyvä. Savu oli tekemisessä mukana, vaikka sen oli selvästi liian kuuma. Siirtymissä Savu tuli hienosti matkassa, täysin vapaaehtoisesti omasta halustaan <3 Savu oli kivasti kuulolla, eikä ennakoinut liikkurin höpinöitä. Savu myös luopui erinomaisesti lokeista, koirista ja niistä ihmisistä. Monta onnistumista siis, kaikesta vikalistan merkinnästä huolimatta.

© Hanna Vorne

Hakametsään täytyy lähteä treenaamaan toistekin, viimeistään kesällä. Joskus kävin Hakametsässä melko usein, mutta nyt edellisestä kerrasta oli vierähtänyt viisi vuotta. Viidessä vuodessa onkin tapahtunut paljon, mutta kuten viimeksikin, lähdimme nytkin treenien jälkeen peltolenkille. Savu saikin aikaiseksi hyvät leikit bordercollie Ranan kanssa.

Alla muutama kuva ja jos luit tänne asti, ansaitset aplodit. Aurinkoa viikkoosi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)