30 lokakuuta 2021

Ritajärven luonnonsuojelualue


Suunnittelemani minivaellus peruuntui pikkuväen flunssan vuoksi ja edellisestä päiväretkestäkin on vierähtänyt tovi. Retkikuume helpottaa hetkellisesti ainoastaan retkeilemällä ja niinpä suuntasimme perjantai aamuna Sastamalaan, Ritajärven luonnonsuojelualueelle. Olen käynyt Ritajärvellä jonain talvena ennen lapsia, eli edellisestä vierailusta on vierähtänyt muutama vuosi. Kehuja paikasta olen kyllä kuullut, enkä suotta. Maasto on vaihtelevaa ja maisemat ainakin minun silmääni kauniita, myös sumuisena syyspäivänä.

Koska maasto on kivikkoista, juurakkoista ja varustettu korkeuseroilla, valikoin reitiksemme Valkeajärven kierroksen. Reitti ei ole kovin pitkä, vain reilu pari kilometriä, mutta retkiseurani olikin verrattain nuorta. Reitillä riitti katseltavaa ja ihmeteltävää, sekä Savu että lapset riemastuvat vesileikeistä ja me vietimme jokaisella purolla ja lätäköllä aina tovin. Lapset leikkivät kalastavansa ja Savu puhalsi kuplia. Minä katselin kolmikon touhuja hymyssä suin.


Pitkosten määrä vähän yllätti, sillä olin käynyt reitillä vain talvella, jolloin jokunen kaide oli näkyvissä. Kolmevuotias Papu kulki pitkoksilla taitavasti ja piti reitistä muutenkin paljon. Sen sijaan uhkarohkea reilu vuoden ikäinen Pipa neiti haluaisi kompastella ja putoilla mielin määrin eikä muka tunnu missään... Osan matkaa kannoin kuopusta repussa hänen pahansisuisesta ääntelystään huolimatta. Pitkoksilta kun voi pudota järveen, vedellä täyttyneeseen kallionkoloon tai kivikkoon, enkä todellakaan halunnut retkellemme ehdoin tahdoin tapaturmia.

Savulle pitkoksilla kävely on tuttua ja se hakeutuikin paljon taakseni. Etenkin lasten aikana on kätevää, että Savulla on paljon erilaisiin maastoihin sopivia taitoja. Se saattaisi vahingossa tönätä lapset pitkoksilta alas tai pienet voisivat kompastua hihnaan. Siispä oli helpointa ja turvallisinta, kun kaikki kulkivat jonossa.


Minä näin joka paikassa kuvauskohteita; valtavia siirtolohkareita, kaatuneita puita, puroja ja sammalmättäitä. En kuitenkaan retkiseurani vahtimiselta ennättänyt kuvata aivan niin paljon, kuin olisin halunnut. Siispä täytyy lähteä Ritajärvelle joku kerta ihan itsekseen. Tosin lapsetkin haluavat tuonne uudestaan, kalastamaan 😅

Savulle tuollainen hipsuttelu pikkuväen kanssa ei ole oikein liikuntaa, mutta kerrankin sillä oli aikaa haistella ja nuuskia niin paljon kuin halusi. Nyt oli aikaa myös läträtä joka lätäkössä ja lutakossa, vailla kiireen kiemuraa. Rauhallinen tahti sopi minullekin, sitä näkee asiat ihan uudesta vinkkelistä pysähdellessä jatkuvasti ja samalla ehtii nauttia raikasta ulkoilmaa keuhkot täyteen.


Reitti oli paikoin välillä todella märkä, muutamassa kohtaa polku oikeastaan hukkui veteen ja kiertäminen kengät kuivana osoittautui mahdottomaksi. Olisi pitänyt ottaa itsellekin saappaat, sillä ainoastaan lapset säästyivät kuivin jaloin. En ole varma muista reiteistä, mutta nyt syksyllä ainakin Valkeajärven kierrokselle kannattaa laittaa suosiolla kumisaappaat. Polku on vähän joka paikasta märkä, mutta Paavinhatun ja Kannaksen välillä lainehtii niin, että siinä meinasi lapsen saappaan varrenkin pituus loppua kesken.Vihdoin sinnikkään kiipeilyn ja kävelyn jälkeen näkyviin tuli laavu, jossa pidimme evästauon. Lounas maistui kaikille ja pikkuväki tarjoili Savullekin nakkia. Aikamme leikimme ja kuvailimme taukopaikalla, ennen kuin jatkoimme matkaa autolle. Eikä meillä autollekaan mikään kiire ollut, sillä paluumatkalla samat lätäköt ja purot piti tutkia uudestaan niin koiran kuin lastenkin toimesta.

Tällainen rento päiväretki on todella kaukana siitä retkeilystä, jota harrastin aikanaan. Mutta voi että tällainen on ihanaa ja lataavaa piristystä arkeen, pitäisi ehdottomasti lähteä useammin. Lastenkin mielestä. Nämä pienet arkipäivien retket luontoon ovat niitä asioita, jotka sytyttävät lapsissa kiinnostumisen kipinän erätaitoja kohtaan. Ensi kerralla pitää kuulemma tehdä nuotio - ehkä, jos saan aikuiset apukädet mukaan näiden villiviikarian kaveriksi. Savusta on moneksi, mutta ei aivan nuotiovahdiksi 😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)