26 heinäkuuta 2022

Control Unleashed koulutuspäiväSunnuntaina oltiin Loimun kanssa Canisportilla, jossa Saara Uljas piti Control Unleashed koulutuspäivän. Hallinnassa hihnatta siis, näin omalla äidinkielellä. Koulutuksen harjoitukset oli kuin meille tehty. 

Jokainen meidät tunteva tietää, että Loimu lähtee raketinlailla sinne minne keksiikään lähteä. Minun on välillä vaikea päästä kiinni nuoren koiran ajatuksenjuoksusta ja toisina päivinä häviän kiinnostavuudessa kaikelle, kärpäsistä alkaen. Sitoutumisharjoituksia on tehty ja nyt sain tehtyä meille liinankin jotta Loimu ei enää sanan varsinaisessa merkityksessä lähde lapasesta. Muutama uusi työkalu taitopakkiini ei kuitenkaan ole lainkaan haitaksi ja niinpä olin kuuntelemassa koulutusta koko päivän jo ennen omaa koirakkovuoroamme.

Koulutuksessa käytiin lyhyesti läpi LAT tekniikkaa, johon suosittelen jokaista tutustumaan. Etenkin, jos kokemuksesi aiheesta on, ettei se toimi. Saara on kirjoittanut tästä tekstin otsikolla Loot at That - LAT eli vastaehdollistaminen operantilla perustalla jota klikkaamalla voit perehtyä aiheeseen. Itsehän olen aikanaan opettanut tuota väärin ja siksi homma ei toiminut, mutta sittemmin Savun kanssa LAT on pelastanut monta aiemmin vaikeaa tilannetta.

Loimun kanssa ehdimme harjoitella kolmea erilaista peliä; 1, 2, 3 -peli, anna minulle tauko -peli ja kolmantena luoksetuloa vahvistava peli, jonka oikeaa nimeä en muista 😅 On täysin mahdollista että muutkin muistamani pelinimet ovat väärin, mutta eipä näistä paljoa irti saa pelkästään kirjoittamalla.

En ole vielä ehtinyt ottaa harjoituksiamme videolle (video avaisi ideaa paremmin), mutta 1, 2, 3 peliä olemme jo tehneet kotonakin. Lähtölaskenta alkaa koiran tarjoamasta kontaktista ja kolmannella koira saa namin maahan. Loimu innostui tästä ja oivalsi nopeasti idean. Harjoitus aloitettiin niin, että koiran ottaessa kontakti sanottiin "kolme" ja laskettiin nami maahan. Kun saamme harjoiteltua tätä peliä tosi vahvaksi, uskon siitä olevan hyötyä hyvin monissa tilanteissa. Loimu nimittäin lähti jo koulutuspäivässä seuraamaan minua (tässä siis kävellään samalla kun lasketaan) ja odottamaan kolmosta.

Jos koirasi reagoi ympäristön häiriöihin tai on muutoin kiinnostunut muusta kuin sinusta, voin lämpimästi suositella tätä koulutusta. Itse yllätyin positiivisesti, miten kivasti meidän treenivuoro Loimun kanssa meni ja kuinka hyvin se lopulta keskittyi minuun. Olin henkisesti varautunut siihen että Loimu haukkuu ja säntäilee hihnassa ympäriinsä koko ajan.

Palaan aiheen tiimoilta myöhemmin uudelleen videoiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)