07 heinäkuuta 2022

Loimun oivallustokot

© Essi Vuorenmaa

Viime viikon ohjatut treenit jouduimme jättämään väliin, mutta kävimme omatoimisesti Canisportilla Essin ja Kidan kanssa. Loimu teki hiukan ruutua ja muutoin harjoitteli yleistä olemista toisen koiran läsnäollessa. Kaikkinensa treenit menivät tosi kivasti Loimulle uusien tuttujen kanssa, eikä se häiriintynyt oman pikkuväen juoksuleikeistä lainkaan.

Treenivuoron jälkeen suuntasimme Birgitanpolulle ulkoilemaan. Loimu ja australianpaimenkoira Kida tapasivat ensimmäistä kertaa ja paimenilla synkkasi miltei samantien. Molemmista oli nastaa että toinenkin kaveri ymmärsi juoksuleikkien päälle. 

Kiva oli nähdä vanhoja tuttuja ja toivottavasti syksyllä ehditään yhdessä treenaamaan taas useammin. Postauksen treenikuvat ovatkin Essin käsialaa. Varsin hyviä kuvia kuvittamaan mättöpostausta Loimun treeneistä.Loimun kanssa yhteinen kupla on aiheuttanut hieman harmaita hiuksia. Kontrasti koirieni vilkkaudessa ja vauhdissa on valtava ja kun edellisestä vilkkaasta koirasta on jo vuosia aikaa, olen ollut vähän hidas ja kömpelö Loimun kanssa. Kotona sisällä ja pihassa treenihetki sujuu ja Loimu ei arkisista häiriöistämme (esim. lapset ja Savu muissa touhuissa) häiriinny. Mutta kun lähdemme kodin ulkopuolelle kentälle tai halliin, Loimu uppoutuu omiin juttuihinsa.

Kodin ulkopuolella harjoitukset sujuvat yleensä hihnassa hyvin, eikä Loimu kesken treenin häiriinny kohtuuttomasti muista. Tämä on luonut itselleni pienen harhan taidoistamme, jonka johdosta Loimu onkin pari kertaa päässyt karkaamaan toisen koiran luo. Loimu kyllä tietää kun se on kytkettynä, eikä se tällöin erityisemmin pyri muiden luo kesken tekemisen. Mutta kun se tajuaa olevansa irti ja voivansa ottaa paikat haltuun kuten haluaa, se todella säntäilee ympäriinsä ilakoiden.

Jokunen uusi vippaskonsti ja neuvo ei olisi lainkaan pahitteeksi. Siispä ilmoitin meidät Canisportilla pidettävään Control unleashed koulutuspäivään, jossa kouluttaa Saara Uljas. Virhearvioista oppineena Loimu on treenannut muiden aikana pääasiassa hihnassa ja olen muutoinkin välttänyt tilanteita joissa se saattaa lipsahtaa tekemään aivan muuta, kuin pitäisi. Uusi haluttu toiminto on helpompi kouluttaa tilalle, kun ei toivottu osuus ei ehdi vahvistua ihan hulluksi 😁

© Essi Vuorenmaa

Eilen olimme Loimun kanssa ainoat paikalla tokoykköskurssilla ja niinpä me saatiinkin ikään kuin yksäri. Kysyin neuvoa juurikin näihin häiriöasioihin ja Loimun irti päästämiseen ja irti olemiseen. Palasimme perusasioiden äärelle kuplamallin pariin suunnittelemaan, miten saisimme mahdollistettua 100% onnistumiset treeneissä.

Aluksi tein Loimun kanssa ihan vain naminheittelypeliä. Kontaktin ottamisesta heitin Loimulle namin ja heti kun se nielaisi juoksin karkuun, jolloin Loimu tietysti pinkaisi perään ottamaan uudestaan kontaktin josta seurasi nami. Kun olimme siinä aikamme juosseet ees taas ja aloin jutella kouluttajan kanssa, Loimu meni itse makaamaan eteeni 😍 Se ei poukkoillut hihnassa tai kierinyt, eikä ollut kiinnostunut ympäristöstä vaan odotti ihan täydellisessä mielentilassa mitä seuraavaksi tehtäisiin. Ja kuplamalliharjoitukseenhan me siirryttiin.

Loimun kuplamalli meni rungoltaan niin että pentu tauolta palkalle - tehtävä - palkka- tauko. Tehtävästä sai palkkion (keskityimme Loimun fokukseen muiden temppujen sijaan) ja palkkiolta saatoimme jatkaa toiselle palkkiolle. Esimerkiksi sosiaalisen palkan jälkeen seurasi nami tai lelu, tai namin jälkeen tehtiin siirtymä sosiaalisen palkan kanssa. Loimuhan on harjoitellut näitä hallilla ihan pikkupentuna ja se selvästi muisti silloin oppimansa!

© Essi Vuorenmaa

Alla olevalta videolta voit saada paremmin treenistämme kiinni ja tehdä omat havaintosi. Videon lopussa on pari noutokapulan heittoa joissa kömmähtelin itse oikein huolella, mutta ei mitään maata mullistavaa onneksi. Eilinen treeni oli varsinainen hyvän mielen treeni ja tuli kyllä tarpeeseen. Taas on uskoa ja luottoa sekä itseen että pentuun, että kyllä meistä vielä jotakin tulee! Ja kunhan vielä tutustutaan toisiimme paremmin ja saadaan videon flow ja fokus yleistettyä kaikkeen, ei meitä pysäytä mikään.

Aiempaan verraten omakin toiminta Loimun kanssa on kehittynyt. Halusin nopean, vilkkaan ja räiskyvän koiran, jollaisen sain. Loimu vain reagoi nopeasti kaikkeen siihenkin mihin ei tarvitsisi ja niinpä se on tilaisuuden sattuessa juoksemassa ihan muissa seikkailuissa perusasennon sijaan. Järjestelmällisyys ei ole vahvuuteni, mutta Loimun kanssa tässäkin saa kehittyä. Loimun treenituokio on suunniteltava pilkun tarkasti etukäteen, jotta tyhjiä tai "mitäs nyt pitikään tehdä" hetkiä ei synny. Jatkamme myös sitoutumisharjoituksia muuten.

Olen kiinnittänyt myös huomiota Loimun palkkaamisasioihin. Niin tympeä kuin onkin myöntää, osa treeneistämme on varmasti ollut Loimun silmään ihan aidosti tylsiä. Se rakastaa juosta, se haluaa juosta ja se ei malta olla juoksematta. Loimu myös syttyy leikkimiselle ihan satasella, joten ehdottomasti vauhtia (myös ruokapalkan kanssa) ja leikkiä kannattaa hyödyntää palkatessa.

Lelulla palkkaamisessa pidin hieman taukoa kun tuntui että Loimu tosi herkästi kilahti tai jotenkin muuten hämmentyi ja puri lelun sijaan minua jalkaan. Vaikka Loimu on pieni, niin kun se kaikella islantilaisen voimalla tikkaa kiinni, niin se tekee sen täysillä - niinku kaiken muunkin. Muuten Loimu ei näyki lainkaan, eikä se treeneissäkään pure ilman syytä. En ole reagoinut itse puremiseen mitenkään, vaan purkanut puremista edeltäviä tapahtumia.

Nykyisellään Loimu vastaa sosiaaliseen palkkaan hyvin ja tietää että siitä seuraa useimmiten viive leluun. Se ei myöskään enää odota lelua niin satamiljoona lasissa vaan myös ruoka on sille mielekäs palkkio. Voisi kuvailla simppelisti niin, että kun Loimu tietää mitä sen pitää tehdä ja mitä siitä seuraa, se työskentelee täysiä ilman ääntä ja ketään purematta. Aivan kympin koira 💛

P.S. Savu kävi viime viikolla osteopaatilla ja oli oikein hyvässä kunnossa. Osteopaatin vuoksi Savu ei ollut kimppatreeneissä mukana. Eilisessä tokovalkussaan oli totta kai ja meidän kehätreenit menivät tosi kivasti. Raportoin Savun tokokuulumisia paremmin ensi viikon kokeen jälkeen.

4 kommenttia:

 1. Kuvauksesi Loimusta kuulostaa siltä kuin kuvailisit Tihkua :) . Hyvin nopea niin reaktioissa kuin vauhdissa, juoksu- ja leikkihaluinen, iloinen ja onnellinen hössöttäjä, palkkautuu leikillä ja leluilla huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi nameilla... sellainen on Tihku, ja niin vaikuttaa olevan myös Loimu :) ?

  Ehkä kaikkein haastavinta minulle on Tihkun kiinnostus ympäristöön, johon se kiinnittää huomionsa heti silmänräpäyksessä, jos en ole riittävän kiinnostava ja toisinaan minun on vaikea yltää olemaan niin kiinnostava, että voittaisin sen, mikä milloinkin näkyvissä on.
  On kyllä jännittävää, miten erilaisia persoonia koirat voivat olla - Wiima, joka on ensimmäinen koirani, on luonteeltaan rauhallisempi ja harkitsevampi (ja ahneempi :D ! ), joten tie siihen missä ollaan Wiiman kanssa nyt, on ihan erilainen, kuin se tie, jota Tihkun kanssa kuljetaan.

  Tässä sitä oppii itsekin paljon uudenlaisen koiran kanssa, mutta toisaalta harmaat hiukseni varmasti lisääntyvät, kun en aina meinaa keksiä, miten ratkoa jotain käsillä olevaa haastetta :D.

  Ja voi sitä onnea kun huomaa, että jokin haasteena ollut asia alkaakin sujua <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tihku kuulostaa kyllä hyvin samalta kuin Loimu :D tsemppiä sinnekin!
   Ja tuo on kyllä hyvin sanoitettu, että tie Loimunkin kanssa tuohon missä nyt ollaan Savun kanssa, on hyvin erilainen kuin Savun kanssa. Tämä on näkynyt alusta asti, toki Loimulla on sitten omat vahvuutensa mutta esim. paikkis ei kuulu siihen samoin kuin Savulla 😅

   Poista
 2. .. jäikin vähän kesken, piti vielä lisätä, että siksi onkin kiva lukea millaisia keinoja keksit Loimun kanssa käyttää. Ollaan myös käyty Tihkun kanssa tuo Saaran CU-kurssi viime talvena ja siitä jäi paljon hyödyllisiä keinoja arkeen. Niiden lisäksi koin todella hedelmällisenä keskustelut paimenkoirille tyypillisistä ominaisuuksista, joista sain hyviä oivalluksia, jotka auttoivat minua ymmärtämään erilaisia tilanteita paremmin, vaikka olin kuvitellut olevani niistä hyvinkin perillä jo aiemmin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla! Mä ootan innolla tuota koulutuspäivää, uskon että saadaan sieltä ideoita jatkoon. Jaan varmasti päivän oivallukset tännekin. Ja tuo on hauska kun on luullut olevansa jo hyvin perillä ja sitten oivalluksen jälkeen ei olekaan - tuttua täälläkin mutta onneksi aina voi kehittyä 😂

   Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)