09 syyskuuta 2016

Pennun treenaustako?Sinä päivänä kun en enää rakasta tätä, lopetan 9/15

Ajattelin ensin tehdä tästä jatko-osan oivallus teksteilleni. Ajatuksia on kuitenkin niin paljon, että ne olisi vaikea jäsennellä ranskalaisille viivoille. Sitä paitsi kaikki on omaa pohdintaa, omia kokemuksia, nykyisen tiedon peilaamista vanhaan tekemiseen ja yleisten toimintamallien ihmettelyä. Meidän tekemistämme on taas enempi vähempi ihmetelty, aivan kuten edellisenkin pennun kanssa. Miksi en opeta sitä, tätä ja tuota ja miksi ylipäänsä koulutan niin "vähän".

Käsissä on pikkuinen karvapallero, joka imee tietoa kuin pesusieni. Pesusieni joka ei vielä tiedä mistään mitään ja joka rekisteröi kaiken ympärillään. Pennut ovat hurjan innokkaita. Ne haluavat oppia ja tehdä. Ja ne myös tekevät ja oppivat hurjan nopeasti. Tässä vaiheessa minä ja moni muu yleensä mokaavat. Emme osaa lopettaa. On niin kiva jatkaa ja jatkaa. On niin kiva jatkaa se melkein tuntemattoman (ketään ei opi tuntemaan viikossa tai kahdessa) söpöyden kanssa hommia, että huomaa jo selkeitä väsymisen merkkejä, vain siksi että ei tunnista vielä niitä pienempiä. Ja sitten onkin myöhäistä. Homma on jo pennusta ikävää, tylsää, väkinäistä. Enää ei jaksaisi, vaikkka haluaisi silti yrittää parhaansa.

Mihin meillä on kiire? Miksi on kiire opettaa perusasento tai mikään muukaan liike harrastuksiin? Miksi kaikki puhuvat jostain "pohjasta", mutta oikeastaan kukaan ei tiedä, mitä pohjaa tarkoitetaan? Kaiken perusta on suhde, hyvä suhde. Pitää oppia tuntemaan toinen. Pennulla pitää olla superkivaa oman ihmisensä kanssa. Jos arkikin on kurjaa, miten ihmeessä jokin intensiivinen opiskelu voisi olla hauskaa?

En koskaan ajatellut, että leikkimisen lisäksi koira pitää opettaa oppimaan. Mutta niin se totta vie täytyy tehdä. Tehokasta ja omistajaa kohtaan aktiivista koiraa ei oikeastaan muutoin saa. Savu on harjoitellut naksutinta. Savu on opetellut kohdetyöskentelyä. Kohdetyöskentelyn avulla Savulle pystyy opettamaan tehokkuutta. Savu osaa jo tarjota eri asioita.

Mitäs minä? Minun on tehtävä ne pienet tuokion sekuntikellon kanssa. Muuten en lopettaisi ja muuten homma jatkuisi ajan x, kunnes pentu luovuttaisi. Puolesta minuutista kahteen minuuttiin tuokiot ovat olleet sopivia. Juuri kun Savu tekee maailmanluokan oivalluksen tai kun leikkiminen sujuu hyvin on tauon paikka. Pitää lopettaa silloin, kun molemmat haluaisivat lisää ja enemmän. Seuraavalla kerralla treeni maistuu vielä paremmalta.Mikä pikkupennun kanssa sitten olisi olennaista? Suhde, se että on hyvä olla yhdessä. Metsälenkit ovat suosikkipuuhaa arkena. Koulutustuokiot ovat pitkälti kohdetyöskentelyä, tasapainoilua ja temppuja. Ihan siksi, että Savu oppii oppimaan ja minä opin lukemaan pentua. Opimme molemmat hurjasti lyhyistä hetkistä. Ei se määrä, vaan se laatu. Jotain lajia ja liikettä vääntäessä pipo kiristyisi ja pennulta tulisi vaadittua. Ei voi vaatia, kun ei ole vielä opettanut. Ja miten vasta kotiin tullut voisi vielä oikeasti osata?

Suurin oivallukseni tässä ajatusmyrskyssä on sheippaus. Minä onnistuin! Vuoden verran sitä ideaa tahkottiin päähäni. Ja vaikka yritin ja yritin, en malttanut, en osannut. En tunnistanut koiran tarjouksia, en merkannut niitä, en laskenut rimaa, en osannut pilkkoa tehtäviä. Enkä malttanut tarpeeksi. Viimein, eräänä iltana, minä onnistuin. Hypin riemusta. Olin niin ylpeä pikkupennusta. Kouluttaminen ei ole ikinä ollut näin helppoa. Video on toinen harjoituskertamme tasapainotyynyn kanssa. Edellisellä kerralla vahvistin sitä, kun Savu katsoi tyynyä.

Vielä vähän sheippauksesta. Olen tiennyt naksuttimen olemassa olosta viimeiset viisi vuotta. Olen tuntenut käsitteen sheippaus aikalailla yhtä kauan. Suhtautumiseni naksuttimeen ja kaikkeen siihen liittyvään oli pitkään halveeraava. Oikeita koiria ei kouluteta nakeilla ja lässynläällä ja muuta sellaista. Kun myöhemmin yritin, perustelut olivat luokkaa "ei tämä koira", "tämä ei toimi", "siksi että", "minun koirani", "tämä ei osaa" ja muuta soopaa. Kyllä koira osaa. Juuri niin paljoin kuin sille annetaan mahdollisuutta. Jos ratkaisevassa hetkessä koiraa ojennetaan/käsketään/ohjataan, miksi se tarjoaisi seuraavalla kerralla? Miksi se näkisi vaivaa, kun joku asettelee sen oikeaan asentoon?

Kaikki uusi ja kehitys on aina vähän jännää. Tuntematon on pelottavaa. Luulo ei ole tiedon väärti ja se mistä ei tiedä on ihan utopisen kuuloista. Kun ei ole nähnyt, ei halua uskoa. Koska itse ei onnistu, ei juttu voi oikeasti toimia. Ja kun sheippaus, naksutinkoulutus yleensä on tuntematonta ja pelottavaa, sitä arvostellaan ja selitetään, miten se oma koira ei tarjoa. Yksikään koira ei tarjoa automaatiosti. Niiden pitää saada siitä vahviste. Kaikki lähtee omistajasta, jos ei halua tehdä töitä, ei voi olettaa saavansa tulosta.

Meidän treenit ovat sitä naurettavaa hömpöttelyä, joksi moni ne mieltää. Mutta koira oppii, minä opin, meillä on kivaa. Eikä meillä sitä paitsi ole kiire, joten miksi tappaa toisen into. Hyvälle pohjalle kelpaa rakentaa pitkä tokoura. Kunhan opin ja osaan tehdä sen pohjan.


Tekstiä päivitetty 9.9.-16 klo 19:12

21 kommenttia:

 1. Vitsi miten pätevä pentu <3 Mut siis tuo on just se mitä sen pennun kanssa pitääkin tehdä. En malta odottaa kunhan joskus meillekkin tulee pentu ja pääsee tekemään kaiken ihan alusta asti. Hankalinta on just se jos koira ei automaattisesti tarjoa, kuten meillä Tyyne. Se on vasta nyt 3vuotiaana alkanu olla sillä mallilla että se on kestäny sen että siltä voi vaatia vähän asioita. Tilda taas on aina ollut sellanen hyrrä ja se on tarjonnu aina :D Ainoa mihin kiinnitin huomiota on tuo että vie palkka sinne pennun luo, kun nyt se tulee aina siun luo palkalle. Silleen saat luotua siihen sitä kestoa ja sitä ajatusta ettei se liike välttämättä lopu palkkaan. Palkan suunnalla saa tehtyä ihan hirveesti, nii siihen kannattaa kiinnittää huomiota jo alussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mutta musta näytti siltä, että palkkapiste on tarkoituksella Jennyn luona. Kun vahvistetaan nimenomaan kohteelle hakeutumista, palkkaamalla etäämmälle kohteesta saadaan koira taas uuteen aloituspaikkaan ja nopeammin toistoja. Tykkään tuosta miten pentukin pysyy liikkeessä ja joutuu itse olemaan aktiivinen palkan eteen, kun kriteerinä on aluksi vain hakeutuminen kohteelle :) Toinen vaihtoehto olisi heittää nami aina eri suuntiin, jotta saa lähestymisiä eri kulmista. Kun kohde onkin edessä niin on helpompi suodattaa kaikki ylimääräinen pois (esim. tässä huomion kiinnittyminen maassa olevaan roskaan ennen kohdetta, kun pentu kääntyy) ja samalla voi vaikuttaa tekniikkaan, jos ei halua vaikka peruuttavan kohteelle. Tässähän sillä ei ole väliä, mutta kun alkaa harjoitella vaikka jotain säännönmukaisempia tokojuttuja niin hyvä pitää mielessä :) Sitten kun käytökselle haetaan kestoa niin palkkakin voi tulla kohteen luota.
   Etenkin Savun kaltaisen tuumailijan kanssa arvottaisin valtavan korkealle juurikin kaiken oma-aloitteisen aktiivisen tarjoamisen ja sisällyttäisin treeniin heti alusta asti paljon liikettä pennun toimesta! Sen tyyppiselle pennulle jäpittäminen on niin luontevaa, ettei pysyvyyden saaminen ole juttu eikä mikään.

   Poista
  2. Janika ehtikin ensin, kiitos :D

   Poista
  3. Joo siis toki, selitin ehkä vähän yksinkertasesti :D Ite palkkaisin sinne minne halusin sen menevän eli sinne tyynylle, ja sitten vapauttaisin ja palkkaisin itseni luo/ tai heittäisin namin muualle tmv jotta saisin sen siitä pois ja taas uuden toiston. Silleen se palkka todella tulee siitä mitä se teki, vaikka onhan sulla tuo naksukin tuossa. Mulle on jankattu palkan suunnasta vuos tolkulla nii se iskee helposti silmään kun sitä on ite pitänyt miettii tosi paljon.

   Poista
  4. Se klikkerin äänihän nimenomaan merkkaa sen oikean toiminnon, jolloin palkan suunnalla ei ole väliä :) Koira hakeutuu sinne, missä juuri naksautettiin. Mikäli palkka tulee systemaattisesti kohteelta, koira luonnollisesti jää sinne. Kuten Janika tuossa ylempänä sanoi, niin se toimii kyllä silloin, kun käytökselle haetaan kestoa. Tämä kuitenkin herkästi passivoi koiraa sen sijaan, että saataisiin kasvatettua oma-aloitteisuutta. Pennun kanssa taas oma-aloitteisen aktiivisen tarjoamisen harjoittelu on mielestäni tosi tärkeää.

   Poista
  5. Joo en minä huvikseni naksutinta käytä, kuten Tiia selittikin. Savun kanssa kesto tuskin on ongelma, se kun pönöttäisi kovin mielellään paikallaan.

   Poista
  6. Sitä varten on tosiaan ehdollinen vahviste alleviivaamassa oikean toiminnon. Koirasta näkee kyllä, vahvistuuko haluttu käytös eli onko palkka tullut oikeasta asiasta. Eihän sen kannattaisi hakeutua kohteelle uudestaan, jos kokisi saaneensa palkan jostain muusta. Jos koira ei ymmärrä mistä se sai palkkion, niin todennäköisesti ajoitus on mennyt pieleen. Toki tuo sun mainitsemasi on myös täysin käypä tapa toimia, pieniä vivahde-eroja vain :)
   Itse (tässä tilanteessa tämän pennun kanssa) asettaisin alkuopetuksessa painoarvon tunnetilan ja aktiivisuuden hakemiseen enemmän kuin valmiiseen käytökseen (tyyliin tyynyllä istuskelu). Vasta myöhemmin nostaisin kriteeriä siihen kohteella pysymiseen. Sen mahdollisen ylimääräisen vahvisteen tarjoaminen välissä alkaa olla vähän tilannesidonnaisia pikkuseikkoja.

   Poista
  7. Ai tähän väliin ehti jo pari viestiä sillä välin kuin kirjoitin omaa kommenttiani samoista asioista :D

   Poista
  8. Nii eihän tossa siis suurta eroa ole, ja se merkkauskohta on se tärkein. Ja pennun ehdoilla, en oo Savua tavannut niin en tietenkään tiedä minkätyyppinen pentu se on. Mulla on niin perkuleen vikkelä elukka että se ehtisi tuossa välissä kun savu hakee palkan, tehdä jo jonkun kiepsun jolloin se palkkautuisi siitä eikä siitä minkä naksutin. Vivahde-eroja tosiaan ja koirasta riippuvia seikkoja :D Ja kiva saaha muitakin kommentteja, niin saa keskustelua aikaan ja erilaisia näkökulmia :D

   Poista
  9. Nopean koiran kanssa vain korostuu se ajoituksen tärkeys. Kyllähän koira suuntaa palkalle välittömästi merkin kuultuaan. Jos siihen väliin tulee roskakäytöstä niin koulutuksen toteutuksessa on jotain pielessä.
   Oma bc on myös vikkelä ja aktiivinen tarjoamaan, joten munkin on oltava nopea ja koulutuksen hyvin suunniteltua. Omia palkkaan naksutellessakin monipuolisesti eri tavoin, mikä mihinkin tilanteeseen parhaiten sopii. Saatan viedä palkan koiran luo, heittää sen, koira voi hakea palkan mun luota tai muusta kohdasta tai joskus saatan palkalla kuljettaa koiran uuteen aloituspisteeseen. Riippuu ihan siitä mitä haen, en siis pidä mitään tapaa ainoana oikeana vaihtoehtona :)

   Poista
  10. Joo ei mullakaan ole yhtä tapaa, mutta juuri tässä tilanteessa itse veisin palkan koiran luo. Mun koira on tosi kova tarjoamaan, juurikin tuollaisissa tilanteissa kun itse istun lattialla. Hallilla tai kentällä taasen se ei tarjoa niin paljoa ja se voikin hakea palkan mun luota.

   Poista
 2. Hei! Onko sulla postausta pennun leikkimiseen opettamisesta? Millaisilla leikeillä ja harjoitteilla olet sitä tehnyt ja niin edelleen. Esimerkiksi kahden lelun leikistä kuulisin mielelläni lisää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi leikkipohdiskelu postaus on omasta oppimisestani :) Voisin kirjoitella uuden ja tarkemman. Linkitän tähän illemmasta sen vanhan tekstin.

   Poista
  2. http://koiriamaalta.blogspot.fi/2016/03/ajatella-etta-jouduin-opettelemaan.html Tässä :)

   Poista
  3. Jes, kiitos! Ja olis tosiaan todella kiva lukea aiheesta lisääkin. :)

   Poista
 3. Todella mielenkiintoinen postaus ja ajatuksia herättävä :)! Sä osaat kyllä kertoa näitä asioita niin hyvin ja todellakin tää sun blogi on mainio. Ja taas hyviä kuvia ja ihana Savu <3!

  VastaaPoista
 4. Mä olen aika samoilla vesilä sun ajatuksien kanssa, pikkupennun kanssa on nimenomaan tärkeetä luoda hyvä pohja toimivalle suhteelle, sillä se helpottaa sitten myöhemmin niin arjessa kuin harrastuksissa. Mulla on ittelläni pitkä lista mitä tekisin pennun kanssa toisin, koska niitä virheitä on tullut tehtyä niin mahdottomasti. :D Pennun kanssa mä ite panostaisin just tosi paljon arkihallintaan ja hyvän suhteen luomiseen. Mullakin olisi ollut paljon helpompaa koirani kanssa, jos oisin tajunnut kiinnittää huomiota toisenlaisiin asioihin jo pentuvaiheessa. Se on niin paljon kivempi jos saa arjen toimimaan hyvin koiran kanssa pienestä lähtien, koska kyllä harrastuksille on aikaa myöhemminkin. Ja toi sun mainitsema "miksi koulutan ylipäätänsä niin "vähän" " on oikeesti niin näkökulmasta kiinni (siksi nuo lainausmerkit onkin niin hyvät tossa). Mun mielestä sä olet tehnyt paljon hyödyllisiä asioita tulevaisuutta ajatellen, koska onhan yksinolo, sisäsiisteys, hihnakäytös, perusteelinen sosiaallistaminen yms. myös tärkeitä opetettavia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, onhan me itse tokoa tehty vähän, ei oikeastaan ollenkaan :D Liikkeet on ihan sunnuntaipuuhaa, kun pohja on kunnossa, turha hätiköidä :)

   Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)