08 huhtikuuta 2022

Pentukoiran retkiharjoitukset

Kaupallinen yhteistyö: ILOMME:n kanssa

Tällä hetkellä omassa arjessa pentukoiran retkitaitojen harjoittelu on ajankohtaista, joten kokosin joitain asioita tähän postaukseen. Ajan myötä tieto ja oma osaaminen on lisääntynyt, vaikka opeteltavaa riittää toki loppuelämäksi. Aina en ole osannut ottaa montaakaan asiaa huomioon, saati että mieleeni olisi tullut opettaa taitoja ennen varsinaista retkeä. Onneksi aina voi oppia uutta ja työstää sekä omaa että koiran asennetta - ja nykyään suosittelen harjoittelemaan retkellä hyödyllisiä taitoja jo ennen retkeä 😊

On aina koirakkokohtaista mitä taitoa pidetään tärkeimpänä, mutta itselleni koiran tärkein retkitaito on taukoilu; käyttäytyminen nuotiopaikoilla ja telttailualueilla. Harjoittelen toki erilaisia kulkemistaitoja koiran kanssa myös (esim. portaat, takana kulkeminen jne), mutta hermoni eivät juurikaan kiristy vaikka hihnassa oleva koira vähän poukkoilisi intoillessaan. Tietysti hihnassa kulkeminen ja jonkinlaiset ohitustaidot kannattaa harjoitella haltuun ennen, kuin suuntaa koiran kanssa retkelle turistirysään.

Lue myös: Koiran varustelista retkelle

Loimu on harjoitellut retkeilyn perusteita niin kotipihassa, kuin lähimetsässä. Laavuilla ja nuotioillakin on käyty, mutta vilkkaisiin retkikohteisiin emme ole vielä pennun kanssa matkanneet. Koira kuin koira osaa useimmiten kävellä eteenpäin, tai Loimun tapauksessa juosta. Sen kanssa retkiharjoittelu onkin painottunut eritoten taukohengailuun, josta kirjoitin muutaman huomion.

Ennen taukoharjoituksia tulee miettiä itselleen tavoite. Mikä on se lopputulos, jota toivot? Mitä haluat koiran tauolla tekevän tai olla tekemättä? Kuinka kauaksi koiran voi jättää tauolle odottamaan tai miten lähellä ruokia se pystyy olemaan rauhassa? 

Loimun tavoite on tulla yhtä taitavaksi retkikoiraksi kuin Savu. Tämä on aika kova tavoite, sillä Savu kulkee retkillä poluilla eikä ohita ketään pyytämättä, se ei vedä hihnassa juuri ikinä ja se ei varasta taukopaikalla ruokaa, vaikka lapsi laskisi voileivän sen nenän eteen. Loimulla on vielä hiukan matkaa tällaiseen lopputulokseen, mutta yrittänyttä ei laiteta 😅

Taukohengailua olemme harjoitelleen luonnossa ihan vain olemalla. Koirat ehdollistuvat ympäristövihjeisiin nopeasti ja esim. metsä voi tarkoittaa usealle koiralle juoksemista. Loimukin mielellään rallattaisi maastossa täysiä kaiken aikaa. Välillä olenkin vain istahtanut metsään ja jäänyt oleskelemaan. Aluksi Loimulle oli hyvin vaikea asettua ja aloinkin ottamaan sille rustoluun mukaan puuhasteltavaksi. Muutaman hengaustreenin jälkeen Loimu tulee lähelleni istumaan huomatessaan minun laskevan repun maahan. Aina Loimulle ei ole rustoluuta mukana, mutta saman asian on ajanut namien etsiminen maasta.

Kun Loimun mielentila on hieman rauhallisempi, olen vahvistanut kaikkea rauhallisuuteen viittaavaa esim. huokaisu, maahan meneminen tai muu rentoutumiseen viittaava ele. Loimu ei tietenkään pysy vielä kauan paikallaan, eikä tarvitsekaan. Tässä vaiheessa meillä on tärkeimpänä tavoitteena mahdollisimman rauhallinen mielentila Loimulle. On toki ollut hienoa huomata, kuinka se on alkanut tarjota paikallaan pysymistä ja myös makaamista.

Takapihalla retkitaitoja harjoitellessa Loimulla on ollut mukana myös sen oma taukomatto.  Taukomatto on Loimulle jo aika tuttu juttu, siihen se menee samantien makaamaan. Taukomatolta alkavat Loimun kaikki treenit niin hallilla, kentällä kuin olkkarissakin ja siihen on heti ensi viikoista alkaen ladattu arvoa - mahdollisimman rauhallisessa mielentilassa.

Jatkamme taukoharjoituksia arjessa ja retkillä, vaihdellen erilaisia häiriöitä ja lisäten helpossa ympäristössä pikkuhiljaa kestoa pysymiselle, sekä etäisyyttä. Toistaiseksi olemme retkeilleet siten, että olen voinut olla Loimun lähellä sen taukoillessa. Näin olen pystynyt myös palkitsemaan sitä riittävän tiheästi. Jos Loimu on lähtenyt taukomatolta pois tai muutoin ollut touhukas silloin kun minä olen halunnut sen taukoilevan, en ole tehnyt asialle tavallaan mitään. Mikäli koira ei suoriudu harjoituksesta halutulla tavalla, tulee tehtävää helpottaa. 

Polulla takana kulkemista olemme ehtineet harjoitella vasta hieman ja videolla näkyy pari klippiä toiselta treenikerralta. Mitään taitureita emme tässä asiassa vielä ole, mutta alkutaipaleen videota voi verrata myöhempään. En tietenkään vaadi Loimua kävelemään koko lenkkiä takanani, mutta lenkin alussa tai lopussa olen ottanut pienen harjoitustuokion jossa Loimu kulkisi takana. Vielä tämä vaatii paljon palkkaamista, sillä Rakettikettu kulkisi mielellään edellä. Takana kulkemiseen on tarkoitus opettaa sanallinen vihje, mutta toivon Loimun myös oppivan polut vihjeeksi takana kulkemiseen ja polulla pysymiseen.

ILOMME koira-arki kategoriasta löytyy paitsi retkeilyyn suunnattu kurssi, myös kursseja koiran perustaitojen harjoitteluun. Kaiken ILOMME materiaalin saat käyttöösi tästä linkistä ja koodilla koiriamaalta_ILOMME2022 vuosipaketin hinta on 90€. Kaikki jo oleva ja vuoden aikana tuleva kurssimateriaali on käytössäsi vuoden ostopäivästä alkaen.

Hihnassa Loimu on melkoisen vauhdikas kulkija ja toki niin retkiä kuin arkea ajatellen sitäkin on syytä harjoitella. Takana kulkemisen lisäksi olen palkinnut Loimua hihnan kiristymisestä. Tämä voi tällaisenaan kuulostaa hullulta, mutta tavoitteena on saada koira löysäämään hihnaa itse. Ja näin on jo käynytkin; kun hihna kiristyy, Loimu kääntyy itse takaisin päin ja malttaa taas tovin kulkea hihna löysemmällä. 

Telttailemaan emme ole vielä päässeet, mutta heti kun lumet sulavat harjoittelemme sitäkin. Teltassa rauhoittuminen korostuu, sillä siellä ei kertakaikkiaan voi riehua vaan olisi suotavaa nukkua. Toivottavasti jo toukokuussa saadaan teltta pystyyn ja harjoitukset käyntiin. Luvassa on ilman muuta videota siitä, miten meidän telttailu lähtee sujumaan tai ei sujumaan.

Taukoilusta raportoin myöhemmin lisää. Tämän hetkiseen vaiheeseen olen kuitenkin jo tosi tyytyväinen. Loimu ehti varastaa jokusen kerran lasten eväät, kun taas nyt se voi olla tauolla vapaana vaikka lapset söisivätkin. Toki Loimua pitää vähän joka välissä palkita siitä, että se malttaa jättää lasten eväät rauhaan. Lopputulosta ajatellen on kuitenkin helpompi opettaa Loimulle yksi taito jonka sille haluan sen sijaan, että Loimua pitäisi koko ajan vahtia ja ohjeistaa.

Uskon että pikkuhiljaa Loimun itsehillintä ja maltti harjoitellessa kehittyvät ja jo ensi vuonna sen kanssa voi taukoilla omalla väellä varsin rennosti. Vielä voileivät houkuttavat Loimua sen verran, etten minä tohdi selkääni kääntää 😆

Onnistuneita retkiharjoituksia teille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)