06 huhtikuuta 2023

Maaliskuisia kuvia

Kun ei ehdi kirjoittaa päivittäin kuten ennen vanhaan, eikä edes viikottain, niin teen sitten tällaisia kuukausiraportteja. Maaliskuun kuulumiset piti kyllä julkaista maaliskuussa, mutta on ne parempi kirjoittaa ylös huhtikuussa kuin vasta syksyllä. Koska kaikkea mukavaa arkea ja touhua on eletty, vaikka blogissa välillä vähän onkin hiljaista. Tai hiljaisuuden lisäksi vain hyvin niukkoja vähän visuaalisesti kehnoja treenitekstejä. Nämä arkiset kuulumispostaukset kuvineen on kuitenkin niitä kivoimpia muistoja sitten joskus selata, joten koetetaan ryhdistäytyä. Kai sitä mielipide ja pohdintateksteillekin löytyy taas aikansa ja paikkansa, paljon on luonnoksissa kesken.


Maaliskuun alku tarjoili upean kuutamon ja niin rutkasti pakkasta että sitä pääsi ihastelemaan jäälle. Tunnelma ei aivan välity kuvista, mutta oli ihan uskomattoman kaunista. Kuu valaisi ja järven päällä leijui paksu jääsumu. Otsalampulla ei nähnyt mitään siinä sumussa. Koirat olivat yltäpäältä kuurassa ja jäisillä sormilla ei kovin monia asetuksia kokeiltu.

Loimun jäällä otetusta kuvasta aion teettää taulun. Olen aiemmin (siis monta vuotta sitten, aikana ennen lapsia) teettänyt koiristani varsin löyhin perustein tauluja. Nykyisellään rima kuvien teettämisessä on korkeampi, mutta kyllä tuossa öisessä kuvassa vain olisi sellaista ainesta. Loimun Orbiloc valon päädyin käsittelemään tauluversiosta pois, vaikka varsinaisesti muutoin se ei häiritse.

Koirien kuutamokuvauksissa paikalla oleminen on ollut tärkeä taito. Olen vahvistanut huomaamattani Loimun liimaantumaan Savuun kiinni. Siis en ole tullut ajatelleeksi, että koira voisi ikään kuin oppia kylkitargetin toiseen koiraan. Tämän osalta Loimu on helppo saada kuvaan oikeaan kohtaa; se kun singahtaa ihan oma-alotteisesti nykyään Savuun kiinni. Muiden koirien kanssa tähän vasta havahduinkin; kaverin koira sai pienen sätkyn Loimun läheisyydestä kuvaa ottaessa 😅
 

Naapuriretkille ja lenkeillekin ennätettiin. Loimu tykkää kultainennoutaja Lyytistä, varmaankin noutajan lempeän kärsivällisyyden vuoksi. Vaikka issikan ja noutajan leikkityyli ei ehkä ihan kohtaa, ilahtuu Loimu joka kerta kun nähdään. Lyyti taitaa ilahtua meistä kaikista muista paitsi Loimusta 😂 Savu tulee Lyytin kanssa juttuun, mutta ei juurikaan leiki. Savu on kyllä aiemmin leikkinytkin Lyytin kanssa, mutta nykyisin 
hullutusleikitykset on ulkoistettu Loimun hoidettaviksi.

Kevättalven keleissä on ulkoiltu oiken ajan kanssa. Hetkellisesti kova pakkanen ja lumikaaos söi vähän ulkoiluintoa, mutta pääasiassa pikkuväkeä myöten on metsässä ulkoilusta nautittu. Ja vielä kannattaakin nauttia, kohta saa taas syynätä jokaisen läpi ulkoilun jälkeen punkkien varalta.

Maaliskuisena perjantaina koirat keksivät sellaiset varastempauksen. Olin unohtanut roskapussin toviksi valvomatta ja kanankoivista jääneet luut menivät sitten parempiin mahoihin. Epäilen että Savu vanha velmu oli suurin syypää, mutta on hyvin mahdollista että Loimukin ehti syömään. Naapurilta saatiin ystävällisesti tankoparsaa, jota molemmat koirat söivät hyvällä halulla. Rullasin koko kämpästä matot pois jo yöksi ja odottelin seuraavaa työpäivää varautuneena siivoamaan jostain päästä tulleet tuotokset lattioilta. Ihme kyllä kumpikaan koira ei oksentanut eikä ulostekaan poikennut normaalista. Ja kaikki tuotokset tehtiin ulos. Huh, säikähdyksellä selvittiin, sillä pahimmillaan kananluut vievät koiria vähintäänkin päivystykseen.


Tässä kevättalven aikana havaitsin, että vähän muutenkin epäryhdikäs Savu seisookin nykyään oikeasti selkä notkolla. Yllä oleva kuva nyt ei mihinkään arviointiin käy, kun koira on asettunut hankeen miten sattuu. Mutta Savun selkä on siis ihan oikeasti mennyt notkolle, kun sitä vapaamuotoisesti seisottaa. Viime keväänä saimme hyvät ohjeet jumppaamiseen, jotta Savulla olisi lihaksia kantaa itsensä ryhdikkäästi. Tämä kun vaikuttaa ihan vaikka hyppytekniikkaankin.

Kuitenkin syksyllä koirien säännöllinen jumppa (ja muukin treeni kotona) jäivät oman jaksamisen vuoksi pois ja nyt sen tuloksen sitten näkee. Pieneltä tuntuva jumppatuokio aamussa, luokin koiran lihaskuntoon aika ison vaikutuksen. Ja nyt vaikutus on toisenlainen, kun jumppa puuttuu. En ole aiheen asiantuntija enkä tiedä, onko selän notkolla olemisesta koiralle sellaisenaan haittaa, mutta ei siitä harrastuskäytössä olevalle koiralle ainakaan mitään hyötyä ole.

Nyt ensi hätään Savun kotona treenaaminen painottuu jumppaamiseen, lapatukiin sun muihin. Koska aiempin joka aamu tuntuu nyt vähän korkealta tavoitteelta, ollaan jumpattu kolmesti viikossa. Niinä aamuina, kun meillä ei ole mitään menoa, jonka vuoksi olisi kiire. Huhtikuun loppuun Savulla on myöskin hierojalle aika, niin selvinnee jumien laajuus ja ehkä saadaan jotakin ohjeita tähän lihaskunnon huoltoon muutenkin. Jos jotakin positiivista, niin Savun ravitsemustila on tänä keväänä kuitenkin normaali. Aiempina talvina se on lihonut ihan huolella; tänä vuonna lapset eivät ole olleet enää niin pakkomielteisiä koiran ruokkijoita, joten Savun ruuansaanti on pysynyt kohtuullisempana. Ja vaikka jumppa onkin jäänyt, niin liikunnasta muutoin on huolehdittu.
 

Hevonkuuseen kiiruhdimme retkeilemään vielä juuri ennen, kuin retkeilymetsä meni ansaitulle talvilevolleen. Saimme seuraksi Anniinan ja aina iloisen Uuno issikan. Alkuihmettelyn jälkeen Loimu ja Uuni rallittivatkin ympäriinsä ja seurasivat intensiivisesti lasten evästaukoa. Kahden tunnin aikana ehti paistaa aurinko, sataa lunta ja olla myös ihan täysin pilvinen keli. Kameran asetuksia sai siis päivittää vähän joka välissä.

On kyllä kiva, kun koirillakin on omat, vähän samanhenkiset ystävänsä joiden kanssa touhuta. Sekin on kiva, että koirani tulevat myös suurimman osan hyvänpäivän tuttujen kanssa juttuun. Vaikka Savu jääkin mieluusti kotiin silloin, kun Loimulle on luvassa leikkihetkiä muun nuorison kanssa.

Jää nähtäväksi, ehtiikö huhtikuinen postaus valmistua ennen toukokuuta 😂

2 kommenttia:

  1. Viimeinen kuva on hieno ja hellyyttävä, sitä voisi katsoa vaikka kuinka pitkään :) Taulumateriaalia sekin!

    VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)