25 huhtikuuta 2023

Tokotunnelmia ja ratatreenit

Menneinä viikkoina on ehditty käydä valkussa, kaverin kanssa tokoilemassa ja startattu tämän vuoden rallytoko ratatreenitkin. Loimu jäi treenatessa (ja jää) vähän vähemmälle, sillä sen juoksut alkoivat. Juoksuinen Loimu on vähän nuutunut ja innokas merkkailemaan, joten en näe pientä halli/kenttätaukoa haitallisena. Tosin opastettujen canicross kimppatreenien väliin jääminen vähän harmitti, mutta en usko että Loimu olisi siellä pystynyt hormooniensa kanssa keskittymään juoksemaan. Otetaan sen kanssa nyt vähän chillimmin muutama viikko.

© Nonnu Jukkala

Junnukoirien treenit Kramiella

Heti huhtikuun alussa kävimme toistamiseen Kramiella Tiian ja Voiton kanssa. Loimua vähän kiinnostavat ja haukututtavat toiset koirat, joten treeniseuran löytyminen tämän harjoitteluun on tullut tosi tarpeeseen. Siis ettei kukaan kohtuuttomasti säikähdä tai hermostu siitä, että Loimu raportoi ääneen.

Tällä kertaa viritin järkkärin kuvaamaan treeniä, jotta voin itsekin videolta havainnoida, mihin Loimu tarkalleen reagoi. Järkkärin videon siirtämisessä oli vähän ongelmia ja lopulta sain videosta talteen vain osan. Mitään merkittävää nyt ei kuitenkaan hävinnyt, eikä tuo video ole mikään esitelmä "tätä me osataan" vaan ihan havainnointia varten.

Loimulle vaikeinta on jos se osuu katsekontaktiin toisen koiran kanssa, mutta kyllä sillä kiehahti yli koirakaverin leikitkin 😂 Paljon on kuitenkin tultu eteenpäin; Loimu ei saa enää haukkukohtauktia, eikä se reagoi jokaiseen merkkiin toisen koiran olemassa olosta. Kesää kohti mennessä saadaan toivon mukaan koirahäiriötreeneistä säännöllinen rutiini ja ehkä jo syksyllä tällaiset haasteet ovat ainakin osin historiaa.

Siinä mielessä ongelma on harmiton, että Loimu on kiinnostunut toisista koirista ystävällisyyttään ja uteliaisuuttaan. Useimmista koirista Loimu tykkää, vaikka leikkiä ei lopulta syntyisikään. Sinänsä ei ole siis erityisen vaarallista, että se on kiinnostunut ja kiihtynyt muista koirista. Jatkamme harjoituksia.

Iltatokoilut Ylökkillä

Käytiin pitkästä aikaa kaverin siivellä Ylökkillä treenaamassa. Ei erityistä kerrottavaa. Loimua vei nenä, matolla oli vähän nameja. Se oli jotenkin kertakaikkisen pihalla, eikä me saatu aikaiseksi kuin pari perusasentoa ja vähän leikkejä. Silloin kun on liian vaikeaa eikä tunnetila ole optimi, en koe järkevästi lähteä harjoittelemaan uutta tai hiomaan mitään keskeneräistä. Yksi projekti on kyllä tuo maassa olevista nameista luopuminen. Pelkät hajun on jotenkin helpompi, niitä ei voi kesken kaiken syödä 😅

Video Loimun treenistä onkin lähinnä viihdearvollinen, muistoksi. Ei se aina kaikki mene niin kuin ajattelisi. Ehkä turhauttavinta on tuo, kun olen sataprosenttisen varma että lelu on palkitseva, niin Loimu singahtaakin touhuamaan ihan muuta. Tämä on erinomainen esimerkki siitä, että koira määrittelee itse sen, mikä on palkitsevaa ja mitä voi käyttää vahvisteena. Vaatii kyllä itseltäni vielä pelisilmän kehittymistä, milloin mikäkin meidän palkkarepertuaarissa olisi varmin vahviste. No, emme lannistu yksistä treeneistä ja oli tuossa hyviäkin hetkiä. Vuosien takaiseen verrattuna oma maltti on kehittynyt koirantahtiseksi; jos koiralla on syystä tai toisesta tarve haistella, niin ei siinä oikein ihmisen itkupotkuraivarit auta. Mikä koira sitä haluaisi kiukkuisen ohjaajan luo palatakaan? 

© Nonnu Jukkala © Nonnu Jukkala © Onnu Jukkala © Nonnu Jukkala

 

Savulle Ylökkin halli on tutumpi, onhan se siellä tokoillut nuoruutensa. Oikeastaan Ylökkin piha on ainoa piha, jossa Savu karkaa minulta autosta. Savu ei karkaa autosta ikinä, ei ikinä. Olen unohtanut siltä luukun auki jopa raviradan vieressä, puoleksi tunniksi. Sen saattaa jättää odottamaan autoon luukku auki missä vain, paitsi hallin pihassa. Savulla oli jälleen kova kiire sisälle ja siinä oli aivan sellaista nuoren pojan virtaa kun alettiin treenaamaan.

Savun kanssa treenattiin seuraamista ja jälkiviisaana on aina hyvä todeta että liian pitkä pätkä. Ajatuksena oli tehdä myös jääviä, mutta epähuomiossa astuin Savun tassun päälle. Savu sitten ansaitusti vähän räksytti ja karkasi takapalkalle purkamaan tilannetta. 

Liikkeestä seisominen sujui nyt melko kivasti! Toki Savulla tuli muutama ylimääräinen askel jonka videolta huomasin, mutta kuitenkin. Se pysyy paikallaan kun kävelen sen ohi ees taas ja tähän ollaankin pyritty. Iltatreenit ei olleet mikään onnistumisien multihuipentuma, mutta kevyet hyvänmielen höntsyt sentään. Asenne ratkaisee.

© Nonnu Jukkana © Nonnu Jukkala © Nonnu Jukkala © Nonnu Jukkala

Nuorten koirien tokovalkku Canisport

Napattiin Loimun kanssa irtovuoro Canisportille nuorten koirien tokovalkkuun ja olipahan kivaa! Saatiin hyvät täsmäiskuvinkit ohjatun noudon suuntien harjoitteluun, sekä seuraamiseen. Ohjatun suuntia en ole koskaan opettanut millekään koiralle, joten kyllä oli kömpelöä sähläämistä. Vaan sain ideasta kiinni ja päästään tätä jatkamaan Loimun kanssa yhdessä. Loimuhan tajusi ruokakupille juoksemisen ja oikean suunnan tuosta vaan. Minun on tarkoitus opettaa se lukitsemaan suunta vihjeestä ja juoksemaan siihen suuntaan vasta vihjeestä. Työtä siis riittää, koska Loimu ei vielä kykene odottamaan edes sitä hetkeä että veisin sen namikupin kohteeseen.

Seuraamisen kanssa mulla on ollut tosi epävarma olo. Loimu kun on aika pieni ja vähän sähikäinen, niin ollaan vähän haparoiden harjoiteltu ja toivottu parasta. No turhaa ei treeni ole ollut, Loimu seuraa jalkani liikettä aivan yllättävän tarkasti. Saatiin kouluttajalta jälleen hyvät ohjeet kuinka jatkaa harjoituksia. Saatiin myös tosi kiva palaute; Loimu oli koko treenin ajan kanssani, vaikka hallissa oli sermin takana toinen koira 💛 Palkitsevaa, kun harjoittelu alkaa tuottaa tulosta.


Tokotreenit Koirakeskus Hau

Ollaan alettu käydä ystävän kanssa edes kuukausittain treenaamassa oikein ajan kanssa ja kyllä teki taas terää. Loimu oli paljon paremmin kuulolla ja hanskassa kuin edelliskerralla, vaikka en nyt vielä voi väittää sen olleen aivan täysin kanssani 😂 Oli kuitenkin oikein hyvänmielen treenit ja paljon treenikuvia muistoksi, mikä olikin osatoive treenaamaan mennessä.

Loimu yllätti seuraamisellaan. Voi sentäs! Mentiin useamman askeleen suoraa ja liikkeelle lähdötkin tuntui varmalta. Seuraaminen tuntui ylipäänsä hyvältä, tykkään Loimun asenteesta ja askelluksesta. Oli tosi kiva saada nämä onnistumiset sekä kuviin että videolle. Kelpaa jatkaa!

Muina yleisinä harjoitteina tehtiin vähän kosketusalustaa ja kontaktipelejä. Loimu pysyy aina paremmin mukana, kun harjoituksissa on liikettä, tai kun se ylipäänsä tietää mitä sen pitää tehdä. Rakettikettu harvoin jää pyörittelemään tassujaan tyhjän panttina. Loimun tuntien, jos se yhtäkkiä olisi treeneissä passiivinen, epäilisin sen olevan kipeä.

Noutotreenit ovat olleen Loimun kanssa vähän vähäisiä. Se voi hakea kapulan tai sitten ei. Se saattaa pitää kapulaa aivan stabiilisti tai sitten se voi jyrsiä kapulan sahajauhoksi. Loimu voi tehdä suunnilleen ihan mitä vain 😂

Vauhtinoudot lähtivät kuitenkin rullaamaan kivasti, kun käytiin Loimun kanssa ensin katsomassa sekin pääty hallista, jonne aioin kapulan heittää. Luokseni juostessa Loimu tiputtaa kapulan toisinaan vähän aiemmin kuin olisi tarpeen, mutta en ole tästä nillittänyt. Harjoitellaan kapulan kanssa ohjaajan lähellä olemista erikseen. Epäilen että Loimulla on luoksetullessa kiire nameille 😁

Varsinainen läpimurto treeneissä oli koirakaverin kanssa kuvan ottamisen harjoittelu ilman, että edes otettiin kuvaa. Näin sen pitäisi mennä jokaisella! Meillä oli junnukoirille omat targetit sopivan etäisyyden päässä toisistaan. Loimu harjoitteli targetille menemistä, siinä istumista, paikallaan oloa kun peruutin ja menin kyykkyyn. Tämä oli tosi hyvä harjoitus toisen koiran kanssa samaan aikaan, etenkin kun koiria vapautettiin palkoille eri aikaan. Näinhän voi kaverikuvassakin käydä, että joku lähtee rivistä ennen muita.

Loimulla oli tosi hyvä fiilis koko harjoituksen ajan ja tehtävässä eteneminen oli kummallekin koiralle sopivan helppoa. Huolellisella harjoitelulla nuorikot istuvat joskus rinnakkain kuin ammattilaiset konsanaan! 😍

Savun kanssa tokoilu onkin Loimuun verrattuna sellainen aivojen lepotauko 😂 No ei ihan, mutta oon oikeasti suoraan Loimun jäljiltä niin aivot loppu että Savun kanssa en jaksa itseäni turhanpäiten rasittaa. Ja onhan sen kanssa jo perusteet hanskassa, joten treenit ovat sen suhteen leppoisampia.

Savun seuraamiset ei nyt näihin treeneihin olleet edenneet ihan kauheasti, mutta ruutu on tosi kiva! Hartaan aivotyöskentelyn ja sääteliäiden käytännön treenien jälkeen Savu bongaa ruudun ja juoksee sinne haukkumatta. Koko liike oli varsin tyylipuhdas ja voi ettien että tykkään lopputuloksesta!



Tokovalkku Canisport

Tokovalkkuun menin pelkän Savun kanssa, kun Loimun juoksut ehtivät alkaa. Savukin oli paikalla oikein kauniina, sillä olin ehtinyt esiparturoida sen kesätukkaa saksilla. Onneksi Canisportille ammattilaisten oppiin on kaikki tervetulleita 😂

Aloitettiin vuoromme samantien kiertämisellä, kun ei ole ottanut sujuakseen sitten millään. Siis Savu osaa kiertää kohteita, mutta ei koekelpoisesti. Koska kouluttaja tuntee Savun pentuajoilta asti, saatiin taas vallan toimivat täsmäiskuvinkit tuosta vain. Laitettiin merkkiryhmän taakse namit ja kun Savu bongasi merkin se sai vihjeestä lähteä juoksemaan. Kun se söi namit, se sai juosta takaisin luokseni suoraan nameille. Kauhean kömpelöä selittää kirjoittaen, mutta muistiinpanoteksteissä kaiketi riittää että itse ymmärrän 😆

Matkaan tehtäisiin nyt tällaisella namiloopilla varmuutta, sillä kulutukseltaan säästeliäs Savu ei turhaan juokse. Merkkiryhmän kiertoon erikseen varmuutta sitten lähempänä ja tarjoamisen kautta. Matkan kanssa ongelmia on tullut kaiketi siksi, ettei Savu ole aina ollut ihan varma, mitä sen piti tehdä. Ja niin sen juoksemiseen on yhdistynyt haukkuminen ja matkan keskeyttäminen.

Liikkeestä istumiseen otetaan käyttöön koroke. Savulle pelkkä "istu" sanana, ei tarkoita mitään ilman käsiapua. En tiedä itkisikö vaiko nauraisiko 😂 Mutta "istu" käsiavun kanssa on yleisvihje kuvissa tai odotuksissa. Perusasentoon se istuu kun seison tokoseipäänä ja kaukoissa istumisen vihje on "sit", toki sekin käsiavulla mutta tekniikka on eri. Luokse tullessa Savu menee maahan, jos käteni osoittavat alas, riippumatta mitä sanon. Alustalla istuminen on kuitenkin yksi temppu, jota Savu osaa tarjotakin, joten päästään sillä alkuun. Hyvä se on vähän herrasmiehen kaavaa rikkoakin, että joskus tosiaan on istuttava eikä aina maattava.

Savun kanssa keksittiin aloittaa nyt myös ohjatun suunnat. Vaikka meillä toistaiseksi on koetaukoa, niin ei sitä koskaan tiedä vaikka joskus voittajaluokkaan mentäisiin. Savu oivalsi kuppitreenin hienosti ja sillä oli kovasti kiva fiilis koko treenien ajan päällä. Kuka ei tykkäisi juosta treenin varjolla jatkuvasti namikupeille 😂  Spontaanisti kokeiltiin loppuun viedä riviin kapula ja lähetin Savun hakemaan sen. Haki, nosti, nouti ja toi hienosti luo! Palkan jälkeen Savu nosti kapulan vielä uudestaankin. Ihan hitsin kivalta tuntui itsestä! Kapulan pito kaikki oli joskus niin toivottomalta tuntuva työmaa, että iloisesti noutava ja oma-aloitteisesti noutotehtäviä ehdottava Savu on ihan kullanarvoinen palkkio 😍

Rallytokon ratareenit ulkokentällä

Viikonloppuna meillä oli tämän vuoden ensimmäiset rallytokon ratatreenit. Tuttu porukka ja jo kolmas kerta kun päästään huhtikuussa kentälle. Vähän viileä keli osui, mutta ihme kyllä kaljuksi ajeltu Savu tarkeni oikein mukavasti. Savulla oli myöskin taas semmoista into piukeana virtaa kenttäkaudesta ja toki meillä on ollut ratatreeneissä monet kerrat pelkkää hauskaa.

Niin oli nytkin! Oikean puolen seuraaminen oli itselle tosi kömpelöä ja joku haju vei Savun vähän mennessään. Sähelöinti sai aikaan haukkua, mutta kaikkinensa onnistuttiin monessa. Nyt tehotreeniä yksittäisiin liikkeisiin ja järjestelmällisiä ratatreenejä alle, niin kehtaa katsella koekalenteriakin.

Kiitos taas treeniseurasta Netta ja Mira!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)