15 kesäkuuta 2015

Suunnitelmaa tokon pohjaksi

Vilkku on kotiutunut ja selvinnyt muuttorumbasta ja itse asiassa on sen verran puuhakas tihulainen, että ehkä arkiasioihin on nyt keskitytty tarpeeksi. Nyt alkaisi olla ajankohtaista opetella varsinaisia tokon alkeita ja ne aloitetaan nyt. Toivoisin kaikilta tokoilijoilta vinkkiä ja niksiä hommailuihin, aiemmasta tokoilustani kun on muutama vuosi, säännöt ja koira ovat vaihtuneet ja motivaatio on tällä kertaa paljon suurempi.

Tähän mennessä olemme harjoitelleet tokon tueksi ja pohjalle seuraavia
-peruuttaminen
- vadin kiertäminen takajaloilla molempiin suuntiin
- oman akselin ympäri pyöriminen

Näiden lisäksi olemme pitäneet leikkituokioita ja harjoitelleet naksuttelun alkeita, kuten kosketuskeppiä ja -alustaa. Olen myös netin avulla yrittänyt tutustua uusiin tokosääntöihin ja Alo luokan liikkeisiin ja ehkä jotain haisua niistäkin on.

Suunnitelmani liikeistä on seuraavanlainen

Perusasento

Tämä harjoitellaan ensimmäisenä, se on kaiken a ja o. Suora, tiivis ja jatkuva kontakti. Ajattelin opettaa sheippaamalla ja mahdollisimman pienillä avuilla. Ensin kotona, sitten pihassa ja lopulta kentällä, vaihtelevat kestot ja toistomäärät.

Seuraaminen

Sitten kun edellinen sujuu. Ei imutusta, vaan askel ja palkka kun pentu tulee uudelleen perusasentoon. Kävellen ja juosten ja mennen tullen sujuvaksi. Ensin jynssätään se kolmen metrin pätkä toimivaksi ja sitten opetellaan seuraamaan matkaa. Muista kulmat ja ympyrät, kentällä ei seurata pelkkää suoraa pätkää.

Paikalla makaaminen 1 minuutti

Harjoittelen tämän ruokailun yhteydessä. Ensin harjoitellaan maahan meno sheippaamalla, sitten harjoitellaan kestoa ja sitä että en seiso vieressä. Myöhemmin muita koiria ja kaukaisia häiriöitä. Harjoitellaan myös istu, maahan ja istu.

Liikkeestä maahan

Harjoittele ensin napakka ja nopea maahan meno. Sen jälkeen jääminen siihen, vaikka itse kävelet pois. Lopulta seuruutus ja kesken maahan, huolehdi että koira jää maahan. Kokisin, että takapalkka voisi toimia tässä (takapalkka sitten erikseen opetukseen...).

Luoksetulo

Reipas, välitön ja sutjakkaasti suoraan perusasentoon. Ensin opetellaan istumaan ja odottamaan, alkuun siis tarvitsemme avustajan.

Noutoesineen pitäminen 5s

Ensin opetellaan pitämään kapulaa suussa tukevasti. Sitten käteen luovuttamista. Eripituisia kestoja, häiriötä ja liikehdintää, eri asennoissa kapula suussa, selkeä käskysana. Harjoittelua sekä puulla että metskulla (sitten kun sujuu).

Kaukot

Pitänee harjoitella tyynyn kanssa, ensin opetellaan että takamus kuuluu tyynylle. Sitten pohditaan, että pitikös nyt istua vai maata. Kun homma menee ilman käsiapuja lähietäisyydeltä, voidaan kai alkaa laskemaan askelia. Tarkoitus treenata liikkeistä reippaat ja napakat.

Estehyppy

Ei kiire, näin ensialkuun pahvinen este, jonka yli voi melkeinpä vain juosta. Homma lohkotaan paloihin, odottamiseen, vauhdikkaaseen hyppyyn ja taas odottamiseen, jonka jälkeen perusasento. Hyppäämisestä tehdään kiva juttu ja hommaa harjoitellaan targetilla.

Kun kaikki palat alkavat sujua, aion ketjuttaa ne takaperin, se olisi suunnitelma. Tarkoitus on saada opetettua koira takapalkalle ja sietämään häiriötä. Yritän myös videoita ainakin melkein kaikki treenit, ainakin liikkeen ensimmäiset treenit ja myöhemmin seuraavia, jotta näen toivottavasti mahdollisen kehityksen. Realistiselta tavoitteelta tuntuisi, että me ehkä startattaisiin ensimmäisen kerran vuoden kuluttua? Tokovalkku ryhmään olisi tarkoitus mennä syksyllä, mutta pieniä alkeita jo kotona. Jos jollain on heittää vinkkiä ja ohjetta tai tulla vaikka meidän kanssa harjoittelemaan joskus, niin oikein kiva.

9 kommenttia:

  1. Perusasennossa olen itse huomannut hyväksi keinoksi sen, että käyttää tuota vadin päällä pyörimistä apuna. Vilkku sen ilmeisesti osaa jo, mutta itse oon lähteny osaamattoman koiran kanssa siitä, että koira seisoo vadin päällä ja itse menen oikeaan paikkaan. Palkkaillen siinä jonkin verran ja sitten itse siirtyy sen verran sivulle, että koira voi ihan pienellä pyörähdyksellä "eksyä" oikeaan paikkaan. Ja taas palkkaa. Pikkuhiljaa pyörimismatkaa pidentäen niin, että koira osaa pyörähtää edestä sivulle. Tässä vaiheessa oon ottanu istumisen mukaan. Palataan ihan alkuun - koira suoraan ohjaajan vieressä - ja siitä ohjataan tai sheipataan koira istumaan. Jälleen kasvatellaan pyörähtämismatkaa, ite palkkailin alussa pelkästä pyörähtämisestä erikseen ja istumisesta erikseen. Kun sujuu, vatia aletaan madaltaa, kunnes sitä ei tarvita enää ollenkaan. Ite oon saanu tällein siistin pyörähtämisen sivulletuloon, ei oo näkyny mitään ylimääräsiä haahuilija tai irtonaisia perusasentoja :)

    Muuten suunnitelmasi näyttää aikalailla siltä, miten itsekin tekisin :)

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti takapään käyttöä ja siihen tuo vati on hyvä. Muuten voi tulla hankaluuksia peruuttaen seuraamisen kanssa jos koira ei hallitse takapäätä. Ja kaukoissahan sitten sai olla suullinen käsky ja käsimerkki, molemmat.

    Itse trernasin nuoremman kanssa perusasentoa ja seuraamista samaan aikaan, mutta toisistaan erillään. Ja imuttamalla, koen helpommaksi opettaa niin koiralle oikean paikan eikä käy niin, että seuraa hirveän väljästi, tosin kaikki tuomarit ei tykkää tiiviistä seuraamisesta, mutta kun kyse on pk-koirasta ei jossain pk kokeessa katsota hyvällä jos seuraaminen on hirmu väljää. Itelle tuosta imuttamalla opettamisesta on tullut mun tapa ja meillä se on toiminut molempien koirien kanssa eikä seuraaminen ole matkalaukku tyyliä. :)

    Itse oon treenaillut ihan pikkupennun kanssa jo häiriössä, tietenkin vaatimatta koiralta liikaa liian nopeesti, mutta jotain pikku juttuja vaikka kaupan parkkipaikalla ja nuoremmasta on tullutkin hyvä sietämääm häiriöö. :)

    VastaaPoista
  3. Musta kuulostaa hyvältä teidän suunnitelma. Häiriö tosiaan kannattaa varmaan alusta asti ottaa mukaan. Ihan vaikka vaan niin että käytte leikkimässä häiriössä tai palkkailet sua kohti liikkumisesta/kontaktista tms. Itse tein sen virheen että käytiin tosi vähän häiriössä tekemässä ihan pienenä, onneksi Romppu on sen verran ohjaajaläheinen ja perso ruoalle ettei tullut ongelmia... Perusasento tosiaan tarkaksi ja tehkää vaihtelevia juttuja ettei penne kyllästy! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tarkoitus on esitellä asiat pennulle kotona ja sisällyttää treenit lenkkeihin, ulkoiluun, kauppareissuihin, pentupainien parkkipaikoille jne. Just että treenistäkin tulee arkista, eikä neljän seinän sisällä tapahtuvaa häiriötöntä työskentelyä :D

      Poista
    2. Mutta toisaalta treeni kannattaa aina suunnitella etukäteen. Se, että jokasen lenkin aikana ottaa pienen seuruupätkän, ei lopulta johda yhtään mihinkään.

      Poista
    3. Sen vastuksenkin joko haluaa ymmärtää, tai sitten ei :DD

      Poista
  4. Koirahommissa on jutut kyllä aivan toisenmoisia kuin kissapuolella :) Meidän naksutuksissa iloitaan siitä, kun katit tajuaa nenän ja tassun eron ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah :D On varmaan koulutettavuus hiukan eri luokkaa.

      Poista
  5. Muista tehdä vaihtelevia treenejä! Esim. seuraamisessa perusasennosta perusasentoon siirtymisestä tulee äkkiä tooosi tylsää. Eli ota heti mukaan myös palkkaaminen liikkeessä; muuten saat koiran, joka tekee tosi hyvät perusasennot, mutta liikkeessä tiputtaa kontaktin ja haahuilee - todella yleistä pa-pa-opetetuille koirille. Rotujensa puolesta Vilkku (jolla on ihana nimi :D) oppinee nopsasti niin hyvät kuin huonotkin asiat. Kantsii muutenkin muistaa, että tekee mahdollisimman vähän liikkeitä perusasennosta perusasentoon -tekniikalla: esim. luoksetuloissa pyydät jotain viemään koiran pois, tai opetat sen kiertämään jonkun kohteen, tai vapautat sen hakemaan namit pois alustalta ja kutsut sitten. Mielikuvitusta kehiin :) Muiden treeniblogien lueskelu auttaa ainakin mua keksimään vaihtelevia treenejä.

    Ihmisillä on paha tapa jämähtää tiettyihin rutiineihin koiran palkkauksessa, esim. seuraamisessa sitä helposti kuvittelee palkkaavansa vaihtelevasti ja todellisuudessa palkka tulee joka treeneissä samalla kaavalla: eka 3 askelta, sitten 9 askelta, sitten 1 askel. Suunnittele siis myös palkkaaminen etukäteen, äläkä luota siihen, että osaat itse treenin kuluessa arvioida sopivan palkkaamiskohdan. Mä olen onnistuneesti opettanut koiran odottamaan palkkaa tietyissä tilanteissa, ja se on aika ärsyttävää :D Sitä voi tietty käyttää myös hyödyksi, mutta tietty suunnitellusti.

    Liikkeestä maahanmeno, seisominen ja istuminen kantsii ehdottomasti opettaa niin, että ensin itse peruutat ja koira tulee sun edessä. Pystyt alusta lähtien opettamaan liikkeet oikein, vähentämään kaikki avut (vilkuilu, varmistelu, käsiavut), ja saat palkattua just oikeasta hetkestä. Sitten kun jäävät onnistuu näin kunnolla ilman mitään hidastamista, pään nytkäytystä tai käden heilautusta, voi ne siirtää seuraamiseen. Hyvää seuraamista on turha etenkään opetteluvaiheessa pilata jäävien treenaamisella (been there!)

    Kaukot: jumppaa jumppaa! Namin kanssa opetat koiralle helposti liikeradat lihasmuistiin nyt, kun koiraa ei vielä ole pilattu. Mitään käskysanoja ei tässä vaiheessa tarvitse erityisemmin käyttää, kunhan vahdit, että koira tekee vaihdot oikein. Toistoja saa tehdä jonkun 1000kpl/vaihto, jotta ne jäävät koiran lihasmuistiin, mutta se kannattaa :) Valkkaa myös jo nyt se, miten haluat kaukot opettaa: takajalat vai etujalat paikallaan. Katso koiraa ja funtsi, miten sille on luonnollista vaihdot suorittaa. Tässä hyvä video kaukojen opettamisesta: https://www.youtube.com/watch?v=qdaLFIJAnDU

    VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)