22 joulukuuta 2015

Taakanvetoa ja muuta mukavaaVähän taakanvedon aloittamisesta tekstiä, kun sitä toivottiin. Jos laji kiinnostaa, kannattaa ensiksi tutustua tähän sivuun ja sitten perehtyä käytäntöön, eli suunnata katselemaan treenejä. No mutta, mitä on taakanveto? Taakanveto on jokaiselle (terveelle) koiralle avoin vetolaji, jossa mitataan ja kasvatetaan kestävyyttä ja voimaa. Sopii siis hyvin kunnon kohotukseen ja kotiharrastukseksi, mutta lajissa on myös mahdollista kilpailla. Kilpailupuoleen en ole itse sen tarkemmin perehtynyt, mutta se eroaa hiukan kotimuotoisista harjoitteluista.

Meidät mukaanlukien, kotioloissa taakanvetovaljailla voi vetää rengasta, ketjua, ahkiota, pienellä koiralla hiekkapulloa... Kaikkea mikä maantasalla liikkuu ja jonka painopiste tulee alas ja jota vedetään kävellen. Maaston tulee olla pääasiallisesti melko tasaista ja mielellään luonnonpohja, ei siis asfalttia. Meillä vedetään tällä hetkellä kevarin rengasta, lumen tullen sitten ahkiota.

Mistäs valjaat ja miten aloittaa laji? Itse ahmin kaiken netistä irtoavan tiedon ja otin yhteyttä lajin harrastajiin. Valjaat tilasin Jum-Jum's yritykseltä mittatilauksena ja ei voi kun kehua! Varmasti tullaan tilaamaan tuolta muutakin. Aikuisen, hyväkuntoisen koiran kanssa treenit voi aloittaa 10% taakalla koiran omasta painosta. Matkojen pituus koiran kunnosta riippuen, mutta 2-4km 2-4 kertaa viikossa on suositus. Meillä taakka painaa tässä kohtaa about 5-7kg, eli on vähän isompi kuin pitäisi, mutta veto nyt ei sinänsä ole Tuikulle uutta, joten aloitellaan hiljakseen tällä painolla. Matkana meillä on ollut 4km pari kertaa viikossa.

No mitäpä koira tykkää lajista? Ihan tosi paljon. Tuikku vetää oikein reippaasti eteenpäin ja pitää vauhdin tasaisena, ymmärtää siis omankin etunsa. Talvella on tarkoitus mennä taas tapahtumiin vetämään lapsia. Vuodenvaihteessa tulossa blogin puolella videota taakanvedosta, vaikka se ei sen ihmeellisemmältä näytä, kuin miltä kuulostaakaan.

Kuten muissakin vetolajeissa, myös taakanvedossa lämmittelyt ja jäähdyttelyt, sekä runsas nesteytys ovat avainasemassa. Siinä ohella muu lihashuolto ja ollaan jo hyvällä pohjalla. Löytyykö muita taakkaharrastajia? Jos jotain jäi sanomatta tai jokin mietityttää, niin saa kysyä.Loppuun syksyn/talven varrelta näitä vähän erilaisemmin onnistuneita kuvia, näitähän koiranomistajalla riittää. Koirien sivuja hiukan päivitelty, Vilkun tietoihin lisätty isän ja emän isän rekisterisivuille linkit. Tältä erää, adios.

2 kommenttia:

  1. Me ollaan alottamassa taakanveti kera kahden tiibetinspanielin! :) pistin eilen tai toissa päivänä tilaukseen valjaat juurikin jum-jum's yrittäjältä. Ja lajiin tutustunut ensin kaverin kautta jolla amstaffi ja nyt sain kipinän itsekkin kyseiseen lajiin. Tarkoitus muuten vaan toistaiseksi harrastella, tosin kyllähön mä vähön mietin, että tuon toisen tipsunkaa vois ehkä kisoihinkin tähdätä jossain välissä. Kunhan kolmas koira joskus tulee niin sen kanssa luultavasti kisaamaankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, eipä olisi ensimmäisenä tullut mieleen että joku aloittaa tämän lajin tipsun kanssa! Ihan huippua, jään kyllä seurailemaan :)

      Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)