08 joulukuuta 2015

Kerrassaan mielenkiintoista arkeaViime viikolla olimme Tiinan kanssa lenkillä (ja ollaan lähdössä nytkin). Jedi tuli hyvin toimeen meitin neitien kanssa. Siitä päästäänkin sitten keskustelemaan tähän meidän neitien arkikäytökseen, kun oikeestaan kaksjalkasella alkais nyt olla käpy täynnä kaikenmoista pelleilyä.

Mulle voi myöntää samantien huonon koiranomistajan ja monet muut ala-arvoiset tittelit, ihan niin monta kuin itse haluaa, sillää juuri nyt se ei liikuta tippaakaan. Koirieni narttumaisuus alkaa nostella päätään, välillä tuntuu että ehkä pahin on tässä, mutta koska Vilkun juoksuja edelleen odotellaan, niin luulenpa että pahin on vasta tuloillaan.

Voisin väittää että Tuikku lähti Vilkku-vapaalle lomalle mummolaan. Vaikka faktahan on se että laitoin Tuikun sinne ennen kuin hermoni ovat riekaleina ja jotta voisin hetken keskittyä vain pentuun. En pentuun ja pentua leikkivään koiraan. Tuikku osaa oikeasti käyttäytyä ja olla fiksu, nyt viimeisen kuukauden se on vain halunnut olla pentu.

Ihan ensiksi on myönnettävä itselle, että kyllä, olen älyttömän väsynyt. Intti ikävystyttää, sade ja pimeys masentavat ja totta puhuen työpäivien jälkeen lenkille raahautuminen on melko työlästä. Laiskanpulskeasti tuleekin vietyä molempia samaan aikaan ja kesällä eivät voimat työpäivän jälkeen riittäneet tuplaremmeilyn opetteluun. Yhdessä kummankin koiran hihnakäytös erityisesti ohitustilanteissa on ala-arvoista. Tuikku, joka on ennen ollut passeli pomminvarma lenkkikaveri, sekoaa totaalisesti ja kiihtyy entisestään vieressä hössäävän pennun vuoksi. Erityisesti liukkaalla kelillä minulla on täysi työ pidellä kaksikkoa. Yksin kummankin koirien ohitukset ovat ok, Tuikku saattaa jäädä vähän katseella kiinni ja Vilkku pompottaa koirasta riippuen, mutta muuten fine. Ainoastaan yhteisohituksissa saa todenteolla käyttää voimaa ja näinollen remmilenkit eivät ole kovin rentouttavia.

Joku aika sitten kyllästyin lenkeillä vääntämiseen ja hetken mielijohteesta hankin kuonopannat. Ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Ne eivät tule olemaan lopullinen ratkaisu, ainakin toivon niin. Ja käytössäkin ovat vain kun vien kumpaakin koiraa yhdessä, jotta pystytään järkevämmin harjoittelemaan yhdessä menemistä. Kaavailin lenkit myös niin että käytän kummatkin erikseen, Tuikku pääasiassa pyörällä tai taakkaa vetäen, Vilkku remmilenkillä ja/tai vapaana juoksemassa. Näin arkena siis. Kummankin lenkittäminen yksin on raskasta, ikävää minulle ja koirille ja katsojille varmaan turhan hauskaa. Siispä harjoittelemme kaikessa rauhassa, mutta väsyneenä en lähde raahaamaan kumpaakin. Aiheesta purkaudutti tarpeeksi?

Mitä narttumaisuuteen tulee niin, bitches. Meillä on ollut sallittua ruuasta ja leluista pienet rähinät ja komentaminen, kyllä asiat pitää osata jakaa ja määrätä mikä on kenenkin. Mutta kun kolmena yönä joutuu karjumaan koirille että "********* se on vesikippo", niin huumori onpi tipotiessään. Minun ruokiani ei tokikaan saa vahtia, vaikka nyt vuorotellen nuo kyttäävät sitäkin. Toisinaan Vilkku jää kyttäämään Tuikkua, irvistelee ja pörhistelee. Tuikku sietää tätä hetken ja sen jälkeen paiskoo rääpäleen pitkin seiniä. Joinakin iltoina Tuikku saattaa lymyillä sängyn alta ja kun Vilkku alkaa liikuskella asunnossa, kuulu sieltä vaimea murina. Ja samanlaista kyttäämistä esiintyy sohva, sänky ja nojatuolipaikoista, sekä ilman muuta tyhjistä ruokakupeista, vaatteista ja jopa sähköjohdoista. Ulkona Vilkku käy haastamassa ja kärttäämässä Tuikkua jatkuvasti jonkun kepin kanssa. Yhtenä iltana kävinkin sitten kinastelijat irrottamassa toisistaan, sitä oli Vilkulla pientä vekkiä korvassa ja Tuikulla huulessa.

Nyt viikonloppuna tuijotuskilpailua ja Tuikun pöhähdyksistä Vilkku sai hullunmoisen hepulin. Kahden jäähytyksenkin jälkeen pentu pinkaisi vauhtiin ja lopulta liukastui parketilla ja pamahti kintut solmussa sängyn reunaa vasten. Siitäkös seurasi kiljumista ja kolmijalkaisuutta. Ensin saatoin vähän mainita pennulle että sisällä juokseminen on kielletty ja sitten nauraa hihittelin tyhmälle. Tällä välin Tuikku oli ryöminyt sängyn alle piiloon, ettei vain joudu osaksi saarnaa... Puhunko pikkulapsista? En sentään, tykkään vain kirjoitella koirista tähän sävyyn, yrittäkää ymmärtää. Ja kyllähän niille voi höpötellä mitä lystää kun korvien välissä humisee kuitenkin tuuli. Noh, loppujen lopuksi kintussa pidettiin sitten kylmää, kun meinasi alkaa turpoamaan, ei sen pahempaa kuitenkaan.

Jotta tämä ei aivan menisi valitteluvirreksi (jota taisin tuossa kirjoittaa pitkän litanian), niin Tuikku kotiutuu kuitenkin jo viikonloppuna. Oikeastaan nyt kaksi päivää ilman Tuikkua jo harmittaa ja haukkulia on ikävä. Postissa tuli Tuikulle Rukan isommat valjaat, taitavat olla vähän väljät mutta olkoon, retkeilyyn kun vain tulevat... Taakanvetovaljaat tulivat myös ja odotan innolla niiden sovittelua! Huisin hienot olivat ♥


8 kommenttia:

 1. Tosi kiva kun kerrot näin avoimesti teidän arjesta. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
 2. Oh, I feel you. Tämän vuoden alussa kun ukkoni joutui palaamaan vähäksi aikaa takaisin armeijaan (puhuttiin siis neljästä kuukaudesta), niin kävimpä suunnilleen kaikki nämä sinunkin olotilasi lävitse. Miinus se, ettei meidän piskit onneksi ole kertaakaan pahemmin rähisseet, mutta se oli aika väsyttävää aikaa kaikin puolin.

  Tsemppiä teille ja toivottavasti teillä alkais yhteiset remmilenkit sujumaan. Itsekin ulkoilutan aina molemmat koirat samaan aikaan, ja voi auta armias, kun Raketa on opettanut Karponkin huutamaan kissoille ja oraville ja pupuille ja hanhille ja ..... : )))

  VastaaPoista
 3. Ja mä kun oon aina luullut että uroskoirilla on pahat välienselvittelyt teiniangstin aikaan... Ei meillä vaan, Kirppu tosiaan härnää minkä ehtii mutta isoveikka kestää melkein kaiken ja jos ei kestä sanoo lopuks hau ja painuu nukkumaan :'D

  Lenkit tehään meilläkin kyllä erikseen, Kirpun rähinäulinahyppypomppuleikkiinkutsu -sessiot vastaantuleville koirille yhteislenkillä on jotain niin hirveetä. Kuonopanta meilläkin jos on pakko yhdessä lähtee koska kertaakaan en aio enää piskien toimesta kaatua!

  VastaaPoista
 4. I feel you! Arki on välillä (lue: tällähetkellä aina) oikeaa puurtamista ja koirien ylimääräiset konhotukset sekä temppuilut pistää hermot koville. Toissayönä Marttakin rupes keskenkaiken yöllä haukahtelemaan (mitä ei siis ikinä tee) ja mä rääkäisen sängyn pohjalta, että "******* naama kiinni nyt". No, ei ollut turha huuto, sillä yön aikana multa varastettiin autosta tuulilasin suoja. Toistamiseen vaikka oli kiinni kunnolla. Silti, yöllä raivostutti niin pirusti kun unet keskeyty..:S

  Lisäksi meillä Martta on alkanut temppuilemaan lenkeillä. Välillä unohdetaan, että remmi on mitaltaan rajallinen enkä mä todellakaan aio sietää minkäänlaista vetämistä..:D Eikä asiaa auta se, että reipas viikko sitten me nimittäin ohitettiin nätisti Martan kanssa tipsu omistajineen ja yhtäkkiä tuo koira hyökkäs Martan jalkoihin takaapäin purren. Martta sekä minä tietysti säikähdettiin, mutta onneksi ei mitään suurempia kuin pikku nirhaumia tullut. Nyt kuitenkin lenkeillä Martta on alkanut kyttäilemään muita koiria ja arvaa vaan kiroonko mä sitä nyt ihan pohjalle? Aivan kun täs ei olis muuta tekemistä kuin ruveta puuttumaan ennen niin täydelliseen ohittajan käytökseen...no, ei auta! :D Ois jo ensi vuosi ja toivottavasti uudet (=paremmat) kujeet :P

  VastaaPoista
 5. Näiden paimenten kanssa saa usein olla tosi tarkkana siitä, mitä sallii ja mitä ei. Kaikkeen kyttäämiseen kannattaa olla nollatoleranssi. Meillä teinin pahin uhma on hellittänyt, kun rajat pidetään selkeinä ja toimitaan johdonmukaisesti. Sen on ollut vaikea sietää muita koiria mun lähellä. Kiki on onneksi järkevä, joten niiden välille ei ole kehittynyt ongelmaa. Meillä myös irvistelyyn puututaan heti, kun sellaista esiintyy, mieluummin jo aiemmin. Kannattaa ennakoida ilmapiirin kiristymistä, niin pääsee helpommalla.
  Jos olisi olemassa riski, että Kiki lähtisi kinaamaan kepeistä Teon kanssa, niin itse kieltäisin keppileikit kokonaan.

  Auttaisiko hihnalenkkistressiin jos veisit koirat relläämään vapaana, ja vasta lopuksi mahdollisesti hihnaan? Kuonopantakin voi kasvavalle koiralle kuitenkin olla oma riskinsä.

  Kannattaa myös seurailla tuota Vilkun jalkaa ja huolella kopeloida se läpi, ettei vaan pääse piilossa kehittymään mitään ongelmaa. Mä en itse uskalla ohittaa lyhyitäkään ontumia olankohautuksella, kun näitä tapauksia on sen verran nähty...

  Tsemppiä kuiteskin sinne! Nää pimeet kelit on kyllä tosi raskaita, kyllähän siinä välillä kysytään vähän voimia vilkkaan teinin kanssa :D Mut ehkä treeneihin ja ulkoilemaan on helpompi lähteä, kun miettii miten paljon raskaampaa itselle ja koiralle on kotoilla, kun toinen on täynnä energiaa? :D Vinkkaa jos haluat viedä koiria vaikka jonnekin hiekkakuopalle päästämään höyryjä, tosin ei ehkä ihan näin kurakelillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia perusteellisesta kommentista! :D Mä vastailen sulle fb -->

   Poista
 6. Tsemppiä, teinikoirat on kamalia ja taantuvat aikuiskoirat vielä pahempaa :P Mä en osaa pitää kuonopantaa pahana juttuna, pääsee paljon vähemmällä stressillä lenkkeilemään ja se rauhoittaa koiriakin, kun sun mielentila on parempi ja tiedät, että saat pidettyä ne hallinnassa tilanteessa kuin tilanteessa. Mä olen tehnyt hihnakoulutuksen Aidanille tosi huonosti kun se oli nuori, nyt käytän ihan surutta kuonopantaa jos haluan pitkän päivän jälkeen lähteä pitkälle lenkille ilman, että tarvitsee vääntää koiran kanssa hihnassa kiskomisesta ja hajujen perässä säntäilystä. Aika itsestään sen käytös myös normipannassa on parantunut, kun sen on ollut pakko käyttäytyä kuonopannassa nätisti.

  Kannattaa olla tosi tarkkana noiden kähnäilyjen kanssa, usein nartuille jos ehtii tulla jotain oikeaa skismaa keskenään, se ei katoa enää koskaan. Eli nollatoleranssi kaikelle kyräilylle. Ettei vaan käy niin, että kun Vilkku aikuistuu, koirat eivät tule enää lainkaan toimeen keskenään ja vaihtoehtona on joko eristää ne 24/7 tai antaa toinen pois.

  VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)