24 huhtikuuta 2017

Frendejä, kehäilyä ja sirkustemppujaLauantaina saatiin uusia leikkikavereita. Ollaan Iidan kanssa nähty pari kertaa sattumalta mätsäreissä edellisten koirieni aikana. Nyt osuttiin samaan aikaan jälleen mätsäreihin ja tämän jälkeen vaihdeltiin viestiä. Iida ajeli porukoilleni ja lähdettiin siitä metsään. Louna pöhisi ja kiukkuili pihassa. On se tarkkaa mihin päästää vieraita koiria, voi vaikka varastaa Lounan kepit. Metässä jengi lähti juoksemaan ja Lounakin rentoutui.

Savu sai aussipentu Nitrosta ihan huikean leikkikaverin. Niin ne nappulat rämisteli menemään ja pikkunen pentu oli aika kovisa otteissa. Louna rakastaa pienet pupelot mielellään viis vaille rikki. Laikaristeytys Nana mennä viipottikin pitkälti omia reittejään ja kävi meitä aina välillä treffaamassa. Sitä vähän epäilyttivät Lounan ja Savun keskinäiset leikit. Ei niistä kyllä aina ole varma, leikkivätkö vai tappavatko toisiaan, äänentaajuudet ovat olleet mielenkiintoisia.Löydettiin kivat jäkäläkalliot, joilta koirat katselivat maisemia ja painivat. Aurinko oli mennyt aikaa sitten pilveen ja jäätävä raekuuro yllätti meidät. Lähdettiin kengät märkinä talsimaan kotia kohti. Pihassa koiratkin näyttivät ihan uitetuilta, niin paljon sade kasteli. Leikit sujuivat mukavasti ja sovittiin että tapaillaan uudelleenkin haukkujen kanssa.

Louna ja Savu olivatkin lenkin jälkeen mukavan väyneitä, kun olivat saaneet peuhata. Nitro ja Nana olivat oikein mieluisia uusia tuttavuuksia ja tulivat kaikki kivasti toimeen. Aikuisena koirana Nana piti myöskin tilanteet hallussa ja koko nuori kolmikko ottikin kivasti mallia vanhemmasta.


Sunnuntaina suuntasimme siskoni kanssa Pesu ry:n järjestämään mätsäriin Pirkkalaan. Sielläkin nähtiin rutkasti tuttuja. Tapahtuma oli jälleen kivasti järjestetty ja mainio treenipaikka koirille, etenkin Lounalle. Savu jäi tauolle odottelemaan ja Lounan kanssa lähdettiin hengaamaan ihmismassaan. Väkijoukkoa ja kehiä lähestyttiin koiran tahtiin, testailin toimintakykyä nenäkosketuksella. Tuulessa rapisevat ja heiluvat kehänauhat vähän häiritsivät. Jäätiin sille etäisyydelle, että Louna kykeni toimimaan. Aika nopeasti päästiin nauhoille asti ja muutaman kerran mentiin niiden ylikin. Ympäristön ihmiset ja koirat olivat Lounalle nopeasti ok. Eniten se stressaa ja jännittää, jos toiset koirat rähisevät. Tällöin korvat ovat tiiviisti luimussa ja häntä alhaalla ja Louna pälyilee varmuudeksi melko pitkään. Toimintakykyään se ei ole enää aikoihin menettänyt. Edelleen se stressaa tuollaisia paikkoja, luimukorvia saadaan katsella vielä varmaan jonkin aikaa. Toimintakyky säilyy kyllä ja Louna rentoutuu nykyisin jo melko nopeasti, joten edistystä tapahtuu.

Jonkun rähistessä Louna katsoi kuitenkin parhaaksi kiivetä kolmapäilleni kuikuilemaan. Sisko saikin alkukiipeilyistä kivan kuvan. Kehässä Lounaa häiritsivät ensin nauhat ja ensimmäiset liikkeet menivät lähinnä sijaistoimintona maata nuuskien. Seisominen sujui kivasti, mutta korvat olivat visusti liimaantuneet pään myötäisesti. Tuomaria Louna meni iloisena katsomaan ja antoi kosketella. Hampaiden katsomisen jätimme väliin sillä tilanne itsessään oli koiralle riittävän haastava. Yksilöliikkeet sujuivat paremmin ja viimeisissä pari liikkeissä Louna ravasi jo ilmavasti ja rennosti. Ansaitusti saatiin sininen nauha.Savu painelinkin kehään aika nopeasti taukoilun jälkeen. Sille ympäristö oli oikein fine ja pikkumies tepsutti reippaana vierellä. Seisominen oli jokseenkin työlästä. Pitää vähän tarkentaa kaukotreenejä ja jatkaa asentojen harjoittelua yksittäin. Savu lähtee seisomisen jälkeen tosi nopeasti tarjoamaan istumista tai makaamista, joten vahvistetiheys oli kehässä ehkä häiritsevät tiheä. Muutoin esiintyi hyvin, antoi käsitellä, eikä väistänyt. Hampaat näytin itse ja liikkeet sujuivat tällä kertaa haukkumatta. Namien syötöstä tuli kuitenkin vähän palautetta, kyse ei ole kuitenkaan mistään pikkupennusta. Ihan tiedossa kyllä, olivat vain asennonvaihdot koiralla vähän turhan hyvin muistissa.

Savu sai siis myös sinisen nauhan vahvasti näkyvän palkkaamisen vuoksi. Nauhakehään veinkin vain Savun, koiria oli toistakymmentä juoksemassa ja Lounalle se olisi ollut liikaa. Savu seisoi nauhakehässä jo paremmin ja maltillisemmin ja liikkeet sujuivat hienosti. Nauhakehässä sijoituttiin nippanappa, tuloksena SIN4. Sijoituksesta huolimatta kannoimme kotiin aikamoisen kassillisen tavaraa ja koiranruokaa.Mätsärin jälkeen menimme koirien kanssa vielä vanhemmilleni, jossa varmaan lomailemmekin nyt hetken aikaa. Nuorempi sisko otti videota Lounan pompuista. Aika nopsaa tuo kömpelö höpsö nämä oppi, tulee ihan tuosta vaan syliin ja selkään. Pientä tekniikkahiontaa itsellä vielä. Lounan motoriikka on kuitenkin hurjasti kehittynyt ja se todella ponnistaa, eikä kiipeä minua pitkin. Tarkastikin se tulee kohdilleen, eikä revi hiuksia tai raavi minua. Ihana pieni Lusku ♥

4 kommenttia:

 1. Heippa! 😊

  Löysin blogisi vastikään etsiskellessni pennunodotushuumassa samanhenkisten koiraihmisten elämänmakuisia kirjoituksia arjestaan koirien kanssa. Ihastuin täysin blogissasi viliseviin kauniisiin kuviin ja polveilevaan, analyyttiseen kirjoitustyyliisi. Kahlasin viikonloppuna viime vuosien kirjoituksiasi ja tirautin muutaman kyyneleen viime heinäkuun kohdalla, lämmin osanottoni! 💜

  Olisin varmaan jatkanut hiljaisena stalkkerina, mutta tuli mieleen tästä teidän mätsärireissusta, että oletko perehtynyt Turid Rugaasin Rauhoittavat signaalit -kirjaan? Saattaisit pitää siitä ja ehkä saada uusia ajatuksia Lounan tunteiden hallinta -koulutukseen. Olet varmasti oikeilla jäljillä tuon käsikosketuksella toteutetun toimintakyvyn arvioinnin suhteen, hyvä ettet pakota koiraasi sille liian haastaviin tilanteisii, joissa sillä ei edes ole mahdollisuutta oppia uutta. Mutta jos vahvistaisit sille rauhoittavia signaaleita käsikosketuksen sijaan, saattaisit tehokkaammin auttaa sitä tunteidensa säätelyssä. Oman reaktiivisen shelttini kanssa avautui uusi maailma lenkkeilyyn ja arkeen, kun kouluttajamme perehdytti rauhoittavien signaaleiden hyödyntämisen saloihin!😊 Hankala tässä kattavasti selittää, mutta tutustu kirjaan jos et vielä ole ehtinyt!

  Mutta kiitos sinulle hurmaavasta blogista, voin vain kuvitella, kuinka paljon olet aikaa ja energiaa tähän käyttänyt! Arvostan todella ja sait minusta kyllä uuden vakkarilukijan. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau miten ihana kommentti! Ihan mahtava kuulla, että blogista löytyvät vanhemmatkin tekstit kiinnostavat. Kiitos osanotoista.

   Louna on ollut minulle jälleen vähän tuollainen outolintu, pähkinä purtavaksi. Taukokäytöksessä olen palkinnut sitä rauhallisista eleistä, tosin kotiloissa. Kaipaan ehdottomasti lisäoppia koiran tunne-elämästä, nenäkosketuksella en toistaiseksi osaa ihan rajattomasti edetä.

   Kiitos paljon kirjavinkistä ja tervetuloa lueskelemaan! :)

   Poista
 2. Huvittavaa, että mätsärissä rokotettiin palkkaamisesta namilla :D ihan virallisissa näyttelyissä mulla aina namia kehässä ja tungen sitä suuhut tiuhaan tahtiin. Ei se vaikuta mitenkään arvosteluun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huvitti kieltämättä, että luopumisen kautta opetettu mätsäriseisotus häiritsi :D En kyllä mätsäreitä ota nii vakavasti, että jaksasin sitä varten opettaa toimimaan ilman nameja.

   Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)