19 toukokuuta 2021

Maarit Hellmanin tokokoulutus
Ilmoittauduin jo talvella Ylökkin järjestämään Maarit Hellmanin tokokoulutukseen, mutta koulutus pidettiin vasta nyt toukokuussa. En ole aikapäiviin käynyt missään koulutuksissa ja oikeastaan edellisestä koulutuspäivästä on jo neljä vuotta. Koirakkopaikka koulutukseen oli melkoinen mukavuusalueelta poistuminen, mutta jos haluaa kehittyä on otettava haasteet vastaan. Niinpä meillä oli Savun kanssa 2x 40min aikaa keskustella ja saada treenivinkkejä Maarin Hellmanilta. Jos et jaksa lukea enempää, voin jo tässä kohtaa kertoa suosittelevani tätä tokokouluttajaa.


Alla vapaamuotoiset muistiinpanoni, kysy jos jonkin askarruttaa

Luoksetulo

Luoksetulomme on pääsääntöisesti vähän hidas, Savu ei myöskään aina tule ensimmäisellä käskyllä. Koulutuspäivässä nähtiin aika tavanomainen luoksari; leppoisaa hölkyttelyä. Positiivista on, että Savu melko kylmiltään ohitti ihmisrivin ongelmitta ja tuli perusasentoon.

Saimme vinkiksi aloittaa luoksetulon opettamisen uudestaan siten, että heti kun kutsun Savun heitän taakseni lelun. Ensimmäisissä harjoituksissa minulla oli motorisia vaikeuksia (aina kun jännitän ja saan ohjeita tehdä jotain uutta, alan sähläämään enkä voin sille mitään) ja Savu ei oikein vastannut lelun heittämiseen. Namin heittoa se ei taasen nähnyt ja toisaalta namin heitossa liikuin itse liikaa. Vaikka en koulutuksessa aivan loistanutkaan, sain kuitenkin ideasta kopin ja alamme työstämään tätä tapaa omatoimitreeneissä. 

Kaukot

Savu osaa istua ja maata, mutta kokeenomaisessa liikkeessä se saattaa valua, vaihdot ovat hitaita, ei välttämättä vaihda asentoa ensimmäisellä käskyllä ja toisinaan haukkuu.

Yllätyksekseni Savu teki koulutuksessa oikein kelvolliset kaukot, hipihiljaa ja ensimmäisillä käskyillä. Maarit neuvoi tekemään kaukojumppaa lihaskunnon ja tekniikan kannalta. Saimme hyvät ohjeet napakampiin kaukoihin ja käsiavuista pois pyrkimiseen. Savu jää heiluviin käsiini helposti kiinni, joten senkin kannalta olisi selkeämpää käyttää pelkkiä äänivihjeitä kaukoissa.

Noutokapulan pito

Tämä aihe jännitti minua, sillä ei ole mieltä ylentävää kertoa "hei tässä koirani joka ei pidä kapulasta siksi että laitoin kapulan sille väkisin suuhun ja pidin kuonosta kiinni". Mutta, toivon että joku muu aloittelija on tämän kertomuksen johdosta sitten minua viisaampi, eikä usko aivan kaikkia ohjeita tai tee mitään typerää ryhmäpaineenkaan vuoksi.

Olen junnannut kapulan pidon kanssa ainakin puolikkaan ikuisuuden ja nyt kun Savu on alkanut tarttua tiskirättiin, en ole tiennyt miten edetä. Koulutuksessa tehtiin kuitenkin meidän parhaat pitotreenit varmaan ikinä; Savu nosti kapulaa maasta ja tarttui siihen myös kädestäni. Mistään kestoista ei ole tietoakaan, mutta etenemistä on tapahtunut runsaasti sillä aiemmin Savu poistui paikalta kapulan nähdessään.

Maarit ehdotti muutamaakin eri tehtävää (mm. käsikosketus) miten kapulan pitoon saataisiin rakennettua kestoa niin että Savu pystyisi samalla olemaan lähelläni. Kirjoitan näistä vinkeistä varmasti lisää myöhemmin, kun päästään etenemään treenissä. Koulutuspäivän kapulatreeneissä omat kädet olivat taas ihan sekaisin ja palkkailin Savua pikkuisen mistä sattuu. En oikein tiedä, mikä minulla alkaa mättäämään jos kädestä pitäen neuvotaan ja ymmärrän ohjeen mutta silti toimin ihan toisin. 

Ihmishäiriö

Jokainen blogia seurannut tietää, että Savusta on tullut sellainen ihmisten luo karkailija. Kouluttaja kysyi heti, tiedänkö mistä syystä Savu juoksee haukkumaan ihmisiä. Mielestäni hyvä kysymys, kun syitä voi olla niin monia. Uskoisin Savun kuitenkin ryntäävän vieraiden luo lähinnä uteliaisuuttaan ja tykkäähän Savu toki haukkuakin. Treenaamme paljon yksin, joten muut ihmiset kentällä ovat aina kylmiltään vähän kummia tyyppejä.

Maarit kertoi tekevänsä jo pennun kanssa sellaista treeniä, että liikkurin läsnäolo olisi vihje perusasennosta. Tällaiset harjoitukset lähtivät Savulla hyvin alkuun, enkä tajua miten en ole aiemmin hoksannut ajatella asiaa näin. Nyt täytyy metsästää kisatreenejä ja möllikokeita, sekä hillumistreenien yhteydessä vaivihkaa tehdä ihmishäiriötreeniä.

Hämmennyin, kun Maarit kysyi, miten menettelen silloin kun Savu karkaa. En ole ajatellut koko asiaa, vaikka ehdottomasti olisi pitänyt. Olen toki kutsunut Savun takaisin luokseni, mutta joskus joutunut myös hakemaan sen. Jatkoa ajatellen sen lisäksi että pyrin välttämään karkaamiset, mietin valmiiksi mitä teen, jos Savu karkaa. Se helpottaa omaakin toimintaa, kun kaikkeen on valmis suunnitelma.

Hyvillä eväillä jatkamaan omia treenejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)