28 toukokuuta 2022

Ohjatut ja ot-tokot

© Iida Lähdekorpi

Tiistaina kävin molempien koirien kanssa omatoimi tokotreeneissä, paikalla oli lisäksemme kolme koirakkoa joten vuorot pyörivät sujuvasti. Savulle treeniolosuhteet olivat vähän poikkeuksellisen haastavat, sillä ensimmäisen kuuman päivän lisäksi paikalla oli kaksi juoksuista narttua. Savu ei ole reagoinut kastraation jälkeen narttuihin erityisen voimakkaasti, mutta selvästi pari tuntia juoksunarttujen tuoksuissa otti koville.

Kokonaisuus meni Savun kanssa kivasti, mutta se oli tavallista hitaampi. Lisäksi ensimmäisten onnistuneiden kaukojen jälkeen (olisi pitänyt lopettaa kaukotreeni niihin ensimmäisiin) se meinasi nousta koko ajan seisomaan tai muutoin vaihtoi asentoja miten sattuu. Minulle valkeni vähän viiveellä että Savu reagoi juoksunarttuihin ihan fyysisestikin 😁 Katsellaan istu-maahan vaihtoja toisella kerralla uudestaan.

Hyppy sujui ohi ajavasta moposta huolimatta. Savu jäi odottamaan, ei varastanut lähdössä, hyppäsi eikä kiertänyt ja tuli melko sujuvasti perusasentoon. Luoksetulot olivat näissä treeneissä aika fiasko, mutta laitettakoon hankalien olosuhteiden piikkiin.

Paikalla makaaminen meni tosi hyvin, vaikka Savu olikin rivin keskellä. Se ei ennakoinut tai reagoinut liikkurin tai muiden käskyihin. Onpahan tehokokeiltu kuinka Savu selviää juoksuihäiriöistä, ja hyvin selviää 😅 Se muuttuu hitaaksi ja vähän kuolaa, mutta ei kuitenkaan karkaa. 

Treenien perusteella Savu tulee menemään hoitoon siksi aikaa kun Loimulla joskus on juoksut. Vaikka Savu ei voi enää jälkikasvua saada, se reagoi juoksuihin sen verran voimakkaasti että mieluusti vältän turhaa koiran stressaamista. Treeneissä silloin tällöin häiriönä jees, mutta muutoin en koe tarpeelliseksi tuottaa Savulle lähinnä tuskastunutta oloa 😆

© Laura Gummerus

Loimu odotteli Savun vuoron ajan autossa (tässä onkin harjoiteltavaa ja ryhdyttiin heti kotipihassa toimeen, lisää myöhemmin) ja ennen omaa vuoroaan hengaili kentän laidalla. Meidän kentälle meno alkoi vähän huonosti kun Loimu sinkoili ympäriinsä ja onnettomasti astuin sen takajalan päälle ihan kunnolla. Pennusta lähti aika paha ääni mutta säikähdyksellä selvittiin molemmat. Täytyy katsoa itse tarkemmin jalkoihinsa 😒

Loimun hengailut menivät melko hyvin, huomattavaa kehitystä on havaittavissa. Se malttoi keskittyä nuuskumattoon ja tarjosi taukomatolle menemistä, sekä ympäristön tarkkailua myös hiljaa. Koirille se haukkui joitain kertoja, mutta mitään taukoamatonta ääntä siitä ei lähtenyt.

Videolla näkyy Loimun kahdet sitoutumisharjoitukset, joista jälkimmäiset tehtiin kentällä. Ennakkoon vielä juttelin treenikaverin kanssa, että pidän harjoituksen helppona enkä pyydä Loimulta ylimääräisiä tehtäviä. Vaan enpä malttanut olla ahnehtimatta, kun Loimu lähti hommiin ja leikkimään niin hyvin. Annetut tehtävät olivat uudessä ympäristössä kuitenkin liian hankalia ja Loimu lähti hetkeksi haistelemaan. Haistelutaukonsa jälkeen se palasi leikkimään ja saatiin lopetettua ehjään siirtymään.

Sitoutumisharjoituksissakin on tapahtunut kehitystä; kenttä on suht vilkkaalla paikalla ja meidän lähellä seisoi kaksi ihmistä. Loimun keskittymisen rakoillessa se ei sännännyt kentän toiseen päähän kuten olisi aiemmin voinut tehdä, vaan päätyi vain haistelemaan. Vaikka sähläsinkin itse, olen kokonaisuuteen tyytyväinen ja ensi kerralla huolellisempi.

Tokovalkku

Keskiviikkona oli sekä Savun tokovalkku, että Loimun tokoykkönen (joskin meinaan edelleen puhua tokoeskarista). Saatiin Savun kanssa hyviä vinkkejä ihan hässäkkään asti, mutta tunnilla treenattiin kiertoa ja hyppyjä.

Savu innostui kartioryhmän kierrosta kovasti myös matkaa lisätessä ja matkaa pitäisikin lisätä ihan reippaasti. Täytyy myös muistaa olla tarkkana mistä palkitsee, sillä usein merkkaan palkan jo siihen kun Savu on vasta kartioiden takana. On myönnettävä, että vuodessa en ole kehittynyt tämän asian suhteen kovinkaan kummoisesti, kenties tänä kesänä.

Hässäkän hyppyjä ajatellen alettiin opettaa Savulle käsimerkkiä siihen kumman hypyn se hyppää. Hyppytekniikan lisäksi Savulle on haastavaa linjata hypylle jos hyppy on siihen nähden vinotta tai jos itse olen vinossa hypyltä. Kokeiltiin tunnilla muutamaakin eri tekniikkaa ja kotona lähdimme harjoittelemaan tehtävää tarjoamisen kautta. Tavoitteena on saada Savusta sillä tapaa varma hyppääjä, että kun se näkee esteen jolle sitä ohjaan, se lähtökohtaisesti pyrkisi hyppäämään eikä kiertämään. 

Hyppy sellaisenaan on Savulla vahva liike, mutta vain tietynlaisena. Savu on tehnyt satoja, ellei tuhansia toistoja hyppyjä niin, että se jää istumaan esteen toiselle puolen suorassa linjassa hyppyyn, josta kutsun sen hyppäämään. Sillä ei ole (kuten ei minullakaan) mitään käsitystä hakeutua hypylle joka ei jo ole sen nenän edessä. Lisäksi Savun hyppytekniikassa riittää kehitettävää.


© Laura Gummerus

Tokoykkönen

Loimun tokoykkösellä jatkoimme sitoutumisharjoituksista seuraamisen alkeisiin. Ensimmäisessä setissä palkkasin Loimun huomaamattani siitä kun se avasi suunsa jalkani vieressä. Arvatakin saattaa, että toisessa setissä Loimu tarrasi samantien pohkeeseeni. Sitä saa mitä vahvistaa! Pätee Loimun kanssa oikein täsmällisesti ja oman työn tuloksen voi havaita välittömästi 😆 Pienen tauon jälkeen harjoitus sujui kuten pitikin, kun kutsuin Loimun hommiin hiukan rauhallisemmin ja palkkasin sen aiemmin, mutta maltillisesti. 

Aloimme harjoitella seuraamista myös tekniikkanäkökulmasta. Kaikki ohjeet tähän liittyen olivat minulle ihan uusia ja vaativat taas hiukan motorisia harjoituksia alati heiluville käsilleni. Kunhan saan omat kädet hallintaan, jaan tännekin videon miten harjoituksemme etenevät.

Taukoharjoituksien aikaan olimme Loimun kanssa jo molemmat melko väsyneitä. Loimu toki ilahtui lainatusta korokepedistä ja ampaisi sinne tämän tästä. Kesto oli väsyneen pennun kanssa vähän kehnonlaista, kun väsyneenä Loimu haluaisi vain riehua lelu suussa. Kirjasin kuitenkin vinkit kirppupelistä ja muista taukoharjoituksista ylös, jotta voimme jatkaa harjoituksia kotona 😄


© Iida Lähdekorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)