11 lokakuuta 2015

Teurasjätettä lautaselle


Tuolta näyttää täysateria, jonka koirat yleensä lepopäivinä saavat. Eli siis kaikki kerralla.

Meidän koirat ovat nyt vihdoin ja viimein siirtyneet raa'alle. Jo oli aikakin, ehdinhän kaksi vuotta moisesta haaveilla. Tilaan meille yleensä summittaisen kuukausilastin, joskus jää vajaaksi, joskus menee yli, aina ei meinaa mahtua edes pakastimeen. Kun lihat väillä loppuvat tai ovat tiukalla, on kaapissa aina varalta säkki J&V kanariisiä. Makupaloina käytän milloin nakkia, juustoa tai omatekoisia makupaloja, nyt meillä on Frolicia. Lihat tilaan Kennelrehulta, nestemäinen Möller löytyy Prismasta, Vida vahva sinkki sinunapteekista ja Aptus Calphosum tabletti Apteekista. Pääasiassa tilaan kaiken, koska olen laiska, mutta möller tulee ruokaostosten mukana samaa matkaa.

Viime syksynä aloin perehtymään raakaruokintaan oikein urakalla, miten siitä selviäisi kohtuu helposti ilman turhia purkkeja ja kuinka lihan määrän saisi oikeaksi. Koska tykkään hifistellä joskus joissain asioissa, laskin kaikenlaisia kaavioita, jotta sain haluamiani keskiarvoja. Kaikki käyttämäni laskukaaviot ja ohjeistukset löytyvät Katiskasta. Perehdyin yli- ja aliannostuksiin, tein muistiinpanoja ja Finelin sivuilta katsoin osviittaa eri lihojen ravintoarvoille ja proteiinipitoisuudelle. Tietoa tuli kertalaakista hyvin hyvin paljon ja kaikkea en enää muista.

Pääseikka raakaruokinnassa on kuitenkin se, että hyvinvoiva koira saa tarpeeksi kaikkea. Puutostilat toki tulevat näkyviin vasta hyvin myöhässä ja ne ovat yleisempiä, kuin yliannostukset, Katiskan mukaan yliannostuksissa on jopa mahdotonta onnistua. Huomioikaa, että olen voinut ymmärtää lukemani väärin ja en ohjeista ketään ruokkimaan koiraansa suuntaan tai toiseen.

Tällä hetkellä suuntaa antavat määrät, riippuen mitä on tehty

Tuikku 30kg steriloitu narttu
200-350g lihaa/vrk (broileri, riista tai sikanauta +mahdollisesti ruuanjämiä)
60mg sinkkiä (2tbl)
Möller (kun muistan)
Kananmuna viikottain

Vilkku 15kg kasvava pentu
500-700g lihaa/vrk (broileri, riista, sikanauta, lohi)
30mg sinkkiä (1tbl)
Kalkki (yritän muistaa)
Möller (kun muistan)
Kananmuna viikottainTreenipäivinä koirien ateria koostuu treenien palkoista, eli jää melko minimaaliseksi, vähän riippuen mitä on treenattu ja miten. Tuikun ateriat koostuvat pääasiassa possusta, naudasta ja kotiruuasta, melko raskaista sisällöistä siis (koska sen vatsa kestää sen). Tuikulla on myös alkanut olla taipumusta lihomiseen, nappulaa sille ei voi päivässä antaa 2dl enempää tai koira näyttää porsaalta. Niinpä Tuikku pitää toisinaan paastopäiviä, eikä ole niistä moineskaan. En muista enää lähdettä, mutta luin artikkelin paastopäivistä ja sen tekstin perusteella olin vakuuttunut. Tuikulle niistä ei ole ollut haittaa, joten tulee pitämään niitä jatkossakin tarpeen mukaan. Joskus en myöskään jaksa pilkkoa lihoja, joten Tuikku saattaa kerralla syödä jopa 700grammaa lihaa, hupsista. Ei se hotki, jättää kyllä syömättä jos kokee liialliseksi. Tällaisten päivien jälkeen en seuraavana päivänä edes tarjoa sille ruokaa.

Vilkku syö kasvuikänsä vuoksi melkoisen runsaasti. Silläkin annos on treenejä ennen pienempi, jotta jaksaa vielä treeneissäkin palkkaantua. Nappulaa Vilkun maha vetää aivan älyttömästi, ei siis mitään toivoa syöttää niitä pelkästään. Lihaa Vilkkukin syö hiukan vaihtelevia määriä, ihan riippuen siitä mitä lihaa on tarjolla, mitä syötiin eilen ja paljonko ja miten on liikuttu. Viime aikoina pennun nälkä on kasvanut hurjasti ja se syö jopa tuplaten suurempia annoksia kuin Tuikku, ottaen huomioon että Tuikku saattaa kivuttomasti syödä sen reilu puoli kiloa lihaa...

Kumpikin koirista saa ruokansa jäisenä, paitsi silloin kun muistan laittaa lisät mukaan. Silloin sulatan pienen osan ateriaa ja sotken tabletit ym sekaan. Pääsääntöisesti kuitenkin jäisenä ja kumpikin tykkää puuhastelusta. Käytän ruokintahetken yleensä joko koulutus- tai aktivointitilanteena. Lihojen lisäksi meillä syödään myös rustoja ja hyvässä rahatilanteessa olen ostanut mm. naudan sydämiä tai maksaa ja keittänyt niitä makupaloiksi.

Pakastimeen tuli juuri uusi lihalasti. Pyrin tilaamaan 10kg aina jotain edullista, eli jauhelihaa. Tällä kertaa seuraksi tuli 5kg possua ja 5kg kalkkunaa. Seuraavassa lastissa sitten jotain muuta possun ja kalkkunan tilalle. Ainakin toistaiseksi 20kg lihoja on riittänyt meillä n. kuukaudeksi.

Mitä ja miten teillä syödään?

14 kommenttia:

 1. Aina sitä haaveilee että voisi raa'alle vaihtaa, mutta omistajan laiskuus asioiden selvittämisessä vie aina voiton. Kiinnostuksesta huolimatta... :D Meillä molemmat siis nappulalla, joskus saavat spesiaalina M&M:stä ostettuja pakasteita ja koulutuksessa menee Frolicit, nakit, Kirpun nappulat (vaihtelee), juusto yms.

  VastaaPoista
 2. 50-50, lihana Mush ja tosiaan sulatan koko satsin aina kerralla ja annostelen annospusseiksi pakkaseen. Molemmat syö 1/3 pötköä päivässä + nappulaa 1-1,5dl. Nutulle rasvaisia lihoja ja Nalalle vähärasvaisia. Aina en jaksa/muista ottaa lihaa sulamaan, joten saattavat saada nappulaa illalla saman verran kuin aamullakin.

  VastaaPoista
 3. No meillä raaalla sekä sekaruualla. Lihoina vaihtelen kuten sinäkin ja lisäksi menee
  neun pötköjä sekä raaka/kypsänä. Kananmunaa ja satunnaisesti ostan maksa/peruna
  soselaatikkoja. Sinkkiä kuureittanin, merilevää, b-vitskua kuureittain ja maitohappobakteerit.
  Kaavioita en oo tehny mutta ehkä lihaa just 300-400 puhtaana sekä sitten muut, pentu vielä napukoilla
  sekä osa ruuasta neuna :)

  VastaaPoista
 4. Meilläkin raa'asta haaveiltu jo parin vuoden verran, mutta oma tietämättömyys asioista ja niiden selvittämisestä tuntuu olevan ylivoimainen asia. :D No, ollaan kuitenkin edistystä saatu, ja koirat painaa 50/50 ruokavaliolla tällähetkellä eteenpäin. Sopii hyvin meille, kun napuista saa tarvittavat ravinteet ja toisaalta myös Raketan ruoansulatus on parantunut ihan huimasti siitä mitä se oli pelkkää nappua syödessä. Uskaltaisin ehkä myös väittää sessen närästyskohtausten vähentyneen lihan lisäämisen myötä aterioille (nyt pidän kyllä sorma ristissä).

  VastaaPoista
 5. Meillä syötiin ennen raa'alla, mutta sitten päätettiin koklata 50/50 mallilla ja tuntui jotenkin, että koira voi paremmin sillä. Seuraavien koirien kanssa mennään toivottavasti raa'alla mutta Riemulle se ei vain sopinut, joten tällähetkellä meillä syödään Purenaturalin Grain Freetä + Mushin/Maukaksen lihaa, rypsiöljyä, joskus kun muistan Aptus Multidogia ja kananmuna kuorineen kerran viikossa :)

  VastaaPoista
 6. Nappulalinjaa kaikella sekalaisella siinä seassa :D Lihaa, puuroa, ruuan jämiä tms menee seassa. Raakahan se olis ideaali ja kiinnostusta olis, mutta kun junnu on niin perkeleen nirso niin eri kiinnostais kattoo sitä sen näivehtimistä ja vähän hankalaa syöttää eri safkoja. Tilda saa yleensä enemmän lihaa sillonkun joku muistaa sulattaa, Tyyne vähän jos suostuu syömään. 50/50 olis Tildalle aika ideaali ja ehkä mahdollinenkin tässä tilanteessa.

  VastaaPoista
 7. Täällä mennään aikalailla 50/50. Välillä puuroa, välillä milloin mitäkin.

  VastaaPoista

 8. Meillä ollaan myös juuri siirrytty kokonaan raa'alle. Nappulat ei tunnu maisuvan vaikka kuinka olisi nälkä ja koira laihtui tämän vuoksi ikävästi. Jätettiin ne siis pois aijemmasta 50/50 ruokinnasta. Nyt koira voi selvästi paremmin.

  VastaaPoista
 9. Hyvältä kuulostaa ja tosi kiva postaus! :) meillä pääosin raakaa, mutta mukaan mahtuu omien ruokajätteiden lisäksi laiskoina iltoina nappulaa, kaupanvalmis märkäruokia ynnä muuta sellaista. Aika sekalaista siis. Meillä aina sulatetaan ruuat ennen tarjoilua, koska jossain (perätön lähde) kuultu että jäisenä voisi aiheuttaa vatsaongelmia/ripulia yms. olen jäisenäkin kyllä antanut aina välillä eikä siitä kyllä mitään ole tullut. Onkohan sulla mitään haisua tällaisesta "faktasta". Pitää varmasti kyllä joka tapauksessa ottaa kallis arvoinen google käyttöön nyt, kun tarpeeksi olen saanut ihmetellä :D kuvittelisin, että kyse olisi vain siitä mihin maha on tottunut, kun kuitenkin niin moni syöttää jäisenä ruoat koiralle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos tuo on fakta niin meikäläisen koirat on feikkejä :D Mutta siis joo en meniki herkkävatsaiselle iskemään jäistä ruokaa kuppiin, ainakin puolisulaa saisi olla. Ja Vilkkukaan ei aivan pikkupentuna syönyt jäistä, vaan ensin sulaa, sitten vähän sulatettua ja nyt jäistä :)

   Poista
 10. Siis mitä möllerin litkua annat ja kui paljo? Mä ku laskin sitä yhtä koiraa kohden nii ei kyllä kauaa kestäny :D ade-liuos on se meidä turva todennäköisesti sitte ko kokonaan raa'alle laitan noi. Tai JOS laitan :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ihan vaan nestemäistä Mölleriä semmonen summittainen loraus. Siksi möller, koska muissa öljyissä, myös ade-liuoksessa on veren hyytymistä hidastava vaikutus. Muistaakseni sama/toinen öljy hidasti myös tulehdusten parantumista tmv. En nyt aamu-unisena jaksa selvittää, mikä vitamiini tai osa litkusta se oli, mutta Möllerissä sitä ei ole :)

   Poista
 11. Raakaruokinta kiinnostaa, mutta en varmaan ikinä saa semmoista aloitettua :D Nappulaa täällä syövät, sekaan merilevää ja lohiöljyä ja milloin mitäkin lihaa, ruoantähteitä joskus eksyy kuppiin (myös kananmunaa, piimää, raejuustoa yms), mutta tulen varmaan aika usein syöttämään nappulan joukossa rakaa. Joka toinen päivä saavat dental purutikut ja välillä rustoja ja luita.

  VastaaPoista
 12. Meillä mennään 50/50 ruokinnalla, vähän silleen et mitä sattuu oleen. Nappulana pääosin Hauhaun kanariisi tai JV kanariisi. Lihat ostetaan yleensä Vauhti-raksusta, koska Kennelrehu ei meidän paikkakunnalla pysähdy ja tuo VR:kin pysähtyy vähän tyhmästi kun olis aamu 10 täällä. Ja jos tilaan niin yleensä sit jotain muuta kun sikaa ja nautaa.

  VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)