02 helmikuuta 2022

Toko muistiinpanot

Tammikuun viimeisen illan vietin Loimun kanssa Canisportin Tavoitteellisten pentujen irtotunnilla. Meitä koutsasi Riitta Kivimäki. Olin ajatellut kysyä vinkkiä perusasennon opettamiseen ja ideoita siihen saatiinkin. Tunnilla ei kyllä ihmeitä tehty sillä Loimu oli aivan into piukassa kaikesta uudesta ja sinkoili hihnan mitan verran joka suuntaan. Leikkiminen ja namit kyllä kelpasivat, mutta aktiivisuus minua kohtaan oli kaikelta kiireeltä hiukan vähäistä.

Saatiinkin vinkiksi harjoitella hallilla rauhallista olemista, sekä kotoa tuttuja tehtäviä. Tasapainotyyny onkin Loimulle jo tuttu juttu ja teimmekin Loimulle vähän kuin korokeradan. Oli vati, tasapainotyyny, ruokakuppeja ja muita erilaisia korokkeita. Palkitsin Loimun kaikesta aktiivisuudesta korokkeita kohtaan ja pääsin vahvistamaan alustalla pysymistäkin. Vinkiksi saatiin ottaa käyttöön vihje vapautuksellekin - Riittan mukaan vapautus on olennainen osa pysymistä, hyvä muistisääntö itselle 😁

Loimu on vilkas ja aktiivinen pentu, kuten toivoinkin. Sen kanssa on suotavaa vahvistaa kaikkea olemista pysymistä siinä, missä Savulta olen vahvistanut kaiken tekemistä ja liikkumista. Vaikka Loimu oppisikin paikallaan pönöttämisen vahvaksi tempuksi, ei sen vilkkaus ja sähäkkyys minnekään katoa. Keskittymistä ja sitoutumista harjoitellaan nyt ainakin näillä korokevinkeillä, näin olisi mahdollista saada ns. ehjä treeni ilman jatkuvaa sinkoilua kaikkialle.


Heti seuraavana aamuna, eli helmikuun ensimmäisenä päivänä suuntasimme takaisin hallille. Kalenterimerkinnöissäni on ollut viime aikoina kehityksen tarvetta, nyt menot eivät sentään olleet päällekkäiset vaikkakin yöunet jäivät aikataulutukseni jäljiltä vähän lyhyiksi. Napattiin hallille mukaan pikkusiskoni, jonka käsialaa tämän postauksen kuvat ovat - unohdin ohjeistaa zoomata ihan vain Loimuun mutta näillä mennään 😆

Savun kanssa treenattiin ruutua, sitä kun ei mahdu keittiössä tekemään eikä oikein ole tuolla lumihangessakaan kätevä. Aluksi laitoin targetin ruudun sisälle ja sen jälkeen pari metriä ruudun taakse. Treeni meni ihan yllättävän hyvin! Lähetin Savun vihjeellä targetille ja välillä annoin juosta ruudun läpi sinne asti, välillä pysäytin ruutuun. En tietääkseni ole treenannut pysäytystä erityisen järjestelmällisesti, mutta Savu on kyllä ihan superkivasti kuulolla! Tokikaan sitä ei voi vielä lähettää lelulle tai ruokakupille niin että se pysähtyisi kesken, mutta niitä aletaan harjoitella seuraavaksi.

Vauhti hiukan himmaantui vihje-erottelussa, mutta stoppi oli silti napakka. Aioin tehdä merkkiryhmän kiertoa ruudun jälkeen, mutta siitä ei tullutkaan mitään. Savu ei juokse juoksemisen ilosta, eikä se yksissä treeneissä juokse montaa kertaa ees taas sujuvasti. Niinpä meidän kierto oli aika haukkuva ja pelkkää ravaamista. Jäi kahteen yritykseen tällä erää. Täytyy seuraavat treenit suunnitella paremmin, niin että vauhtiliikkeitä olisi vain yksi ja muut liikkeet jotakin vähemmän kierroksia nostavaa.

Olen alunperin opettanut merkin kierron temppuja ja tehnytkin siinä kaikki aloittelijan mokat. Viime kesänä aloin korjata kiertoa niin että Savu suorittaisi sen haukkumatta ja mielellään ihan laukaten. Sittemmin tämän vuoden puolella olen tullut siihen tulokseen että harjoitellaan kierto kokonaan alusta ja vaihdetaan vihje. Vanha vihje on saanut niin paljon vahvistusta myös kaikesta ylimääräisestä touhusta, että uskon pääseväni helpommalla opettamalla koko tehtävän uudelleen. Uskoisin sen olevan myös Savulle selkeämpää.

Loppuun tein Savun kanssa pienen pätkän seuraamista. Saatiin onnistuneita lähtöjä ja pysähdyksiä. Savu on välillä ollut askeleen jäljessä lähdöissä joten yhden askeleen lähtöjä on hiottu aika paljon. Samoin pysähtyessä Savu on ollut jotenkin epävarma, eikä ole oma-alotteisesti istunut perusasentoon. Nyt sujuivat nämäkin. Tehtiin myös pari juoksuun lähtemistä ja vähän peruuttelua. Peruuttamisessa Savu aukeaa tosi paljon mutta korjaa kyllä kun käännyn poispäin. Sen verran seuraamisessa on vielä tekemistä tavoitteisiini nähden, ettei me ihan ensi viikolla olla kokeisiin menossa 😅

Sunnuntaina on taas tokon omatoimiryhmän treenit ja vähän varovasti olen suunnitellut tekeväni seuraamista liikkuroidusti. Ajatuksena on opettaa liikkurin höpinöistä vihje kontaktille ja sitä myötä kivalle seuraamiselle. Eli varsinaista kokeenomaista pätkää tuskin tehdään, sillä en usko sen tauon jälkeen sellaineen onnistuvat.


Loimun vuoron odottelun meni kohtuullisen hyvin. Se ei tosin viihtynyt häkissä, mutta hihnassa kyllä ja malttoi syödä rustoluutakin kaikessa rauhassa. Taukotreeniä on harjoiteltava kotona ahkerasti, sillä Loimulle on todella haastavaa odottaa vuoroaan jos Savun kanssa tehdään jotakin. En voikaan koiria vielä vähään aikaan treenata yksin samalla kertaa, sillä en tahdo rauhattoman odotuksen vahvistuvan liiaksi.

Omalla vuorollaan Loimu pinkoi ympäri hallia riemuissaan, tuli sentään kutsulla luokse. Loimu on ihan hullu leikkijä ja leikkisi varmasti hamaan tappiin asti. Kun se voittaa lelun, se ei karkaa sen kanssa vaan on alunpitäen juossut lelun kanssa syliini. Koska leikittäminen on minustakin kivaa, olisi todella houkuttelevaa riehuttaa Loimua vähän jatkuvasti. Tässä täytyy kuitenkin ottaa järki käteen ja pitää riehakas leikki kohtuullisissa rajoissa 😅

Rakentelin Loimulle taas korokeradan ja Loimu tarjosikin heti alustoille nousemista sekä niillä istumista. Vahvistin eri alustoille hakeutumista ja niillä pysymistä. Hienosti Loimu keskittyi tehtäväänsä, vaikka pikkuväki kiljui ja juoksi vierestä! Eli kun motivaatio on kohdillaan ja tehtävä hallussa, ei ympäristö häiritse liikaa.

Hiukan kerrattiin myös istumisen ja makaaamisen vihjeitä vieraassa ympäristössä. Loimu suorittikin ne kuin vanha tekijä. Hiukan liian pitkäksi treenisetti venähti (se on tuo 5min ihan maksimi mitä Loimu kerralla jaksaa) kun lopussa käsikosketuksesta ei tullutkaan enää mitään. Tässä sitä oppii itsekin malttia.

Maaliskuun lopulla Loimulla alkaa tokoeskari. Siihen asti nappaillaan irtotunteja ja treenataan itsenäisesti saaduilla ideoilla. Loimu kyllä oppii ja oivaltaa tosi nopeasti aina kun vahvistetiheys on kohdallaan. Maltin lisäksi tässä kehittyy taas oma tekniikka ja naksutinkäsikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)